Artikel

Skipr 99: Machteld Huber

Machteld Huber (1951) is arts/onderzoeker en oprichter van het Institute for positive health. Bedenker van het begrip 'positieve gezondheid'.

Machteld Huber is van oorsprong huisarts. Tijdens eigen ervaring met ziekte, in het begin van haar loopbaan, ontdekte ze dat haar ervaring als patiënt veel verder strekte dan wat zij als arts ooit geleerd had. Zij deed de ervaring op dat zij haar herstel actief en positief kon beïnvloeden en om haar vermoedens te toetsen ging zij nadien met ernstig beschadigde mensen werken.

Daarnaast besloot zij tevens onderzoeker te worden, op het Louis Bolk Instituut in Driebergen, met als doel 'gezondheidsbevordering' meer op de kaart te zetten. Ze ontwikkelde een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie en onderzocht vervolgens het draagvlak hiervoor in het domein van zorg, de preventie en in de samenleving. Daarbij vond zij een groot verschil in denken over 'gezondheid' tussen patiënten en o.a. hun behandelaren.

De brede visie van patiënten, met zes dimensies van gezondheid, noemde ze 'Positieve gezondheid'. In december 2014 promoveerde zij op haar werk in Maastricht. Voor haar werk aan 'gezondheid' ontving zij in 2012 een ZonMw Parel.

In 2015 ging Machteld Huber uit dienst bij het Louis Bolk Instituut en richtte zij het Institute for Positive Health (IPH) op, dat tot doel heeft het werken met Positieve Gezondheid in de praktijk te bevorderen. Inmiddels wordt de brede visie op gezondheid breed omarmd. Regio’s (o.a. de provincie Limburg), zorggroepen, ziekenhuizen, instellingen voor langdurende zorg, de publieke gezondheidszorg en gemeentes integreren de visie in de praktijk. Ook internationaal is de belangstelling groeiende.

 

machteldhuber 
Notering 2019

26

Notering 2018

21

Notering 2017

geen

Notering 2016

geen 

Notering 2015

geen 

Notering 2014

geen

Notering 2013

geen 

Notering 2012

geen 

Notering 2011

geen 

Notering 2010

geen 

Notering 2009

geen 

 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top