Artikel

Langdurige zorg in Denemarken

Langdurige zorg in Denemarken

Dertig jaar geleden stond het kleine verpleeghuis model voor de Nederlandse ouderenzorg. Nu staat Denemarken model voor de decentralisaties in de langdurige zorg.

Vilans organiseerde een studiereis met Werkgroep 73, een netwerk van bestuurders van zorgorganisaties, naar Denemarken. Een artikel hierover is te vinden in SKipr magazine 12, december 2013. Ook blogde hij op Skipr.nl over langdurige zorg in Denemarken.

Van 4 tot en met 7 september bezochten de bestuurders onder meer de gemeente Silkeborg en een activiteitencentrum voor ouderen, de gemeente Kolding met een woonvoorziening voor mensen met een intensieve verpleegbehoefte en een dagcentrum dat door ouderen werd gerund. In Odense was er een ontmoeting met Socialstryrelsen, de Deense zusterorganisatie van Vilans. Ook bezochten ze prof. dr. Lis Wagner en haar onderzoeksteam van de Universiteit van Zuid Denemarken en dr. Peder Jest, raad van bestuur van het Academisch Ziekenhuis in Odense. Dit deel van de reis richtte zich op technologische innovaties in de ziekenhuiszorg als thuis, alsook de sociale innovatie in het plaatsje Skaevinge.

Veel informatie over langdurige zorg in Denemarken is ook te vinden in het verslag van de studiereis Care close to home die begin november 2012 plaatsvond.

In Skipr magazine 02/03 van maart 2013 besteedde Skipr magazine al aandacht aan zorginnovatie in Denemarken.

 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top