BLOG

'Primaatschap' verdient precisiebom

Waarom is alles anders in de zorg? Dat is de vraag die zorgondernemer Jaap Maljers en journalist Willem Wansink zichzelf stellen in hun gelijknamige boek. Het antwoord luidt in een notendop: “Omdat burgers veel te lang onmondig zijn gehouden. En omdat er allerlei mythes heersen.” Een van die mythes is dat dokters willens en wetens kwaliteitsinformatie onder de pet houden. Terwijl de dames en heren medici toch precies weten wie de goudhaantjes en wie de prutsers zijn.

Geen geheim

Het is dit punt dat NPCF-kopstuk Atie Schipaanboord in haar recente Skipr-blog met enig aplomb naar voren brengt. “Het is geen geheim dat specialisten zelf precies weten of kunnen nagaan waar en door wie kwaliteit wordt geleverd”, aldus Schipaanboord. Toch is het maar zeer de vraag of dit argument hout snijdt. Zelfs Maljers en Wansink –toch kritisch over prima donna-gedrag onder specialisten- hebben hun twijfels. “Zelfs dokters durven niet met zekerheid te zeggen of hun collega in alle gevallen optimaal functioneert.”

Borrelpraat

Natuurlijk, om een mening over hun confrères zitten specialisten nooit verlegen. Maar die is toch grotendeels gebaseerd op borrelpraat, achterklap en vage loyaliteiten die vaak nog terug te voeren zijn op de studiejaren. Wat dokters werkelijk van elkaar weten is een heel ander verhaal. Met dank aan de gesloten cultuur van de maatschap. Die voedt een naar binnen gekeerde houding waarbij het eigen functioneren en dat van de directe collega’s de maatstaf aller dingen is. Loyaliteit en professionele focus zijn per definitie naar binnen gericht. Het navelstaarderige arbeidsethos gaat hand in hand met een pijnlijk gebrek aan zelfreflectie en lerend vermogen. Vraag een dokter naar de drie beste artsen ter wereld en hij zal riposteren met de wedervraag wie de andere twee dan wel niet zijn. Ergo: collega’s zijn in het gunstigste geval goedwillende dilettanten.    

Geharnaste cultuur

Het is deze geharnaste cultuur die misschien wel de belangrijkste sta in de weg vormt bij de ontwikkeling en implementatie van transparante, onderling vergelijkbare kwaliteitscriteria. Als creatieve destructie ergens haar werk zou moeten doen dan is het bij de afbraak van de destructieve creatie die het “primaatschap” is. Niet alleen de patiënt is slachtoffer van de macht van maatschap, ook specialisten zelf worden door de verstikkende gildecultuur in hun professionele ontwikkeling  gefnuikt. Dus, waarde Schumpeterianen, laat politiek, pers, patiënt en professional weten hoe ze dit precisie-explosief in elkaar kunnen knutselen!

Philip van de Poel

1 Reacties

om een reactie achter te laten

iUYzGwklK

1 maart 2011

hXtKID <a href="http://spsubqwdedfl.com/">spsubqwdedfl</a>, [url=http://ksfvfchmsrbk.com/]ksfvfchmsrbk[/url], [link=http://aydnoqyuolgk.com/]aydnoqyuolgk[/link], http://wowzfwnbrdrp.com/

Top