Artikel

Regelchaos toont collectief falen

U bent er natuurlijk niet ingetrapt. Het is vandaag 1 april en u wilde gewoon even kijken naar de zoveelste flauwe grap. Het was ook al tussen de regels door te lezen. Er is namelijk geen chocolade van te maken hoe banken en verzekeraars zullen gaan reageren en wat de uitkomst van de besluitvorming is. Met een dobbelsteen zou u verder gekomen zijn in het voorspellen van de kans op uw faillissement.

De kans op een faillissement is echter voor de komende jaren wel fors toegenomen. Wat voor de echte kenners en liefhebbers zoals ik aanvankelijk een 1 april grap van ongekende omvang leek, blijkt een uiting van falend overheidsbeleid. Het gaat hier natuurlijk over de fraude in de zorg die zou oplopen tot wel drie miljard euro. Het leek zoals gezegd nog het meeste op een grap, alleen het bedrag al. Maar het was een poging om het falen van het financieringssysteem breed te maskeren. Zeer goed geregisseerd, dat wel, maar wel erg onder de gordel. Wie A zegt, en zo hoog van de toren blaast, moet ook B zeggen. Dus er kwam een onderzoek met als uitkomst; geen fraude.

Collectief falen

Er zijn wel boetes uitgedeeld, want er was door het rode licht gereden. Alleen de duizenden verkeersregels deugden niet, de stoplichten stonden met honderden tegelijk langs de weg op rood en groen door elkaar heen te knipperen en op de kruising kwamen wel tien wegen bij elkaar. Het zou alle betrokkenen zeer gesierd hebben ze als de koppen van tevoren bij elkaar hadden gestoken om dit collectieve falen niet over de rug van een enkel ziekenhuis af te wentelen. Gewoon toegeven; dit is vastgelopen en dat moeten we nu oplossen. Allemaal even de schouders er onder. Maar helaas.

Nerveus

De prijs van deze bestuurlijke lafheid is buitengewoon groot. De accountants, anders hoor je daar zelden wat van, gaan geen goedkeurende verklaring geven voor de jaarrekeningen van de ziekenhuizen. En daar hebben ze, in een groot deel van de gevallen, gelijk in. Dat lijkt onbenullig, want wanneer heeft u voor het laatst nog zo’n verklaring gelezen. Maar bijvoorbeeld banken gaan daar erg nerveus van worden. Het was de laatste jaren al vrij risicovol geweest om een ziekenhuis te financieren, maar nu lijkt het haast onverantwoordelijk om dat  nog te doen. En dan zijn we weer bij het begin. Hier konden ziekenhuizen, buiten hun schuld, wel eens lelijk door in de problemen komen.

Jaap van de Heuvel, voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Gasthuis  

 

 

 

 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Sneep

1 april 2014

Beste Jaap,
Leuke 1 april grap. Het was tussen de regesl door zichtbaar, maar hulde voor de creativiteit. Mvrgr. Ron Sneep

Oron

1 april 2014

Dit was een goede grap! Ik zag het 'model' en dacht 'nee dit kan toch niet serieus zijn?' Toch even verder lezen...

Roldaan Sr

1 april 2014

Mooie grap, Jaap. Je analyse is helder en triest. We zijn compleet van het padje geraakt met DBC, DOT en meer van die ellende. Wat je zegt: schouders eronder, schade repareren, fors verlies nemen en opnieuw beginnen. Wie de politieke moed heeft, verdient een standbeeld. Met paard.

Anoniem

1 april 2014

Geniaal gedaan dit bericht, top! :)

Romme

1 april 2014

Haha - goed gedaan! Diagonaal lezen, paar kernwoorden oppikken, en dan braaf doorklikken... tot je de datum ziet... wel een beetje ingetrapt dus!

Iedereen heft boter op zijn hoofd: overheid, zorgverzekeraars maar zeker ook de ziekenhuizen zelf. De blijkbaar onbedwingbare behoefte om ondernemersrisico's af te wentelen door preconcurrentiële regelgeving en vervolgens klagen dat het system zo ingewikkeld is. Overheid heeft zitten slapen en alles laten gebeuren.

Top