BLOG

Een pilletje tot besluit

Een pilletje tot besluit

Wie wast mijn billen als ik oud en bibberig ben? Of zullen de handen schaars en de euro’s net als de zorg zijn verdampt? In het Nederland van 2030 wordt het dringen in mijn cohort voorspelt het SCP.

Met 1,6 miljoen gebrekkigen en gestoorden zullen we goed zijn voor 25 miljard euro’s zorg. En dat valt nog mee, schrijven de auteurs van het VeVeRa-IV rapport  met een grandioos gevoel voor understatements. Hoe reageer je daar nu op als gewone ziel?

Het zal me worst zijn

Eerlijk is eerlijk. Nu nog denk ik te vaak hardnekkig: het zal mijn tijd wel duren. Ziekte en gedoe zijn nog niet eens stipjes aan de horizon. Wat nou boodschappen, sokken aantrekken, doorligwonden. Dat was toch de sores van mijn ouders? En toch: broers van mij, hun aderen zijn al gestentst. De bètablokkers worden bij kiloknallers gescoord. Een leeftijdgenoot verhuist naar een appartement zonder trappen en het rondje gezondheid is ongemerkt in menig conversatie geslopen.

Ik red me wel

Gelukkig, het SCP biedt hoop. Wij, rijken en geleerden, wij doen het top!  We leven langer en zijn gezonder. Klopt dat? vraag ik  me ongerust af. Twee stuks fruit. Check: eet ik. 20 minuten beweging. Check: doe ik. Niet roken. Alles in Ordnung. Nu nog de preventie opstarten. Ik word 55: de hoogste tijd. Nieren, prostaat, ogen, oren, vaten, onderwerp alles aan de strengste audits! Verplicht me tot die APK van het gezonde leven! Doe het dokter, en zet fier het scalpel in alles wat ongeoorloofd woekert en ettert. Nu gesneden, straks tevreden.

En ík beloof plechtig, dat ik uiteraard elk klysma en infuus te zijner tijd uit de overwaarde van mijn huis zal betalen. Geld zat, zeker tegen die tijd. Ja, professor Schnabel van het SCP weet dat alle beetjes helpen.

Het CDA helpt me de winter door

En als het echt niet meer kan, als ik met mijn neus in de vla hang, dan hebben we het CDA toch nog. Die zal de grootste partij van Nederland zijn. De sluimerende onderstroom van het electoraat dat de gemeenschap – de civil society – omarmt heeft haar terug gedreven naar het radicale centrum van de macht. Herzuilde informele zorgbrigades zullen voor mij klaar staan. Niet de zorgverzekeraars, niet de overheid of de gemeenten zijn dan de key players maar het maatschappelijke middenveld. Als vanouds.

Dan hebben we Drion nog

Dan, als toch, ondanks preventie en gemeenschap, de luier van nattigheid te lang schuurt omdat het geld op is en de goede intenties overbelast zijn, als de geur van ouderdom de neus dagenlang treitert, de eenzaamheid adembenemend stil is en de herinneringen zijn verbleekt, geef me dan maar die Goede Pil, dat vertrouwde kleinood dat zorg en inzet bespaart, de metgezel van ieder die de ander niet tot last wil zijn. Want oud en ziek mag je worden maar niet tot elke prijs.

Joep Schrijvers

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

9 februari 2012

Wat een onzin allemaal weer. Dit komt rechtsstreeks uit de playmobiel computer van VWS. Vaste data, vaste extrapolaties en de computer crasht.

Onzin.

Heeft dan nog geen enkele politicus of ambtenaar bedacht dat een maatschappij met 40% 65 plussers andere eisen stelt aan een Overheid dan een met 15% ouderen? Het totaal aantal inwoners blijft in het play mobiel systeemmodel gelijk. Dan loop je natuurlijk vast en is de escape knop verleidelijk: de pil van Drion. Die wordt zelfs thuis gebracht door mobiele euthenasie teams.

Die komen na vallen van de avond om de buren niet te doen schrikken.

Oplossing is niet zo moeilijk. Helicopter view. Losmaken van het kuddedenken. Lemmingen gedrag is altijd gevaarlijk. Maar ja. De oplossingen betekenen allemaal voor het Openbaar Bestuur snijden in eigen vlees en dat doet pijn. Afwentelen is dan de reflex bij de Nederlandse Overheid.

Conservatieve visie zal moeten veranderen. EU is opgericht voor vrije verkeer van goederen, mensen en diensten mogelijk te maken. Grenzen openen dus! Nederland wordt nog steeds rijker en zal in 2040 nog rijker zijn dan nu. Het geld klotst over de plinten. Haal dan verzorgenden uit het buitenland! Zo moeilijk is dat niet.

Want het model van het CDA is in 2040 helemaal onhaalbaar: ook de buren zijn in dan oud geworden: 40 tot 60% van de bevolking in 2040 is ouder dan 65 jaar.

Civil Society?

Laat de ambtenaren en politici eens het goede voorbeeld geven. Zijn er dan nog zoveel ambtenaren nodig? Moeten de diensten die de overheid nu aanlevert altijd worden geleverd? Waarom moeten Ministeries blijven groeien? Waarom 1 directeur op 9 ambtenaren? Totaal aantal beleidsambtenaren zal een 200.000 bedragen in Nederland. Met daarbij de externen. Is dat nu al nodig en waarom moet dat zo blijven? Verdienmodel ambtenaren? Verdienmodel Openbaar Bestuur? Verdienmodel KPMG, PwC?

Komt dan niemand op de gedachte dat door veroudering van de populatie bij ongewijzigd totaal aantal het aantal scholen drastisch zal verminderen, Ministerie kan dan ook kleiner. Defensie? Kan worden geschrapt. Wie moet er gaan vechten? Huurlingen? Of gaan we dat samen doen met andere EU landen? JSF fighter? 900 km vliegbereid. Onzichtbaar. De bijbehorende tankvliegtuigen zijn echter bijzonder goed zichtbaar. Zonder tankvliegtuig geen JSF. Schrappen dus die JSF. Spaart 40miljard euro uit die aan zorg kan worden besteed. Geïnvesteerd!.

Criminaliteit zal veranderen. Minder politie en andere politie. Zo zijn er op alle terreinen veranderingen die voorzienbaar veranderingen opleggen aan het Openbaar Bestuur zelf die met de vergrijzing gepaard gaan. Het play mobiel systeemmodel van het huidige Openbaar Bestuur houdt daar geen rekening mee.

Extrapoleert de periodieken gestaag door naar 2050 en volgende.

Zo zijn er vele oplossingen voor het non probleem.

De Pil van Drion met de vliegende teams is vanuit Ambtelijk oogpunt de meest simpele en meest onbeschaafde.

Hoe beschaafd is Nederland? Onder de fineerlaag niet beter dan de eerste de beste Hun uit het jaar nul.

Top