BLOG

Duurzaam inzicht van Dalai Lama en Meavita

Duurzaam inzicht van Dalai Lama en Meavita

Als de Dalai Lama vrijdag in de Grote Kerk voor een select gehoor van (zorg)bestuurders spreekt over leiderschap en duurzaamheid, is het voor een deel van dezelfde doelgroep even verderop in Den Haag spitsroeden lopen.

Lessen trekken uit de casus Meavita

De vaste Kamercommissie van Volksgezondheid zal op die dag namelijk een hele stoet oud-Meavita-bestuurders aan de tand voelen in een openbare hoorzitting. Een ironische samenloop van omstandigheden, want duurzaam zijn de plannen van Meavita allerminst gebleken. En dat is natuurlijk precies waar het de Kamercommissie om te doen is. De Kamerleden willen wel eens weten waar het nu is misgegaan en welke lessen de sector uit de casus van Meavita kan trekken.

Rol van toezichthouders is niet helder

Wie het juninummer van Skipr er nog eens op naslaat krijgt een idee van wat er allemaal is spaak gelopen. Toch zijn er ng genoeg vragen onbeantwoord. Wat is bijvoorbeeld de rol van de toezichthouders geweest? In hoeverre hebben zij zicht gehad op de riskante bedrijfsvoering van Meavita en de vele conflicten op bestuurlijk niveau?

Verdwenen miljoenen van Meavita

Belangrijker nog is de vraag of de verdwenen miljoenen van Meavita überhaupt nog te traceren zijn. Was er sprake van wanbeheer? Zijn er op oneigenlijke gronden collectieve gelden aangesproken?
Ook interessant blijft de vraag wat nu de rol van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) c.q. het ministerie van VWS is geweest. Waarom moest de beoordeling van het steunverzoek van Meavita maanden duren? Waarom is bij de defusie en doorstart gekozen voor een ondoorgrondelijke constructie gestoeld op stichtingen die de NPCF op verzoek van VWS oprichtte?

Bestuurder Meuwese en toezichthouder Hermans

Vragen, vragen en nog eens vragen. Vragen waarvan het hoogst twijfelachtig is of de Kamercommissie ze beantwoord krijgt. Om te beginnen kan de commissie betrokkenen niet onder ede horen. Daarmee krijgt de waarheid, zoals een ieder hem percipieert, net weer even wat ruimere marges. Bovendien kunnen partijpolitieke loyaliteiten de commissie parten spelen. Oud-bestuursvoorzitter Theo Meuwese is door zijn vakbondsachtergrond goed ingevoerd in sociaaldemocratische kringen, opper-toezichthouder Loek Hermans is VVD-coryfee. Maar de belangrijkste hinderpaal is de factor tijd.

Beter af bij de Dalai Lama dan in Tweede Kamer

Welgeteld twee uurtjes heeft de commissie ingeroosterd om de belangrijkste bestuurlijke betrokkenen te bevragen. Voor de bestuurlijk mindere goden is er nog eens twee uur gereserveerd. Dus wie duurzaam inzicht in de diepere motieven van leiders wil is vrijdag waarschijnlijk beter af bij de Dalai Lama in de Grote Kerk dan op de publieke tribune in de Tweede Kamer.

Philip van de Poel

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top