BLOG

Preventie: Terug van nooit weggeweest

Preventie: Terug van nooit weggeweest

Diagnose Diabetes 2025 maakt de tongen los. Ook bij politici. Ik ben momenteel vaak in Den Haag te vinden, voor ontmoetingen met Tweede Kamerleden. Het boek blijkt een goede aanleiding om eens goed door te praten over de toekomst van de diabeteszorg en –preventie die er, bij ongewijzigd beleid, weinig rooskleurig uitziet.

Bij het aantreden van het kabinet Rutte leek preventie opeens een politiek incorrecte term. Preventie was betutteling en daar was deze coalitie niet van. Subsidies sneuvelden en een hele bedrijfstak van diëtisten werd de rode cijfers ingejaagd. Van preventie leek weinig meer over dan een trapveldje, ergens in een wijk.

Hot item

Maar nee. Uit de contacten met politici, met wetenschappelijke bureaus van partijen maar ook met ambtenaren blijkt dat preventie een hot item is. Het besef leeft dat de volgende crisis wel eens een zorg-crisis zou kunnen zijn. Om die te voorkomen zullen we moeten investeren in preventie. Daar komt weinig ideologie bij kijken. Preventie omdat het moet. We hebben geen keuze! Dat is wat je hoort. En inderdaad, de nieuwe cijfers van Diagnose Diabetes 2025 onderbouwen dat.

Groeiende consensus

Opvallend genoeg is er ook sprake van een groeiende consensus wat betreft strategie en benadering. Ik zie een tendens richting kleinschaligheid en publiek-private samenwerking, waarin alle partners hun verantwoordelijkheid nemen. Richting een wijk- en community-gerichte aanpak. En dat strookt dan toch weer aardig met de woorden van onze inmiddels demissionaire minister van VWS: Gezondheid dichtbij. Nog dichterbij met een nieuw kabinet?

FunX

In verband met Diagnose Diabetes 2025 werden we ook gebeld door FunX, het jongerenstation in de Randstad. Tijdens het live radio-interview zette presentator Fernando Halman het scherp neer: "U heeft het over een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes in de komende 15 jaar. U heeft het dus over ons, wij zijn aan de beurt."

Tja, zo is het. Tenzij… preventie dichtbij! 

Inge de Weerdt

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 mei 2012

Voorkomen is zeker beter dan genezen. We hebben echter vrijwel geen werkende interventies. Ja, accijns op rookwaren icm allerlei verboden, maar wij hebben niets effectiefs op het gebied van overgewicht. Die community-gerichte aanpak van Frankrijk zal in Nederland (met uitzondering van enkele kleine afgelegen dorpen) ook niet blijken te werken.

De oplossing moet ook niet gezocht worden in de hoek van de gedragsverandering bij consumenten. Als we naar de statistieken kijken dan zien we nu dat ook de hoger opgeleiden steeds minder weerstand kunnen bieden aan de verleidingen. Het is dus zaak om onderzoek te doen naar het effect van beleid om de verleidingen te beperken. Dat betekent ingrijpen in vrijheden. Daar houden we niet van dus hebben we grondig onderzoek nodig voordat we ingrijpende maatregelen nemen.

bhkpCDeVkiGKlIBRsvg

28 mei 2012

I am no longer carietn the place you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more. Thank you for fantastic info I was searching for this info for my mission.

Top