BLOG

Niemand is multiresistent

Niemand is multiresistent

Een multiresistente bacterie in huis: de nachtmerrie van iedere zorgbestuurder. Al voor het wakker worden dient zich vervroegd ontslag aan.

Alertheid is geboden zodra een klebsiella of andere bacterie om zich heengrijpt. Patiënten worden zieker en sterven soms aan de gevolgen. Op laat reageren, gesloten handelen, ontkennen en afstandelijk communiceren staat professionele straf of uitsluiting.

Paul Smits kop van Jut

Hoe het voelt om de kop van Jut te zijn, heeft bestuurder Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis ervaren. De raad van toezicht die eerder groot vertrouwen in hem had, liet Smits vallen als een baksteen. Smits’ afgesproken gouden handdruk deed de rest. Een nieuwe volkssport was geboren.

Karaktermoord

Mag ik mezelf citeren? Ja, dat mag ik. “Er wordt op een ongehoorde wijze karaktermoord gepleegd op Paul Smits”, tekende een Revu-redacteur vorige zomer op voor de rubriek 10 over 1. “Veelal op internet wordt hij voor van alles uitgemaakt.  Als je er een feitelijke analyse op loslaat, dan is Smits niet de enige die fouten heeft gemaakt.”

IGZ: falen infectiepreventie verwijtbaar

Feitelijke analyse I heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg nu gemaakt in het eindrapport Falen infectiepreventie in het Maasstad Ziekenhuis verwijtbaar. Met indringende gevolgen. Drie microbiologen moeten voor de tuchtrechter verschijnen. Ziekenhuishygiënisten zijn volgens de IGZ ook ‘direct verantwoordelijk’ maar ontspringen deze dans omdat ze niet onder de wet-BIG vallen.

Belangenverstrengeling veeartsenij en politiek

Feitelijk analyse II vindt u in het omslagverhaal van Rinke van den Brink in het maartnummer van Skipr magazine (02/03 2012): in vele buitenlanden morsen dokters opzichtig met antibiotica met resistentie als gevolg. In Nederland gaan belangenverstrengeling van veeartsen en afscherming door politieke bestuurders op Landbouw hand in hand. Als een koe ziek is , jast de veearts antibiotica in alle dieren op stal. Het medicijn komt voor een prettige prijs uit de eigen apotheek van de veearts. Hetzelfde recept geldt voor kippen, waardoor Nederlandse vleeseters onbewust en collectief antibiotica consumeren.

Commissie-Lemstra doet aan waarheidsvinding

Feitelijk analyse III verwachten we in maart van de commissie onder leiding van Wolter Lemstra, die aan waarheidsvinding moet doen. Feitelijke analyse IV laat nog wat langer op zich wachten: het openbaar ministerie buigt zich over de strafrechtelijke kant van de Maasstad-kwestie. Aan het eind van de rit zal blijken dat geen enkele betrokkene ontkomt aan besmetting. Niemand is multiresistent.

Ruud Koolen
Hoofdredacteur Skipr

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top