BLOG

Zelfmoordpil is nog omgeven door taboes

Zelfmoordpil is nog omgeven door taboes

De coöperatie Laatste Wil, een nieuwe vereniging voor een vrijwillig levenseinde, wil dat iedereen boven de 18 de beschikking kan hebben over een 'zelfmoordpil', zonder tussenkomst van een arts.

In het NRC werd pasgeleden het palliatieve gebruik van morfine opnieuw bediscussieerd. Het deed me even terugbladeren naar een column die ik een jaar terug schreef en die ik daarom wat nieuw leven heb ingeblazen. Het thema verdient meer dan mijmeren en bespiegelen: het recht op doodgaan is onvervreemdbaar, maar hoe filter je het onnodige ertussenuit?

Dood gaan we allemaal. Vroeg of laat maait de zeis ook de gezondste veganist onderuit. Geen multivitaminepreparaat, dieetregime, ochtendgymnastiek of polypil kan dit voorkómen. Af en toe moet dit hardop geroepen worden, want de hele gezondheidszorg lijkt erop gericht ons de valse belofte te doen dat het afscheid vermijdbaar is. Het preventieleger marcheert voorop in deze illusie, gevolgd door politiek en industrie, verpakt in kleurrijke campagnes en reclameboodschappen. Helaas. Zolang de DNA-verouderingsknop niet uitgezet kan worden, is de dood een zekerheid. Het tijdstip van de dood en de hobbelige weg naar de uitgang: daar hebben we invloed op.

De dood is een collectieve obsessie geworden. Domein van de politiek. Nederland regelde per wet als eerste ter wereld wat in zuurstofarme slaapkamertjes overal ter wereld toch gebeurde: hoe beëindig je een leven op een menswaardige manier wanneer lichamelijk lijden ondragelijk en uitzichtloos is geworden. Moraalridders buitelden over elkaar heen om de vergelijking met nazi-Duitsland te maken, terwijl men in eigen land de dood versnelde door eten en drinken te stoppen en meelevende verpleegkundigen kussens hanteerden omdat ze de ellende bij hoogbejaarden niet meer aan konden zien. Lof voor Els Borst.

Palliatieve sedatie

Gestorven discussie? Natuurlijk niet. Een paar jaar ChristenUnie in het kabinet bewoog de gezondheidszorg in de richting van palliatieve sedatie. Beëindigen was zonde, versnellen en verzachten kon nog net door de beugel. Maar hun regeringsverantwoordelijkheid was al net zo tijdelijk als het leven zelf. Het debat kon opnieuw van start. De werkelijkheid laat zich immers niet vangen in louter religieuze bespiegelingen en veto's. De praktijk levert casuïstiek die tot praten dwingt. Hoe ethisch is het om dementerenden met antipsychotica vol te stoppen wetende dat daarmee hun leven bekort wordt? Hoe legitiem is de doodswens van een alleenstaande weduwe die klaar met leven is? Hoe hypocriet zijn de woedende reacties op twee Australische wetenschappers die ervoor pleiten zuigelingen te euthanaseren (zij gebruikten de term aborteren) wanneer pas na de geboorte blijkt dat hen louter onvermijdelijk en niet te verzachten lijden te wachten staat?

Het einde is nog niet in zicht. Huib Drion maakte in 1991 de dood tastbaar door te pleiten voor een hypothetische pil waarmee zelfdoding binnen handbereik kon komen, hierin gevolgd door Els Borst die een groot voorstander was van legalisering van die 'pil'. De wereld was er nog niet klaar voor. Maar anno 2012 is een beetje surfen op internet en een tripje over de grens naar een Belgische apotheek voldoende om aan de benodigde middelen te komen. Sterker nog: het zal niet lang meer duren voor de internetfarmacie naast de fleurig aangeprezen abortuspillen ook de euthanasiepillen netjes verpakt en verzendt via TNT. En vorig jaar orakelde Amerikaans presidentskandidaat Rick Santorum dat Nederlandse bejaarden en masse het land ontvluchten omdat 5 procent van de ouderen hier onvrijwillig de kist in wordt gejaagd.

Taboes beslechten

Dood gaan we allemaal. En we mijmeren graag dat we het liefst in blakende staat op 90 jarige leeftijd in een cabrio tegen een boom aanrijden. Maar zo gaat het niet. Verantwoord doodgaan en verantwoord omgaan met de medicijnen die daarvoor gebruikt kunnen worden, begint met het loslaten van taboes. Laat mijn slotwens er dan ook een zijn die niet dagelijks gebezigd wordt: Ik wens u allen een eu thanatos, een goede, milde dood.

Ruud Coolen van Brakel 
Bestuurder van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM)

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Robert van Griethuijsen - de Jong

25 april 2013

en hoe voorkomen we dan dat het favoriete kleinkind van opa de pil uit zijn nachtkastje pakt (of uit de TNT enveloppe haalt) en per ongeluk op eet?

Remy

25 april 2013

Als je ergens recht op hebt kun je het in dit land bij niet verkrijgen of het weerhouden ervan (laten) afdwingen. Gelukkig hebben we geen recht op doodgaan.

L. Winter

25 april 2013

Ruud van Coolen van Brakel heeft natuurlijk het recht een pleidooi te houden voor de Drion pil maar laat men dan wel beseffen dat ik deze pil kan leveren voor vrijwel kostprijs zonder spillage.
Ik zal deze levenseinde-pil doormarkten via apothekers die ik heb overgenomen en ben in gesprek met de directie van zorgketen Jumbo.
Ik voorzie een ruim gebruik van deze nieuwe faciliteit. Alle marketing onderzoeken bewijzen dat dit een echte groeimarkt is. Via internet voorzie ik een potentieel van de hele EU waar nog veel te weinig ondernemers zich begeven.

Anoniem

26 april 2013

Mijn vader heeft Korzakoff - is 67 - en wil niet meer leven.

Sinds hij 2 jaar geleden in een instelling is opgenomen (als hij op zichzelf woont, eet hij niet, drinkt alleen en is een aantal keer bewusteloos op de vloer aangetroffen), belt hij nog net niet dagelijks dat hij dood wil en dat hij, als hij de kans krijgt, zich voor de trein stort.

Die kans krijgt hij niet, hij zit op een gesloten afdeling, van fysiek ondragelijk leiden is geen sprake, van uitzicht op beter ook niet.

Natuurlijk, er zijn momenten dat hij blij is, ieder weekend als we langskomen of hem ophalen, maar altijd laten we hem een paar uur later weer achter en altijd weer is er de volgende dag dat telefoontje "ik wil niet meer leven, ik wil dood". Maar ja, dat mag dus niet...

Anoniem

26 april 2013

Waarom vergeet de heer Coolen van Brakel voor het gemak dat er niet alleen mensen bestaan die euthanasie willen, maar ook mensen die suicidaal zijn? Depressie bijvoorbeeld, komt veel voor in de samenleving en zelfmoordgedachten kunnen hier een symptoom van zijn. Gun je iemand met een ernstige (onbehandelde) depressie ook de dood? Of een zorgvuldige behandeling? Zelfmoordgedachten en -pogingen komen ook veelvuldig voor onder jongeren. Deze pil zal er voor zorgen dat zeker 10% van alle jong-volwassenen in Nederland niet oud zal worden.

van den Wittenboer

4 augustus 2013

Ja de overheid wil van bepaalde groepen af die economisch niet meer in hun kraam passen,en maakt hierbij handig gebruik door in te spelen op gevoelens van burgers.De hoofdtaak van de overheid voor de meerderheid van de bevolking is borgen en promoten gezondheid,en niet een doodscultuur om straks van de kosten af te zijn.Dat is ecconomische euthanasie.Het valt niet te ontkennen dat er situaties zijn waarin burgers de doodswens hebben,en waar ook wat bij voor te stellen valt.Echter men mag niet op oppervlakkige gevoelens varen.Er blijken ook zelfmoordneigingen van bijwerkingen van bepaalde medicijnen.De farmaceutische industrie zit goed geld te verdienen.Staks wil iedereen dood met de bezuinigingen in het vooruitgezicht.Dan is de overheid natuurlijk goed af.Er is meer geld voor de rijken,en die rijken zitten aan de alcohol,omdat ze niet meer overweg kunnen met de weelde van het geld.

SATIRE:
"er is leven na de dood" Freek de Jonge (song) youtube.

Rob

30 september 2015

Rob
zal toch mooi wezen als die pil er is zal hem gelijk bestellen.
zijn zo veel mensen die er een einde aan willen maken.
geef ze de mogelijk dat scheelt een hoop rommel op het spoor.
en voor de na bestaande een beter gevoel als je gewoon in kan slapen

Rob

30 september 2015

Rob
en voor de gene die het wil nog een keer je favoriete muziek.
of wat je laatste wens ook is dat moet toch heerlijk zijn.
als ik bij mijn vader in verzorging huis kom en zie hoe ongelukkig
veel mensen daar zijn denk ik waarom moet dat.
ze geven wel pillen om niet dood te gaan. maar geen pil om dood te gaan. we worden dus in leven gehouden om ondanks het lichaam op is en dood wil is dat wat ons te wachten staat we worden steeds ouder maar niet gelukkiger moeten langer werken krijgen minder te besteden mogen niet dood geef mijn maar een pot van die pillen

Top