BLOG

Compassie voor Wilders

Het zijn spannende tijden bij de familie Van den Heuvel. De uitgerekende datum was 1 juni. We moeten nog even geduld hebben. Wachtend op een nieuwe wereldburger gaan er nogal wat dingen door je hoofd. In wat voor wereld komt onze nieuwe dochter, als het allemaal goed gaat natuurlijk, straks terecht? De afgelopen week werd ik daar niet veel positiever over. De Dalai Lama niet ontvangen door minister president Balkenende en Wilders grote winnaar van de Europese verkiezingen.

Dalai Lama

De mens is een kuddedier, volgens de Dalai Lama, en het ergste wat een individu kan overkomen is uitsluiting uit zijn gemeenschap. Uitsluiting of dreigende uitsluiting of zelfs de vrees voor uitsluiting maakt angstig, heel angstig. En uit angst komen individuen tot de meest verschrikkelijke dingen. De wereldgeschiedenis is daar één grote opsomming van. De oplossing wordt, wederom volgens de Dalai Lama, gegeven door alle grote wereldreligies: compassie en (naasten-) liefde. Alleen in een maatschappij waar compassie en naastenliefde de belangrijkste waarden zijn, kunnen de grote hedendaagse problemen worden opgelost. De Dalai Lama hield ook een groot pleidooi voor individuele vrijheid en democratie als motor van nieuwe ontwikkelingen.

Wilders

De grote tegenhanger van compassie is angst. Angst voor Europa, angst voor de Islam en angst voor Links. Angst die zich bij Wilders uit in boosheid en agressie tegen alles wat een beetje anders is. De publieke debatten worden met de minuut emotioneler en onsmakelijker. Het aantal inhoudelijke argumenten daalt omgekeerd evenredig naar nul. Uitsluiting is de oplossing volgens Wilders, terwijl het volgens de Dalai Lama juist de oorzaak is van angst. Waar komt die angst bij Wilders vandaan? Gebrek aan moederliefde of juist gebrek aan liefde en erkenning van zijn vader? Boeken zijn erover volgeschreven en ik ben me daar, gelet op de blije verwachting, uiteraard stevig op aan het inlezen.

Compassie en angst

Alweer een aantal weken geleden bezocht Fred Lee ons land. Omdat ons ziekenhuis erg geïnspireerd is geraakt door het gedachtegoed van Fred Lee, hebben wij meegewerkt aan dit bezoek. De kern van de boodschap van Lee is dat angst het grote probleem is bij patiënten en dat compassie het beste medicijn is. Vroeger zat dat gewoon in de opleiding, zei een verpleegkundige toen we samen de zaal uitliepen na de presentatie van Lee. We zijn het dus, ook in de zorg, een beetje verleerd.

Nog niet te laat

Voor een ziek en kwetsbaar kind is het volgens Lee niet moeilijk compassie op te brengen. Maar als iemand zelf de oorzaak is van zijn ziekte hebben we er moeite mee. Compassie opbrengen voor Wilders zal ook niet meevallen. Geen enkele politicus is er nog in geslaagd getuige de vele verbale vechtpartijen op televisie. Het resultaat: uitsluiting, meer angst en meer agressie. Dat geeft klachten, dat is bekend. Hartkloppingen, hyperventilatie, maagklachten enzovoorts. Zorgverleners van Nederland, huisartsen, verpleegkundigen, SEH artsen, specialisten; help mee! Mocht Geert zich bij u melden, geeft hem wat hij het hardste nodig heeft: compassie. Het is nog niet te laat.


Jaap van den Heuvel

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top