Artikel

Frank de Grave: slimme schaker

Frank de Grave houdt van ingewikkeld en is geëngageerd. Een bestuurlijke loopbaan in de zorg lag daarom voor de hand, vinden kenners. ‘Frank voelt zich goed in die wereld; zijn hersenen moeten kraken.’

 

Door Marloes Elings. Uit: Skipr magazine 04, april 2011

Nauwelijks twee maanden was Frank de Grave voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten of er werd een akkoord gesloten met de NVZ en VWS over het honorarium van specialisten. Een onderwerp waar al jaren over werd gesteggeld. "Typisch De Grave", vindt VARA-presentator Jan Tromp. "Menigeen zou zich achter de oren hebben gekrabd als hij werd uitgenodigd om de Orde te leiden. De samenleving ziet specialisten als grote graaiers, de club is intern heftig verdeeld én er komen enorme bezuinigingen aan. Maar Frank pakt zo’n uitnodiging aan; hij vindt dat leuk. En met een blijmoedige gewiekstheid heeft hij binnen no time een akkoord dat hij ook nog intern weet te verkopen."
De Grave als daadkrachtig leider. Een man die er lol in heeft om complexe zaken op te lossen. En eentje die heel slim de aandacht op zich weet te vestigen als hij succes boekt. Het wekt nauwelijks bevreemding dat hij een getalenteerd schaker, bridgespeler en golfer is. Eentje met een enorme winnaarsmentaliteit, zo blijkt. "Op de golfbaan vergeet Frank te netwerken omdat hij helemaal opgaat in het spel", vertelt PGGM-baas Martin van Rijn. "Frank kan absoluut niet tegen zijn verlies", onthult studievriend Wander Blaauw. De voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Noorderbreedte memoreert een zeilvakantie waarin De Grave een avondje gratis drinken voor hemzelf en zijn vrienden won door een potje te schaken met de barman. "Zoals altijd speelde hij het spel heel ontspannen, maar zoals altijd wilde hij winnen. En dat gebeurde ook."

Groot fan
 "Frank is enorm oplossingsgericht", lacht Natascha Boudewijn, voormalig hoofd communicatie van de NZa. Ze noemt zichzelf ‘een groot fan’ en vindt De Grave geknipt voor de zorg. "Hij is pragmatisch, een scherp debater en hij heeft er plezier in om zijn tanden in complexe zaken te zetten. Zeker als er ook nog belangen tegenover elkaar staan én er veel publiek geld mee is gemoeid.’’ Ze noemt de voormalig politicus ‘een visionair’. "Frank doet niet, zoals veel andere bestuurders, aan de grote ego-show. Hij is intelligent, heeft een enorm netwerk en legt de lat hoog. Bovendien is hij strategisch heel sterk en kun je ook nog ontzettend met hem lachen.’’
"Hij is het toonbeeld van ontspannen relativering", schetst Tromp. Ook de oud-adjuncthoofdredacteur van de Volkskrant heeft een zwak voor de Amsterdamse VVD’er. "In zijn Haagse tijd was De Grave voor journalisten altijd een prettige gesprekspartner omdat hij zich niet geneerde voor zijn ambities. Hij had altijd een mening en beperkte zich nooit tot zijn eigen terrein." Tromp noemt De Grave een sociaal-liberaal die ‘politiek als voertuig voor maatschappelijke verandering ziet’. "Het soort politicus voor wie de glorietijd voorbij is", stelt Tromp vast. "De beurt is nu aan de rücksichtslose Ruttes."

 Wognums avontuur
De Haagse glorietijd van De Grave eindigde al ver voor Mark Rutte aan de macht kwam. Na een razendsnelle politieke carrière was het in 2003 opeens gedaan met zijn race naar de top. Een grote meerderheid van de VVD-fractie gaf de voorkeur aan Van Aartsen als nieuwe fractieleider van de VVD en De Grave had het nakijken. Hij moest zich bezinnen op een toekomst buiten het parlement. Iets wat hij zelf nauwelijks had zien aankomen. "Frank is nogal naïef als het gaat om het versterken en consolideren van zijn eigen positie", analyseert studievriend Blaauw. "Hij was te goed van vertrouwen."
Het was Blaauw die de paden baande voor De Graves carrièreswitch. Met Martin van Rijn, toen directeur-generaal Gezondheidszorg bij VWS, wisselde Blaauw tijdens een studiereis in Zuid-Frankrijk van gedachten over een toekomstige NZa. Daarna stimuleerde de bestuursvoorzitter van Zorggroep Noorderbreedte De Grave na te denken over de NZa zodat hij bij zijn sollicitatiegesprek een compleet plan aan minister Hoogervorst kon presenteren. Suggesties dat Hoogervorst door de benoeming een partijgenoot bevoordeelde, wuift Blaauw weg. "Niks een-tweetje; Frank heeft gewoon gesolliciteerd en bleek de beste kandidaat."
De Grave maakte in diezelfde periode ook een kort uitstapje naar de DSB, ook al werd hem dat door vrienden afgeraden. "Frank is eigenwijs", aldus Jan Tromp. "Hij heeft zo’n karakter dat als iedereen zegt dat je iets niet moet doen, hij het juist wel doet." Lang duurde het Wognumse avontuur niet. Binnen twee maanden werd De Grave door Dirk Scheringa ontslagen. "Frank dacht dat het bij de bank zou gaan over inhoud en argumenten, maar binnen een week moest hij armpje drukken met Scheringa", vertelt Wander Blaauw. Het ontslag vindt Blaauw geen smet op het blazoen van zijn Groningse studievriend. "Frank is als een van de weinigen volstrekt schadevrij uit de DSB-affaire gekomen." Of De Grave iets van dit mislukte uitstapje heeft geleerd, betwijfelt hij. Lachend: "Franks leercurve is nogal steil."

 

 Broodje kaas
 "Frank is een nieuwe bestuurder", formuleert Van Rijn. "Hij durft met andere ogen naar een organisatie te kijken. Hij creëert debat. Frank zit er bovenop, is betrokken en doorbreekt op ontwapenende wijze de beleefdheidsfrasen. Bovendien doorziet hij ingewikkelde problemen snel en stelt hij altijd de kern aan de orde." Die analytische kracht wordt door meer mensen geroemd. Net zoals zijn duidelijkheid. "Frank speelt geen spelletjes en onze voorzitter van de raad van toezicht is transparant", zegt Haig Balian, directeur van Artis. De Grave is een snelle denker. En daarom soms te snel met zijn oordeel. Een Pietje Precies, die kan ontploffen als zaken niet goed zijn geregeld. Iemand die tegelijkertijd weinig opheeft met officiële protocollen, een eigenschap die zijn militaire adjudant veel werk kostte tijdens zijn ministerschap. Voor De Grave is gewoon goed genoeg. "Frank is van het broodje kaas", vertelt zijn voormalige chef-defensiestaf Luuk Kroon. "Hij vond dineren tijdverspilling."
De Orde van Medisch Specialisten heeft dat ook ontdekt. "Tegenwoordig wordt er pizza besteld als de vergadering uitloopt", vertelt Bart Heesen, directeur van de Orde. "Frank is een sober mens. Hij reist met de trein, houdt niet van dure etentjes en deelt zijn kamer met de P&O-manager."

Buitenbeentje
Die soberheid vindt zijn oorsprong in De Graves afkomst. In het katholieke gezin waarin hij opgroeide, was geen plek voor frivoliteiten. Zijn moeder werd weduwe toen ze zwanger was van De Graves zus. Een paar jaar later hertrouwde zij met een beroepsmilitair en kwamen er nog twee kinderen. "We verhuisden door mijn vaders werk vaak", vertelt zijn acht jaar jongere zus. Ze beschrijft haar thuis als ‘gewoon’ en noemt haar moeder ‘de spil van het gezin’. Anjola Bolt: "Mijn vader had nauwelijks scholing gehad en daarom was het heel bijzonder dat hij tot luitenant-kolonel werd bevorderd."
Frank was in het gezin een buitenbeentje. Hij kon heel goed leren, had veel vrienden en was redelijk eigenwijs en onconventioneel. "Frank kon heel dwaas doen. Op zondag bijvoorbeeld zijn auto voor de deur uit elkaar halen en schoonmaken; daar was mijn moeder niet van gecharmeerd." Bolt noemt haar broer verstrooid en vertelt dat hij ooit in zijn geruite pyjamabroek naar school is gefietst. Verder is hij volgens haar lief, attent, een haantje, gedreven, scherpzinnig en soms ook heel driftig. "Frank kan echt ontploffen; dat moet het Spaanse bloed van zijn biologische vader zijn."
Verpleegkundige Bolt was verbaasd dat haar broer net zoals zijzelf en haar oudere zus, die manager in een verpleeghuis is, voor de zorg koos. "Want hij is een politiek dier." Toch vindt ze dat de zorg bij hem past. Anderen vinden dat ook. Van Rijn: "Hij vindt de zorg spannend. Frank wordt gefascineerd door tegenstellingen en houdt van de interessante mengeling van mensen, emoties, geld en bedrijfsmatigheid." De zorg is Frank op het lijf geschreven, vindt Wander Blaauw. "Het is complex, politiek en gaat over de samenleving, dat past bij Frank."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top