BLOG

Journalisten in de regio; een factor van belang

De regionale journalistiek is een factor om rekening mee te houden. Een onthulling in de lokale huis-aan-huiskrant of een nieuwsstuk op  een website met lokaal nieuws kan door de landelijke media worden opgepakt. En dan zit je als ziekenhuisbestuurder ’s avonds opeens in het NOS Journaal of in NOVA. Tijd om je goed voor te bereiden is schaars, de druk is enorm, en de kans is groot dat de zaak uit de nu echt uit de hand loopt.

Utrechtse burgemeester houdt publicatie tegen

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen dacht dat een vervelend stukje in het huis-aan-huisblad Ons Utrecht over zijn pensionvergoeding door de landelijke media overgenomen zou kunnen worden. Wolfsen probeerde het uit de krant te houden. Dat lukte, maar helaas voor hemlekte dàt uit via een lokale website.

Rel schaadt reputatie burgemeester

Een forse landelijke rel was geboren, met de nodige reputatieschade voor de burgemeester tot gevolg. Schade die Wolfsen juist had willen voorkomen.

Betrokken journalisten en lezers

Bijhuis-aan-huis bladen blijken journalisten te werken die niet alleen bingo-avonden verslaan, maar die op zoek zijn naar echt nieuws. Zij hebben uitstekende bronnen, zoeken zaken tot op de bodem uit, plegen consequent hoor- en wederhoor en leggen complexe zaken uit aan een trouwe en betrokken lezersschare.

Eerste onthullingen Philadelphia ook in lokale krant

De eerste onthullingen over de bestuurlijke chaos bij zorginstelling Philadelphia stonden niet in een landelijke krant. Die scoops kwamen niet van onderzoeksjournalisten uit Hilversum. Nee, zij stonden in het  huis-aan-huisblad De Nunspeter Post.

Nuances in de affaire over maagverkleiningsoperaties

Wie de nuance zoekt in de affaire over de maagverkleiningsoperaties in het Scheperziekenhuis in Emmen moet bij de regionale media zijn. In de landelijke media zijn vooral nabestaanden aan het woord geweest. Zoals bijvoorbeeld in hettv-programma Netwerk en ruim een week later in de Volkskrant.

Veel meer ziekenhuizen waar veroordeelden werken

De betrokken chirurg, Nick Reijnen, is de kwaaie pier. De voorzitter van de cliëntenraad van het Scheperziekenhuis zegt echter in het Dagblad van het Noorden dat er in Nederland veel meer ziekenhuizen zijn waar specialisten werken die wel eens ergens voor veroordeeld zijn.  Er zijn geen beroepsbeperkende maatregelen opgelegd, zegt hij. "Het belangrijkste is dat het ziekenhuis op tijd heeft ingegrepen toen bleek dat er iets fout ging."

Greve als begeleider medisch onderzoek affaire

Het meest verrassend zijn de opmerkingen van Jan Willem Greve, de bariatrisch chirurg die het medisch onderzoek van het Scheper Ziekenhuis in de affaire begeleidt. Greve heeft zich door de regionale zender RTV Drenthe laten verleiden tothet doen van enkele uitspraken.

'Kritisch en onafhankelijk'

Het gaat volgens hem om meer dan vijfhonderd operaties in de laatste tweeënhalf jaar. En als er bij vijf sprake is geweest van fatale complicaties, dan is dat volgens Greve “veel”. Maar onderzoek moet uitwijzen of dat “buitenproportioneel” is.  Er moet volgens Greve goed worden gekeken naar de samenstelling van de patiëntengroep, waarin mogelijk sprake was van een verhoogd risico. Greve zegt de betrokken chirurg te kennen van congressen en zeker te weten “dat het niet zo is dat hij maar een beetje heeft zitten prutsen”.

Bevooroordeeld en veroordeeld

Greve zelf staat bekend alskritisch en onafhankelijk. Hij gaat  zijn onderzoek “zo objectief en netjes mogelijk” uitvoeren.

De kans lijkt groot dat Greve iets heel anders gaat vinden dan het grote publiek, dat de chirurg uit Emmen al heeft veroordeeld.

Ewoud Nysingh

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top