BLOG

Witte handschoenen

Iedereen zegt tegen mij dat ik transparant moet zijn. Ik volg dat advies op en vervolgens word ik keihard afgerekend door het tv-programma Zembla. Er is nu zoveel onrust in de tent dat ik de luiken weer dichtgooi. Ik doe niet meer mee. Zo luidt de reactie Jaap van den Heuvel, de voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier de Graaf Groep in Delft op de uitzending van Zembla. Zijn ziekenhuis staat nu model voor alle vieze ziekenhuizen.

Indringend

Een verslaggever van Zembla  heeft met een verborgen camera al vragend en poetsend aangetoond dat het verre van schoon is. De schoonmakers houden zich niet aan de afspraken. Specialisten en verpleegkundigen vinden het vies, maar lijken zich daar bij te hebben neergelegd.  Een tv-programma heeft beeld nodig. Als Zembla met open vizier had gestreden had Van den Heuvel alle medewerking gegeven. Maar de beelden en de uitspraken waren dan niet zo indringend geweest. Echt netjes is het niet van Zembla. Dat klopt.

Opluchting

Van den Heuvels medebestuurder wordt aan het eind stevig bevraagd door de verslaggever, die kennelijk open kaart is gaan spelen en alle medewerking heeft gekregen  van het ziekenhuis. De medebestuurder staat er wat ongemakkelijk bij. De vragen zijn pittig. Na de laatste vraag zegt de verslaggever ‘bedankt’. Zichtbaar opgelucht wendt de medebestuurder zich af. De kijker ziet dat de medebestuurder dit klusje liever niet had gehad. Dat het hem heel veel moeite heeft gekost om de vragen te beantwoorden.

Mediatraining

Daarvoor had de kijker de geprangde gezichtsuitdrukking van de geïnterviewde al gezien. Die beelden spraken voor zich. Toch heeft Zembla de halve draai uitgezonden. Ook dat is niet zo netjes. Maar een gewaarschuwd mens (Zembla was undercover gegaan!) telt voor twee. En een gedegen mediatraining had dit kunnen voorkomen. Kijk de verslaggever aan tijdens het hele interview, blijf dat doen tot de camera uit is, zo luidt het advies.

Dooddoener

Bestuurder Van den Heuvel, zelf helaas niet op tv, had al ingegrepen. Het Reinier de Graaf poetst na de uitzending nog fanatieker. Er is geen enkele reden om in een kramp te schieten en terug te vallen op de dooddoener van de vorige eeuw:  ‘Stilzitten tijdens het scheren’.

Paradox

Hier is sprake van de transparantieparadox van IGZ-baas Van der Wal: ik ben transparant en daardoor lijkt het erger dan het is. Dit is een fase waar we doorheen moeten en dan komt de zorg daar nog beter uit. 

OK-controle

Nodig daarom alle media uit om binnenkort met witte handschoenen de OK’s te controleren. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis loopt dan voorop. Wie zei er ook weer dat andere ziekenhuizen schoon zijn?


Ewoud Nysingh

1 Reacties

om een reactie achter te laten

zkhVeilONTPjE

18 september 2012

Haha! Briljant!Dat verhaal met een chesine naam is mij zeer bekend! Ik: Bel Jacky Lin [Jacky als in Jacky Chan] iPhone: Jacqueline bellen Ik: Bel Yakkie Lin [Als in "jakkes"] iPhone: Yakkie Lin bellen Daarnaast vraag ik me af hoe ze dat opvangen als mensen spraakgebrek hebben zoals stotteren.UPC had een tijdje geleden dat je postcode moest inspreken als je voor support belde. Ten eerste: allochtoon dat ik ben ken ik geen telefoon alfabet. Ten tweede ik stotter Moest uiteindelijk vrienden vragen om het voor mij te doen.

Top