BLOG

Flapdrol is interessanter dan veilig patiëntendossier

Onveilige uitwisseling van patiëntengegevens. Afgelopen week klonken daar weer bezorgde geluiden over. Dit keer ging het om de regionale netwerken. Daarvan zijn er veel in Nederland, maar een duidelijk overzicht ontbreekt. En daar zit de klem...

Patiëntendossier inzien en corrigeren

Het nieuwe landelijke netwerk moet aan strenge eisen voldoen, en terecht. Van regionale systemen weten velen niet dat ze bestaan, laat staan hoe je inzage kunt krijgen of gegevens kunt corrigeren. En de beveiliging is ook niet altijd op orde. Groot nieuws dus van het college bescherming persoonsgegevens: waar blijft de actie?

Veiligheid van patiëntgegevens

En dat was pijnlijk. Allereerst voor een aantal artsen, want deze wilden hun regionale systemen handhaven en niet overstappen op het landelijk systeem. Het hoofdargument daarvoor was nota bene de veiligheid van patiëntgegevens. Nu werd echter duidelijk dat hun eigen systemen niet echt voldoen.

Elektronisch patiëntendossier

Dat roept een tweede vraag op: is dit nieuws? Nou, niet echt. Onlangs hebben we in de Tweede Kamer de wet op het elektronisch patiëntendossier aangenomen en daarin worden strenge eisen gesteld aan het landelijke dossier. Zo is er goede voorlichting vooraf en mag iedereen bezwaar maken. Toen was al glashelder dat de regionale dossiers een stuk minder veilig waren. Dus heb ik een fors wijzigingsvoorstel gemaakt: ook regionale netwerken moeten voldoen aan de nieuwe strenge landelijke eisen. Samen met Roos Vermeij van de PvdA heb ik dat ingediend en we kregen er een meerderheid voor. De medische wereld kon hier niet te hard tegen protesteren, immers, en ook de minister niet, zodat het werd aangenomen.

Serieuze media rennen achter hypes aan

Zo’n stevige wijziging en verbetering op zo’n zwaar punt wordt dan wel opgemerkt, zou je denken. Maar ja, dan is het verhaal wat minder spannend. Het gesignaleerde probleem wordt immers al voor een belangrijk deel opgelost. Je kunt beter een minister ‘flapdrol’ noemen of Kamervragen stellen over goudviskommen, dan voor oplossingen zorgen van ingewikkelde problemen voor burgers en hun organisaties. Dat is nieuws voor de minder serieuze media - zoals het NOS-journaal nota bene op dit punt – want zij besloten het toch maar niet mee te nemen, toen ze de verbetering die wij hadden aangebracht onder de neus kregen. Wat moet je dan soms denken als diezelfde media vervolgens klagen over hypes en Kamerleden die achter elk wissewasje aanhollen? Het blijft een wondere wereld hier.

Pieter Omtzigt

1 Reacties

om een reactie achter te laten

koRclCdW

28 februari 2011

xxf5jp <a href="http://jiezpjiannwo.com/">jiezpjiannwo</a>, [url=http://oppeycxpcemh.com/]oppeycxpcemh[/url], [link=http://geqdcpueaxxj.com/]geqdcpueaxxj[/link], http://udbjwyymcmik.com/

Top