BLOG

Kabinet omarmt Oma-Crèche

  • Onbekend
  • 3 december 2012
  • 5618 keer gelezen
  • 8 reacties
Kabinet omarmt Oma-Crèche

Het kabinet heeft met grote waardering steun toegezegd aan Oma-Crèche. Oma-Crèche gaat zich richten op de opvang van oma’s en opa’s met een indicatie ZZP4. Dit initiatief is genomen door de bekende zorgondernemer 'Kees Zomer'.

Specifieke opvang ouderen

Zomer speelde al lang met de gedachte om specifieke opvang te gaan regelen voor oudere, licht dementerende mensen die als gevolg van het kabinetsbeleid niet meer intramuraal mogen worden verzorgd, maar geheel afhankelijk worden van zorg aan huis. Tot nu toe werden zij verzorgd in verzorgingshuizen, maar aan deze intramurale zorg is nu een einde gekomen. Voor hen wordt naast zorg aan huis ook scheiden van wonen en zorg ingevoerd.

Gat tussen omvang en kwaliteit

Kees Zomer is enerzijds geschrokken van de zorgomvang die deze ouderen vragen en anderzijds heeft hij dit ook als een kans aangegrepen om in deze markt te gaan opereren. Volgens zijn zeggen valt er een groot gat tussen de omvang en kwaliteit die de huidige intramurale zorg biedt en de mogelijkheden die de thuiszorg/wmo in dat kader kan gaan bieden. Hij wil dit gat gaan opvullen met het aanbieden van Oma-Crèche.

Oma-Crèche

ZZP4 bestaat thans uit zorg om de woonplek heen, aangevuld met dagbesteding. Daarbij moet gedacht worden aan wassen en aankleden, het naar de wc gaan, verplaatsen buitenshuis, aanbrengen van dagstructuur, schoonmaken en veel andere ondersteuning die thans op basis van de AWBZ kan worden geboden. Het gaat om ouderen die licht dementerend zijn, enigermate veiligheid of beschutting nodig hebben, en behoefte hebben aan regelmatig bezoek en controle.

Combinatie

Kees Zomer denkt dat deze zorg voor velen niet primair in de thuisomgeving kan worden geboden. Hij wil derhalve de relatie tussen wonen en zorg in het verzorgingshuis herstellen door thuishulp te gaan combineren met intramurale zorg. Het enige probleem waar hij nog tegenaan liep was de bekostiging van dit concept. Intensieve thuiszorg, vervoer naar intramurale voorzieningen, het bieden van dagbesteding en het geven van een veiligheidsgevoel kost veel geld; meer dan in de huidige setting van de verzorgingshuizen. Het Kabinet heeft echter enthousiast gereageerd met de toezegging 80 miljoen euro extra ter beschikking te stellen om de Oma-Crèche formule in de praktijk te gaan toepassen. Het kabinet gaat er daarbij wel vanuit dat enerzijds ook een zeer groot beroep wordt gedaan op informele zorg en anderzijds de familie een forse financiële bijdrage gaat leveren. Het gehele financiële pakket moet er jaarlijks voor zorgen dat alle ouderen met een indicatie ZZP4 een waardig bestaan kunnen leiden.

Thuisomgeving

De formule is eenvoudig en volgens Kees Zomer zeer doeltreffend: in de thuisomgeving worden ouderen ’s avonds naar bed gebracht, omwille van eigen en andermans veiligheid stevig vastgebonden, ’s morgens met een stralende lach uit bed gehaald, verschoond en naar een zorghuis gebracht. Daar ontvangen zij collectief de nodige aandacht tot het moment dat zij weer tegen de avond naar huis worden gebracht. Er wordt vanuit gegaan dat familie en vrienden voor de diverse maaltijden zorgen en dat de plaatselijke roeivereniging zorgt voor de begeleiding van enige bewegingsoefeningen. Voor het transport doet men een beroep op buurmannen/vrouwen en indien dat nog kan, krijgt de klant een rolstoelscooter ter beschikking. De rolstoelscooter heeft 3 zitplaatsen zodat de bestuurder nog twee mede ZZP4-gebruikers thuis kan ophalen. Zie daar, zegt Kees: menswaardiger kan haast niet.

Betrouwbare bronnen melden inmiddels dat een groot Duits zorgconcern interesse heeft in Oma-Crèche, vanwege het feit dat men hier een grote groeimarkt kan aanboren. Naar verluidt gaat het om SAR AG (Sonnenschein Am Rhein).

Het kabinet is verheugd dat het risico van een oma crash als gevolg van de beleidswijzigingen is ingedamd.

Paul Baks
Partner BMC Advies en Management

8 Reacties

om een reactie achter te laten

van Selm

3 december 2012

Leuk! Vooral de combi van termen 'Oma-creche' en 'oma-crash' :)

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

3 december 2012

Ik twijfel serieus of dhr. Baks dit nu ironisch bedoelt of echt. Want er wordt gesteld:

"Het gehele financiële pakket moet er jaarlijks voor zorgen dat alle ouderen met een indicatie ZZP4 een waardig bestaan kunnen leiden. (...) De formule is eenvoudig en volgens Kees Zomer zeer doeltreffend: in de thuisomgeving worden ouderen ’s avonds naar bed gebracht, omwille van eigen en andermans veiligheid stevig vastgebonden, ’s morgens met een stralende lach uit bed gehaald, verschoond en naar een zorghuis gebracht."

Maar wat is er precies waardig aan het stevig vastbinden van licht dementerende ouderen in hun eigen huis en hen vervolgens alleen te laten? En wat is er kostenbesparend aan elke licht dementerende oudere in een eigen huis laten wonen ten opzichte van ze in één tehuis onder te brengen met elk een eigen ruime kamer en een badkamer? Het laatste is toch veel goedkoper, qua onroerend goed? Bovendien lijkt het niet minder arbeidsintensief.

Mis ik iets, of heeft de keizer geen kleren aan (of iets dergelijks)?

Frank Conijn

3 december 2012

En dat is er nog het punt dat het kabinet er daarbij wel vanuit gaat dat een zeer groot beroep wordt gedaan op informele zorg én dat de familie een forse financiële bijdrage gaat leveren.

Ik vind het prima als er meer vrijwilligerswerk wordt gedaan. Sterker nog, ik vind het te gek voor woorden dat er 300.000 gezonde mensen in de bijstand zitten en eenzelfde aantal in de WW, terwijl er miljarden op de AWBZ bezuinigd moeten worden omdat het personeel van verzorgingshuizen te duur is (zie het vorige bericht aangaande de kosten van het onroerend goed).

Maar het mag niet zo zijn dat men afhankelijk wordt van informele zorg, noch dat niet-vermogende kinderen verplicht worden grote bedragen bij te dragen. Behoorlijke ouderenzorg is toch een kwestie van beschaving.

Frank Conijn

3 december 2012

Ik wilde nog even melden dat er een vraagteken achter de laatste zin had gemoeten, toen het kwartje viel.... Kees Zomer, Loek Winter. De singele aanhalingstekens ontgingen me even. Er mag gelachen worden. En ik ben blij dat dhr. Baks het inderdaad ironisch bedoelde. :-)

van der Peijl

4 december 2012

Het klinkt leuk, Oma-cresh, maar dat is dan ook alles. Omslachtig, als het alleen maar duurder is moet je het niet doen. Wat me meer aanspreekt is het aantal mensen dat in de bijstand zit een handje te laten helpen in de verzorgingshuizen. Maar wel redelijk betalen.

Anoniem

4 december 2012

Bij draconische maatregelen past alleen nog maar satire ;-)

van Vuuren

5 december 2012

"Ouderen worden ’s avonds naar bed gebracht, omwille van eigen en andermans veiligheid stevig vastgebonden, ’s morgens met een stralende lach uit bed gehaald."
Ik vraag me af WIE er dan lacht?
Naar mijn mening is dat niet de stevig vastgebonden oudere.

Frank Conijn

5 december 2012

@ Anoniem:
'Satire' is inderdaad het juiste woord. :-)

Top