Artikel

Veel meer screenen op resistente bacteriën

Veel meer screenen op resistente bacteriën

Nederlandse artsen en ziekenhuizen moeten veel meer aandacht schenken aan antibioticaresistentie. Nu is het probleem nog beheersbaar. Om dat zo te houden, is actie nodig, volgens Rinke van den Brink in Skipr magazine.

Rinke van den Brink refereert in zijn essay in Skipr magazine 04 aan een aantal onderzoeken. Hieronder de links.

 1. In Nederland is MRSA goed onder controle. Het bestaande 'search and destroy-beleid' werkt aantoonbaar en is bovendien kosteneffectief.
Meer informatie: gegevens ontleend aan een presentatie van professor Jan Kluytmans op 29 mei 2012 voor ZLTO.  

 2.  In Vietnam wordt bij de kweek van vis volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit driehonderd keer meer antibiotica gebruikt dan in de Scandinavische landen.
Meer informatie: www.vwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=39802

3. Uit onderzoek blijkt dat vijf procent van alle patiënten in Nederlandse ziekenhuizen die antibiotica krijgen, dat ten onrechte krijgen. En dat is een gemiddelde. In sommige ziekenhuizen loopt dat op tot dertig procent.
Meer informatie: http://dspace.ubvu.vu.nl/bitstream/handle/1871/16085/dissertation.pdf?sequence=1 of http://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/4567605/

4. In het rijke Westen laat de hygiëne in ziekenhuizen veel te wensen over. Artsen en verpleegkundigen wassen hun handen maar in twintig procent van de gevallen waarin dat moet.
Meer informatie: http://repub.eur.nl/res/pub/32161/120425_Erasmus,%20Vicky%20-%20BEWERKT%20.pdf

5. Uit een analyse van 206 in het eerste half jaar van 2012 in Vlaanderen geregistreerde patiënten met een voor carbapenem-antibiotica reistente bacterie blijkt dat maar 11 procent van die patiëntennet een opname achter de rug had in een buitenlands ziekenhuis. Ruim veertig procent van de patiënten had kort tevoren in een Belgisch ziekenhuis of verpleeghuis gelegen. Bijna de helft van de groep was niet recent opgenomen geweest in een ziekenhuis in België of daarbuiten.
Meer informatie: http://www.zorg-en-gezondheid.be/uploadedFiles/Zorg_en_Gezondheid/Nieuws/2012/CPE_personf_12072012.pdf

Rinke van den Brink is sinds 2005 redacteur gezondheidszorg van de NOS. Hij publiceerde eerder deze maand Het einde van de antibiotica – hoe bacteriën winnen van een wondermiddel, uitgeverij De Geus, ISBN 9789044523485. Dit boek is tot stand gekomen met subsidie van het  Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

 

LogoFondslogoFondsPascalDecroos

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top