BLOG

Tandheelkunde in de jungle

Tandheelkunde in de jungle

Begin oktober was ik bij het NMT-studentencongres voor studenten tandheelkunde. Elk jaar komen enkele honderden studenten bij elkaar die allen hebben gekozen voor het allermooiste vak dat er bestaat. Dat heb ik ze ook voorgehouden. Ik keek daarbij een stukje in de toekomst.

Net als elk jaar zie ik dat we er veel gepassioneerde tandartsen bij gaan krijgen. Want passie voor het vak is wat elke tandarts drijft, soms letterlijk heel ver weg. Zo spraken op de bijeenkomst enkele ervaren tandartsen wiens passie ze tot in Suriname, Thailand en Brazilië heeft gebracht.

Ondoordringbaar

Het thema van het congres was dit jaar 'The mighty jungle'. Een thema dat natuurlijk niet helemaal uit de lucht komt vallen. Voor veel tandartsen is de dagelijkse realiteit te vergelijken met die van een jungle. Een vrijwel ondoordringbare wirwar van externe factoren met achter elke boom mogelijk nieuwe gevaren. Ik hoor en zie wat het politieke gooi- en smijtwerk op het gebied van tarieven en verzekeringen heeft opgeleverd:  vragen en verwarring bij de patiënt. En negatieve energie bij de tandarts. Het gerommel maakt het werk van de tandarts niet makkelijker en vertraagt de zoektocht naar nieuwe paden in de jungle om patiënten beter te bedienen. 

Tandarts van de toekomst

Ik geloof niet dat we in deze jungle zullen verdwalen als professie. Ik zag in de studenten dat de toekomst van de tandheelkunde niet in een systeem ligt waarin zij overgeleverd zijn aan de grillen van de overheid en semi-overheidsinstanties. De tandarts van de toekomst blijft hoe dan ook een betrokken zorgverlener met een maatschappelijke kijk op de mondzorg, met kennis van nieuwe technieken, en met nieuwe ideeën over communicatie met de patiënt. Dat klinkt groots maar wat mij betreft behoort de mondzorg ook een grote rol in de zorg toe. Steeds blijkt in wetenschappelijke onderzoeken dat de mondgezondheid een belangrijke factor in de algehele gezondheid van een mens betekent.

Feminisering tandheelkunde

Het studentencongres liet nog een ontwikkeling zien voor de toekomst van de tandheelkunde, namelijk de feminisering van de tandartsenpopulatie. Op dit moment is 70 procent van de tandartsen een man, terwijl van de nieuwe studentinschrijvingen 70 procent vrouw is.

Blik op vooruit

De tandarts van de toekomst is dus een soort Lara Croft, een vrouwelijke Indiana Jones die na haar studie nog maar aan het begin staat van een groots en meeslepend avontuur. Met het verleden in haar rugtas, maar de blik op vooruit. Vertrouwen heb ik in haar kracht om tijdens haar avontuur de mondzorg naar een nog hoger niveau te tillen. En ik wens voor haar dat alle voorwaarden in de mondzorg dan zo goed zijn geregeld dat zij zich echt kan richten op haar passie: de beste mondzorg voor de patiënt.

Rob Barnasconi

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top