Skipr magazine

In Skipr magazine 12, december 2016

  • Onbekend
  • 17 november 2016

Werk in uitvoering bij wijkteams, Roland Koopman is patiënt in eigen ziekenhuis, endocrinoloog Hans Romijn neemt roer AMC over, thuisdialyse levert geld op, de lesen van de Israëlische zorg, de winst van shared savings en acht tips om falende professionals te helpen.

Bestel een proefnummer of neem een abonnement  

Wijkteams: werk in uitvoering

cover

De wijkteams zijn in het leven geroepen om het zorgaanbod beter te laten aansluiten op de vraag. Na twee jaar blijkt dat er nog het nodige te verbeteren valt.

Roland Koopman: 'De menselijkheid is hartverwarmend'

Hij staat als medisch directeur aan de wieg van grote veranderingen bij Ziekenhuis Bernhoven. Nu is hij er patiënt. "Alles waarvoor ik gestaan heb, zie ik terug."

Hans Romijn: empatische endocrinoloog

De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het AMC is een hyperintelligente arts die rekening houdt met anderen. Als endocrinoloog is hij extra geschikt om het roer over te nemen. 

Thuisdialyse levert geld op

Thuis met de iPad op schoot verbinding mkaen met het dialysecentrum in het ziekenhuis. Via deze nieuwe vorm van e-health kunnen steeds meer nierpatiënten thuis dialyseren.

De lessen van de Israelische zorg

Het Israëlische ziekenfonds Clalit combineert hoge kwaliteit met lage kosten. Daar kunnen andere landen van leren. 

Winst behalen met shared savings

Alle westerse landen kampen met stijgende zorgkosten. De Verenigde Staten spannen hierin de kroon. Onder andere via de Affordable Care Act zijn maatregelen genomen die Nederland tot voorbeeld kunnen zijn. 

Iedereen maakt fouten

Een professional die een fout maakt, oordeelt meestal keihard over zichzelf. Adequate opvang voorkomt stress en burn-out.

 

Top