BLOG

Diabetes, je zal het maar hebben

Diabetes, je zal het maar hebben

'Je zal het maar hebben' is een populair programma van de jongerenzender BNN. Presentator Valerio Zeno volgt jongeren met een aandoening. De dodelijke pinda-allergie, een vleesetende bacterie, dwerggroei, er komen aansprekende ziektes in beeld. Allemaal hebben ze grote gevolgen voor de persoon die eraan lijdt.

Je zal het maar hebben. Diabetes is wellicht iets minder spectaculair en zichtbaar. Maar het is niet minder ingrijpend. Mensen met diabetes krijgen dan ook niet altijd begrip voor de problemen waar ze tegenaan lopen.

Ervaringsdeskundigen

Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink erkent de persoonlijke kanten van diabetes. In het boek ‘Diagnose Diabetes 2025’ schrijft hij: “Voor een buitenstaander is het moeilijk voor te stellen hoe het is om je te moeten houden aan een complex therapieschema, om je continu bewust te moeten zijn van veranderingen in je lichaam, om je humeurwisselingen voor je omgeving te verbergen en om het gevoel te hebben je te moeten verantwoorden als je toch weer bent aangekomen.”

Klink slaat de spijker op de kop. Juist daarom is het zo belangrijk om mensen met diabetes zelf te betrekken bij de zoektocht naar betere diabeteszorg. Deze ‘ervaringsdeskundigen’ weten het beste hoe de zorg nu is en hoe die verbeterd kan worden.

Nationale Diabetes Dag

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft onlangs honderd toonaangevende hoofdpersonen op het gebied van diabetes bij elkaar gebracht. Niet alleen wetenschappers, artsen en mensen van de overheid, maar juist ook ervaringsdeskundigen. In meerdere workshops hebben al deze partijen met elkaar gesproken over de vraag: hoe krijgen we de best mogelijke diabeteszorg in het jaar 2025? Op 30 maart presenteert de NDF de conclusies in het boek ‘Diagnose Diabetes 2025’.

Begrip

BNN zal waarschijnlijk geen uitzending wijden aan diabetes. Maar toch is het belangrijk om aandacht te hebben voor de gevolgen van de ziekte. Als iedereen zich daarvan bewust is, zal ook het begrip toenemen. Diabetes, je zal het maar hebben.

Inge de Weerdt
Directeur Nederlandse Diabetes Federatie

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 maart 2012

Diabetes is net als zoveel andere ziekten.
Als je ze zien wordt er al snel gezegd: O, het gaat goed he?
Ik zag je daar en daar. Niets is minder waar.
Onze dochters zijn van jongs af aan chronisch ziek de oudste is vanaf 23 jaar bekend met MS =Multiple Sclerose,
Dit is ook een ingrijpende ziekte met steeds achteruitgang. de jongste lijdt aan de zeldzame ziekte TRAPS, Dat houdt in dat zij geen ontstekingsremmers in haar bloed heeft, daar zijn geen medicijnen voor maar wordt behandeld met al 27 jaar Prednison. De laatste jaren gaat het om de week 4 dagen 1000 mg Solumiderol, veel morfine en andere zware pijnstillers.Het is onbegrijpelijk dat haar lichaam dit zo vol houdt. Maar de kwaliteit van leven is bed afhankelijk
Voor deze jonge mensen is het heel moeilijk in deze samenleving. Niet kunnen deelnemen aan de samenleving en niet kunne werken een weinig inkomen. En dan de eigen bijdragen voor medicijnen en alle andere bezuinigingen nog.Voor deze doelgroep is het ook heel moeilijk. Voor jonge chronisch zieken is geen opvang of instelling. Zolang wij er nog zijn zullen wij dit op ons nemen.

Anoniem

16 maart 2012

Vanaf 23 jaar moet zijn: vanaf 13 jarige leeftijd.

LErNzECezaYUeS

17 april 2012

Wat ik me afvraag is wie dit eaalmlal gaat bijhouden, en of dan alleen output wordt meegenomen dat in het Engels wordt gedaan of ook andere talen? Bijvoorbeeld, hoe wordt mijn Nederlandse output gemeten? Of mijn collega die iets in het Chinees doet?Het blijkt al een onmogelijkheid om een database met humane-gen informatie up-to-date te houden en volledig te documenteren met alle output, laat staan gen informatie m.b.t. minder bekende organismen. De meeste mensen zijn tegen verandering en als de status-quo in gevaar komt dan dreigt een opstand. Ik zie niet hoe dit werkelijkheid kan worden zonder dat er een hele batterij aan multi-linguale (?? is dat een woord) mensen (en een hele grote zak geld) zich full-time met deze inventarisatie bezig gaan houden.

gxRolCjOrth

19 april 2012

t6Wm2j <a href="http://bbdrprqmjrsd.com/">bbdrprqmjrsd</a>

mdfusdFE

19 april 2012

dJxDUt , [url=http://lknnqpqmvuis.com/]lknnqpqmvuis[/url], [link=http://bicycosmannj.com/]bicycosmannj[/link], http://muosufbcqngu.com/

Roelofs

26 december 2012

Hallo,
In dit stuk hier boven over diabetes lees ik dat er gedacht word dat BNN geen uitzending zal maken over Diabetes. Niets is minder waar, afgelopen augustus heb ik de opnames gemaakt, samen met Valerio en zijn te gekke team, voor een uitgending van 'je zal het maar hebben'! Er komt dus weldegelijk een uitzending over Diabetes!
Ik ben te zien in Mei 2013, houd het allemaal dus in de gaten!
Groetjes, Dana Roelofs.

Top