BLOG

Zorgbestuurder krijgt gorilla niet in de kooi

Zorgbestuurder krijgt gorilla niet in de kooi

Nog niet zo lang geleden vertrouwde een ziekenhuisbestuurder mij toe dat hij geen enkele onderhandelingspositie had ten opzichte van de radiologen in zijn ziekenhuis. Voor 3,5 dag werken in de week streken ze vele tonnen aan salaris op, en daarnaast waren ze actief in privéklinieken om daar de plaatjes te bekijken.

Zoeken naar andere radiologen had geen zin, want er werden er zo weinig opgeleid dat de markt precies verzadigd was. Ik vroeg hem waarom hij niet voor een ton per jaar per persoon wat Bulgaarse of Kroatische radiologen wierf. Als de transportsector zich verrijkt met Poolse vrachtwagenchauffeurs, waarom kan de ziekenhuissector dat dan niet met radiologen. En waarschijnlijk hebben de vrachtwagenchauffeurs nog meer klantcontacten dan de betreffende specialisten. Het antwoord was dat het hem zijn baan zou kosten. 

Gorilla

Radiologen kwamen de afgelopen week toch al niet zo lekker in het nieuws. In een onderzoek bij 24 gerenommeerde radiologen miste 83 procent van hen op een longscan een daarin aangebrachte afbeelding van een gorilla. En nee, dit is geen broodje-aap verhaal. Het fenomeen van inattentional blindness is al vaker beschreven, maar in dit geval is het wellicht nog pijnlijker. Zeker omdat de maand februari toch al in het teken staat van misdiagnoses, vermijdbare fouten, en artsen met een beroepsverbod die toch vrolijk hun praktijk - al dan niet grensoverschrijdend in alle betekenissen van dit woord - weer elders voortzetten. Terwijl de luchtvaartsector al jaren belangrijke veiligheidslessen geeft (het Oogziekenhuis in Rotterdam laat zich er al sinds 1992 door inspireren), blijkt vooral op medicatiegebied er nog steeds een wereld te winnen te zijn. De minister maande de beroepsbeoefenaren, maar de minister kan ook zelf nog veel concretere stappen zetten

Meetbare effecten

Hoe maken we een goede scan van de gezondheidszorg, lezen we hem goed en gedetailleerd, halen we de privé-, beroeps- en commerciële belangen eruit, leren we van en implementeren we uit andere vakgebieden, en treden we adequaat en daadkrachtig op waar dat nodig is? En hoe doen we dat allemaal zonder te verzanden in administratieve rompslomp, eindeloze checklists, en angst voor de IGZ en het Algemeen Dagblad? Aan de positieve kant begint het met het vaststellen van het doel, en eigenlijk kennen we in de basis alleen adjusted life years en QALY als meetbare effecten. Elk innovatief geneesmiddelonderzoek zou hierop beoordeeld moeten worden. Aan de negatieve kant begint het met het lokaliseren van vermijdbare fouten en het bezien op welke benchmarks ondermaats wordt gescoord. Nog steeds chronisch NSAID-gebruikers in je praktijk of instelling zonder maagbescherming? Corrigeer dat! Scan beiden, en laat buitenstaanders meekijken om te voorkomen dat een mensaap over het hoofd wordt gezien.

Verbeterpotentieel

Was het maar zo simpel dat elk overheids- en ziekenhuisbeleid in één alinea zou zijn samen te vatten. Uiteindelijk gaat het om talloze radertjes die naadloos in elkaar dienen te grijpen. Wat dat betreft alle lof voor de oproep om antibioticateams in het ziekenhuis te introduceren. En Flevoland zet alvast de toon. Zij bekeken de foto's van hun antibacterieel beleid en zagen een verbeterpotentieel van 70 procent. Ik zie uit naar de resultaten van hun werk. En misschien is dat wel de juiste invalshoek: kijk naar binnen en zie waar de winst te behalen valt, en kijk zorgvuldig naar buiten waar de best practices voorhanden zijn. Zorgvuldig, want aan te gemakkelijke juichverhalen hebben we niks. Sometimes the grass will appear greener on the other side because it has been fertilized by bullshit, las ik. En dat is een waarheid als een koe.

Intelligentie en emotie

Blijft staan de machteloosheid van menig ziekenhuisbestuurder om de zaak financieel en kwalitatief beter in de klauwen te krijgen. Scherp onderhandelen met verzekeraars heeft slechts een schorsende werking. Misschien toch maar weer eens in het werk van Frans de Waal duiken. Zijn analyse van primatengedrag leert ons nog steeds dat de principes van conflictoplossing en verzoening zeer basaal in ons aanwezig zijn, en dat intelligentie en emotie in een gordiaanse knoop strijden om voorrang in ons gedrag. En houd je het slechts bij een amuserende scan van zijn werk: het zorgt er in ieder geval voor dat je de gorilla nooit meer over het hoofd ziet.

Ruud Coolen van Brakel
Bestuurder van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Henksen

5 maart 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 05-03-2013 15:33.

Anoniem

5 maart 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 05-03-2013 15:33.

Anoniem

5 maart 2013

Als een ziekenhuisdirecteur merkt dat hij zijn wettelijke verantwoordelijkheid niet waar kan maken, zou hij dan door moeten gaan met het incasseren van een maatschappelijk onacceptabel hoog salaris en verder gaan met zwijgen over misstanden?

Ketelaar

6 maart 2013

Anoniem die vraag is niet aan de orde. De vraag is hoe lang moet de premiebetaler nog opdraaien voor de onnodige missers die medici maken en de enorme kosten van de zorg. Ziekenhuisdirecties weten heel goed waar de rotte appels zitten en die zullen toch echt aan de schandpaal moeten willen we als volk onze hoge standaarden kunnen blijven koesteren. En oh wat willen vooral de radiologen graag bijklussen in prive klinieken waar ze hogere declaraties indienen en de kans ontdekt te worden met fraude aanzienlijk lager is. Zoals ze gorilla's hebben gemist, die 85%, zo weten ze zich heel boerenslim te onttrekken aan de belastingdienst voor wie het natuurlijk al jarenlang een onmogelijke opgave is de geldstromen binnen prive klinieken te traceren laat staan er fatsoenlijk belijd op te kunnen toepassen.
Liever 1 ziekenhuis dan 100 privé-klinieken als het gaat om integere specialisten. De mentaliteits verandering zoals die thans bij de bankiers plaats vind zal nog wel even een generatie op zich laten wachten.
Daarom hoop ik dat overal de beerputten opengaan van een doorgeschoten concurrentiestrijd tussen specialisten onderling die er niet was toen de liberalisering zijn verwoestende werk in de vorige eeuw nog niet kon doen.
Want daar ligt de grondoorzaak van alle misere thans: dat we allemaal moeten krom liggen voor de hobby van geschifte politici met hun EU eenheidswaan.

Broekman

6 maart 2013

Briljant. Ik heb genoten. Waakt! De prutsers zijn onder u.

Umans, radioloog

8 maart 2013

Heel gemakkelijk om radiologen weer als luie, geld-beluste, slecht functionerende specialisten af te schrijven maar als je toch even verder nadenkt is een andere interpretatie van bovenstaand artikel toch mogelijk. Eerst het maar 3,5 dagen werken in het ZH. So what, als de diverse modaliteiten (CT, echo etc.) maximaal ingezet worden, de wachttijden kort zijn en de verslaglegging snel dan zie ik geen enkele reden om niet 3,5 dagen in het ZH te werken. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je eventueel de maatschap daarop aanspreken en anders doet de rest van de medische staf dat wel. Daarnaast de vele tonnen inkomen. Zoals bekend is met de invoering van de DBC's veel fout gegaan en hebben radiologen in 2008-2010 zeer goed verdiend. Maar als ondersteuner kan je niet zelf je inkomen vergaren dus van zelfverrijking is zeker geen sprake!!! Sinds 2010 hebben we daarnaast al 60% van ons salaris weer ingeleverd. Welke andere beroepsgroep heeft dit leidzaam ondergaan zonder op het Malieveld met spandoeken te staan?? Dan nog het "aap" verhaal. Mocht u de afbeelding niet gezien hebben dan betrof het één zwarte aap die in het midden van het donkere longparenchym op een CT beeld was geplaatst. Zoals bekend wordt van radiologen verwacht pathologie op te sporen. Alle solitaire longafwijkingen van betekenis in het longparenchym zijn dens (wit) van aspect en nooit zwart. Het oog van de radioloog is dus ook gefocust op "witte vlekken". Het niet zien van de aap heeft dus ook niets te maken met inattentional blindness maar alles met fixatie op pathologie. Zet er een zilverrug gorilla of ijsbeer neer en alle radiologen hadden hem opgemerkt!! Dus wat blijft re nou nog allemaal over van de kritiek in het artikel??? Even eerst aan fact-finding doen (mijn keuze als woord 2013)

Top