BLOG

Jack Andraka’s idea worth spreading

Jack Andraka’s idea worth spreading

Waar veel leeftijdsgenoten nog buiten of achter de computer hangen en gamen, besloot de 15-jarige Jack Andraka op zoek te gaan naar een nieuwe test voor pancreaskanker omdat een oom van hem hieraan overleden was.

Hij ontdekte na lezing van meer dan 4000 wetenschappelijke artikelen dat de oorzaak van overlijden vaak late ontdekking was, en ging op zoek naar een manier dat te versnellen. De door hem ontwikkelde test is volgens hem voor 90 procent accuraat, 168 keer sneller, en 26000 keer goedkoper dan de huidige tests en kan ook gebruikt worden om baarmoederhalskanker en longkanker op te sporen.

Wat volgde laat zich raden; Jack reist de hele wereld af. Zo sprak hij voor het Clintons Initiative, was hij bij FutureMed Vrijwel alle grote tv-zenders en kranten interviewden hem, hij werd vorige week door Obama uitgenodigd om bij de State of the Union naast the First Lady te zitten.

TEDxNijmegen

Jack is een van de sprekers op TEDxNijmegen op 8 april aanstaande, naast onder andere Herman van Veen,  Edward Gerjuoy, Gerard van Grinsven, Bertalan Meskò, Kim Spinder en Henk Smid (ZonMW), meer sprekers op de sprekerspagina er volgen er nog meer spoedig.

Als UMC St Radboud organiseren we in navolging van onze eerste twee TEDxMaastricht in 2011 en 2012 conferenties ditmaal een event in onze hometown met als thema 'accelerating from age 0 to 110 in 20 talks'. Skipr is mediapartner van TEDxNijmegen.

TED staat voor Technology, Entertainment & Design en is in 1984 in de VS begonnen als een platform voor ideeën uit deze drie werelden. Sindsdien is het gegroeid tot een wereldwijd fenomeen waar sprekers als Bill Clinton, Oliver Sacks en Graig Venter het podium deelden. Met de gedachte ‘ideas worth spreading’ is het TEDx programma ontstaan. TEDx staat voor onafhankelijk georganiseerde evenementen waar mensen bij elkaar komen om een TED-achtige ervaring te delen.

In vorige edities stonden onder andere Simon Sinek, e-patient Dave, Daniel Kraft, Wouter Bos, Bart Knols en Sophie van der Stap al op het podium. De video’s van deze conferenties zijn veel bekeken, de 4 video’s op TED.com (van Dave, Daniel, Bart en mij) van TEDxMaastricht zelfs al meer dan een miljoen keer.

Lucien Engelen
Zorg 2.0 ambassadeur van UMC St. Radboud

 

Uitnodiging TEDxNijmegen

Een uitnodiging aanvragen voor dit gratis event is nog steeds mogelijk, de eerste 75 invites zijn al verstuurd, meer dan 1000 aanvragen zijn reeds ingediend, de toekenning vindt echter plaats telkens op basis van een dwarsdoorsnede van de doelgroepen. Van patient tot arts, van zorgverzekeraar tot beleidsmaker en innovator tot onderzoeker of verpleegkundige. Naast in het publiek aanwezig zijn kan ook de livestream worden gevolgd of een livestream event (simulcast) worden opgezet op locatie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bart Jaspers

24 februari 2013

Jaren geleden is deze trend al begonnen en het begint nu eindelijk vaste voet aan de grond te krijgen. http://farmafit.wordpress.com/2009/05/12/hoe-een-13-jarig-jochie-een-team-van-biochemisten-verslaat/

Researchers met witte jassen, werkend op gesubsidieerde campussen, krijgen grote concurrentie van kinderen die met computers overweg kunnen, die geen patenten om hun (be)vindingen zullen leggen en die geen behoefte hebben aan frauderende wetenschappelijke mee-lezers die beïnvloed worden door de pharmaceutische industrie!

Top