BLOG

Journalistiek kluitjesvoetbal in VUmc-drama

Journalistiek kluitjesvoetbal in VUmc-drama

Het VUmc-drama begint zo langzamerhand ook een journalistiek drama te worden. Bijna geen journalist kan de stroom aan lekkages uit het ziekenhuis nog weerstaan. Want als er ìets goed is georganiseerd, dan is het dat voortdurende lekken.

Het afgelopen weekeinde was het weer raak. De Telegraaf berichtte dat er volgens een anonieme melder sprake was van een “strafbare samenzweringsoperatie” om  longchirurg Rick Paul te beschadigen.

Anonieme meldingen

Paul, sinds juli ziek thuis, zou een kunstje zijn geflikt. Een collega zou niet tijdig bij een operatie zijn aangekomen, om Paul te dwingen op eigen houtje te beginnen. Wat niet mag volgens het protocol. Maar het is, volgens dezelfde Telegraaf, niet zo gelopen. De collega - een hoogleraar - is toch verschenen, de operatie is doorgegaan.

Conclusie: geen nieuws. Want: een anonieme melding. Veel ‘zou’ in de berichtgeving, veel slagen om de arm, geen complicaties, geen calamiteit. Geen officiële bevestigingen. De inspectie bevestigt alleen dat er een anonieme melding is gedaan. Die wordt onderzocht. Argos, het onderzoeksprogramma van Radio 1, had dezelfde anonieme melding binnengekregen. Daar besteedde Argos zaterdag nog enkele minuten aan.

Geen bewijs

Bewijs voor het vermeende opzetje had Argos niet gevonden. Het ziekenhuis ontkende. Maar Argos vond het toch vermeldenswaardig, omdat uit gesprekken met VUmc-artsen was gebleken dat zij het bericht “serieus nemen”. Het  is “kenmerkend voor de haat en nijd” in het ziekenhuis, aldus luidde de disclaimer van Argos.

Intussen stond heel internet vol met berichten over een niet bewezen samenzwering bij het VUmc, een verhaal dat duidelijk niet klopt. Grotendeels overgeschreven van De Telegraaf. Geen redactie bleef achter. Van NRC, ANP en Novum tot Powned. Van NU.nl en Volkskrant tot NOS. Op het Radio 1 Journaal was het ook te horen.  

Napraten

De nieuwsconsument begrijpt er intussen niets meer van. Wat is er nou echt aan de hand bij het VUmc? Het nieuwe VUmc-bestuur heeft gezegd te worden gegijzeld door enkele medewerkers, maar zwijgt verder. Het lekken gaat door. Al een jaar lang. De meeste journalisten praten elkaar na, liggen aan het infuus van teleurgestelden.

Nuanceringen zijn lastig. Geen krant heeft geschreven dat longchirurg Piet Postmus, net als Paul geframed als klokkenluider, tegen de rechter heeft gezegd zichzelf niet als een klokkenluider te beschouwen.

Kluitjesvoetbal

Sommige journalisten weten van elkaar dat zij met hetzelfde verhaal uit het VUmc worden benaderd, zo blijkt op Twitter. Niet publiceren is dan bijna geen optie meer. Want wie wil de volgende dag de chef aan zijn bureau met de vraag: waarom hebben zìj dat wel en wìj niet? Dat versterkt het kluitjesvoetbal van journalisten. Vooral op internet.

Ewoud Nysingh
www.dereputatiecoaches.nl
Twitter @EwoudNysingh

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 november 2012

En u heeft ook een manier gevonden om er aandacht aan te besteden.

ter Kuile

12 november 2012

Het enige wat helpt, volgens mij, is dat VUmc zelf met uitleg komt, bij voorkeur voorafgaand aan de desbetreffende publicaties en uitzendingen. Als het goed is weet VUmc dat het er aan komt, het lijkt me onwaarschijnlijk dat zowel de Telegraaf als Zembla niet om wederhoor hebben gevraagd. Zeg zelf gewoon hoe het zit, dan is het klaar. Kwalijk is natuurlijk dat intern mensen het nodig vinden het vuurtje voortdurend opnieuw op te stoken. Dat is helaas geen communicatieprobleem, maar een organisatieprobleem. Dat los je niet op door te vinden dat media iets wel of niet mogen doen.

Anoniem

24 december 2012

De map die in het journaal te zien was waar ruwaard van putten ziekenhuis opstond is van een overleden chirurg die de misstanden in de Daniel den Hoedkliniek betreffende de neuroloog die uit zijn amt gezet is. Deze map is het topje van de ijsberg waar de medici naar zoeken.

Top