BLOG

Minister Schippers moet wat anders gaan doen

Minister Schippers moet wat anders gaan doen

Het regeerakkoord lijkt op een haar na gevild. Daarna start formeel de formatie. Maar als je de media mag geloven, is ook de traditionele stoelendans al rond. Het ziet er naar uit dat Edith Schippers minister van VWS blijft. Toch zou het beter zijn wanneer zij wat anders gaat doen.

Voor de verkiezingen gaf minister Schippers al aan dat zij graag opnieuw minister van VWS wil worden. ‘Ik wil het karwei afmaken’, zo zei zij op het congres ’Vrouwelijke leiders in de zorg’. Maar is er nog zoveel te doen in haar huidige portefeuille, de cure? Als minister heeft zij een knap staaltje werk afgeleverd. Met de medisch specialisten, ziekenhuizen, huisartsen en ggz zijn akkoorden gesloten. Akkoorden met resultaatgerichte afspraken en heldere randvoorwaarden. In het veld heeft dit geleid tot vertrouwen en draagvlak. In een nieuw kabinet zal zij daar niet snel aan willen tornen.

Stelselwijziging

Natuurlijk kan een nieuw kabinet niet stil zitten op het gebied van de cure. Het mogelijk invoeren van een inkomensafhankelijke zorgpremie en het afschaffen van de zorgtoeslag zijn natuurlijk majeure wijzigingen. Maar de echt grote stelselwijziging zal plaatsvinden in de langdurige zorg. Het was Edith Schippers die in het Financieel Dagblad al pleitte voor ingrepen in de ouderenzorg, omdat daar de echte winst is te halen.

Decentralisaties

De decentralisaties van de begeleiding en de jeugdzorg, overhevelingen naar de zorgverzekeringswet en mogelijk ook nog eens forse pakketmaatregelen leiden waarschijnlijk tot de grootste stelselwijziging in de zorg sinds jaren. Een stelselwijziging waarmee miljarden euro’s zijn gemoeid en die vroeg of laat iedere Nederlander raakt. Ook door zijn samenhang met andere domeinen leidt dat tot een zeer complexe operatie. En tegelijkertijd is deze stelselwijziging meer dan een technische operatie. Een stelselwijziging die daarom alleen kan slagen in goede samenwerking met gemeenten, aanbieders, verzekeraars en cliëntenorganisaties. Vanzelfsprekend vertaald in een breed gedragen akkoord. Dit alles vraagt de eerste prioriteit én directe sturing van de hoogste baas op het ministerie, de minister.

Jan de Vries
Directeur MEE Nederland
www.twitter.com/jandevries

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 oktober 2012

Ik begrijp dit verhaal niet. Wat is de onderbouwing? Welke argumenten heeft Jan de Vries tegen Edith Schippers als minister?

Anoniem

30 oktober 2012

Ik snap het ook niet helemaal. Er is nog nergens vastgelegd dat de minister de cure gaat doen. Grote kans dat ze de care wil doen en deze stelselwijziging wil regiseren. Het is waarschijnlijker dat Van Rijn als staatssecretaris de cure mag onderhouden.

Anoniem

30 oktober 2012

lijkt een (totaal mislukte) poging om zichzelf te profileren.
Als je niet te melden hebt, doe het dan ook niet.

Anoniem

30 oktober 2012

Ja Jan, ik snap het wel. Schippers, 'minister van tabak' is goed in het hanteren van de botte bijl en de samenleving daarvoor rijp te maken (framing). Daar is geen wijsheid of integriteit nodig, slechts blinde macht en manipulatie. Niemand, behalve Schippers zelf en wat managers in verzekering of zorg, gaat erop vooruit.

Top