BLOG

Deltaplan Dementie blijft 'vergeten' onderwerp

Deltaplan Dementie blijft 'vergeten' onderwerp

Lange tijd was dementie – excusez le mot – een vergeten onderwerp in het nieuws. Mensen die stilletjes thuis leven zijn immers geen spannend ‘item’. Pas als ze verwaarloosd worden in een verpleeghuis, liefst vastgebonden en met enge wonden, wordt het journalistiek interessant.

Goed werk door professionele en niet-professionele zorgverleners is voor media niet interessant. Kortom, goed nieuws is geen nieuws.

Dat zagen we ook in de publiciteit rond het Deltaplan Dementie. Op zich heel goed nieuws: een indringend maatschappelijk vraagstuk wordt opgepakt. Wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen voor de grote, dagelijkse problemen van 250.000 mensen hun naasten. Een behoorlijk onderzoeksbudget komt beschikbaar van de Rijksoverheid, van Alzheimer Nederland en van een aantal private en publieke partijen. Het geld wordt bij elkaar gepolderd, gaat in een potje, dat door een onafhankelijke instantie – ZonMw – volgens keurige procedures wordt uitgezet. Misschien wat bureaucratisch, maar doe je het anders dan riekt het al gauw naar handje-klap. Niet goed, maar wel nieuws als het gebeurt!

Sceptische geluiden

Het debat over het Deltaplan vloog in de media alle klanten op en werd daarmee nieuws. Niemand leek blij te zijn met de kansen die zich voordoen. Het beeld werd neergezet dat er van een ‘enorm’ bedrag alleen medisch-biologisch ver-van-mijn bed onderzoek wordt gedaan, dat de komende jaren niemand zal helpen. Dat deelnemende bedrijven belang hebben bij de pillen en drankjes die dementie-Alchemisten gaan ontwikkelen. Dat vroegdiagnostiek geen zin heeft, want aan dementie is toch niets te doen. Al dit soort geluiden werden uitgebreid uitgemeten in de media: slecht nieuws is namelijk wel nieuws.

Aanpak problemen rond dementie

Feit is dat het Deltaplan onderzoek wil doen om de oorzaken van dementie tegen te gaan, om effectief vroegtijdig hulp in te kunnen zetten en mantelzorgers steun te bieden met goede adviezen en interventies. Dat valt te lezen in het programmavoorstel ‘Memorabel’ van ZonMw, dat afgelopen week verscheen. Het wil met cliënten, beroepskrachten en organisaties uitzoeken hoe dat beter en efficiënter kan en hoe we daar mee om kunnen gaan. Het plan heeft korte termijn (‘verbetering van de zorg voor de patiënt van vandaag’) en lange termijn (‘voor de patiënt van morgen’) prioriteiten. Bovendien doen de partijen die het Deltaplan opzetten – ook mijn organisatie Vilans - niet zozeer mee omdat er geld te verdienen is, maar om een probleem aan te pakken. Ze dragen bij met geld en menskracht.

Deltaplan

Je kunt er best een andere mening over het Deltaplan hebben: bijvoorbeeld over de onderwerpen die er níet staan. Bijvoorbeeld zorg in vergevorderde stadia van dementie, de rol van de samenleving bij het omgaan met dementie of dat het geld beter aan de zorg uitgegeven kan worden (waar overigens al vier miljard per jaar naar toe gaat, denk ik dan!). Ook ik had mijn stokpaardjes liever wat groter gezien.

Goed nieuws

Maar laten we onze zegeningen tellen: we kunnen gaan werken aan de oorzaken én oplossingen van een probleem dat letterlijk de levens van miljoenen mensen verstoort en zal gaan verstoren. Ruwweg geschat zal ongeveer twee derde van het geld naar medisch onderzoek gaan, het andere deel naar meer psychosociaal en organisatiegericht onderzoek. Er wordt verder ingezet op financiering door ondernemingen en (semi-)publieke organisaties die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Maar zoals gezegd: goed nieuws is geen nieuws. Deze blog dus ook niet.

Henk Nies
voorzitter RvB Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg

12 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

29 april 2013

Het blijft moeilijk om hier enthousiast over te worden. Een groot deel van het geld gaat naar onderzoeksvragen en methoden waar wereldwijd vele onderzoeksgroepen mee bezig zijn. Natuurlijk is er veel eer te halen voor Nederlandse onderzoekers die een bepaalde relatie 3 maanden eerder toetsen dan hun buitenlandse collegae en daarmee in een iets hoger wetenschappelijk tijdschrift terecht komen. Maar ik vraag me af waarom dat van mijn geld moet. Zeker als je keer op keer moet vaststellen dat die toppublicaties geen spin-off hebben in Nederland.

En terwijl wij straks miljoenen uitgeven aan de eer en glorie van onze wetenschappers, blijven onze ouderen verstookt van goede zorg. Overbelaste mantelzorgers bij gebrek aan ondersteuning. Of neem het grote aantal gevallen van gevorderde dementie dat in minder dan een jaar is ontstaan. Dat kan gewoon niet, daar is iets anders aan de hand. Er gaat iets fout in onze zorg en daar moet het geld naar toe.

Natuurlijk ben ik blij met extra geld en aandacht, maar ik vraag mij altijd af waar dat geld vandaan komt en of het niet beter besteed had kunnen worden. En in dit geval ben ik als niet-neuroloog niet zo blij met de uitkomst.E.Kriek

29 april 2013

Het deltaplan bestaat uit:

-een landelijk zorgportaal ( sic) ;
-een nationaal register ( fijn) ;
-een onderzoeksprogramma (mooi) ;

Voor onderzoekers, beleidsmedewerkers en ICT-ers het walhalla.

Voor dementerende oma van 96 echter een ware nachtmerrie.

Hoe zou het toch komen dat het onderwerp "vergeten" wordt geacht?

Krijgt oma van 96 door dit Deltaplan meer zorg?

Hou toch eens op met deze onzin......

Plaatsvervangende schaamte. Dat levert dit onderwerp wel op.

Anoniem

1 mei 2013

dit blog van Henk Nies was voor mij wel goed nieuws; er is eindelijk weer een kans, deskundigen kunnen die nemen, met alle (vele) betrokkenen in en rond de dementiezorg!!
Maar wat het grootste riscio voor dementerenden lijkt te zijn: personen die met niet juist onderbouwde belevingen, niet gehinderd door voldoende inhoudelijke kennis, dit soort initiatieven en mogelijkheden de das om doen. Je zou ze bijna iets verschrikkelijks toewensen: dementie in de naaste omgeving. Dan vergeten ze vast hun 'standpunt' en hopen op acties zoals het Deltaplan.

zwanikken

1 mei 2013

Ook een kans om langdurige zorg patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in het onderzoek mee te nemen .
Vroegtijdig onderzoek ,preventief onderzoek ,is niet ver van het bed onderzoek.

E.Kriek

1 mei 2013

Oma, ik weet dat u het in uw broek doet. Maar:ik heb goed nieuws voor u! Volgens het Deltaplan wordt vanaf nu geregistreerd waarvoor u incontinent bent! En hoe vaak per dag u het in uw broek doet!
Die gegevens worden vervolgens heel fraai samengevat voor onderzoeksdoeleinden.
En met dank aan ICT-ers is dat via een portal te raadplegen, oma!
Zichzelf "deskundigen " noemende mensen koketteren met uw ellende, oma.
Ze zijn nog anoniem ook, maar dat zegt meer over hun dan over anderen, oma.
Pijnlijk, oma. Uw ellende is blijkbaar in het belang van velen, maar niet in uw belang, of van diegenen die uw billen moeten afvegen.
Ooit een wetenschapper,adviseur of ICT-er een dementerende de billen zien afvegen?
Schaamte maakt zich van mij meester.

Bal

5 mei 2013

Nederland heeft een van de duurste systemen voor ouderenzorg ter wereld (zo niet het duurste). Het is duidelijk dat dit niet vol te houden is. Een paar miljoen op die vele miljarden naar onderzoek lijkt me dan een zeer minimale investering. Je kunt immers maar beter weten wat je wel en niet effectief kunt doen.

Anoniem

5 mei 2013

Volgens mij is het een en en verhaal. Zowel aandacht, zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten en wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat hopelijk op termijn deze vreselijke ziekte kan voorkomen en/of tot stil stand kan brengen en misschien zelfs genezen. Daarnaast is het algemeen bekend dat Nederlandse onderzoekers in contact staan en afstemmen met hun buitenlandse collegae, zodat onderzoek effectiever plaats vindt. Op dit niveau is het al lang niet meer zo dat iedereen het wiel wil uitvinden.

Blom

6 mei 2013

De parabel van de arts en de epidemioloog.

Een arts en een epidemioloog liepen samen langs een wildstromende rivier. Opeens zagen ze een man in het water, die dreigde te verdrinken. Samen haalde ze de man uit het water, en de arts lukte het de man het leven te redden door zijn medische kennis.
Na verdere hulp geregeld te hebben, wilde ze verder gaan, maar er kwam toen weer een man langsgedreven in de rivier. Ook deze man haalde ze uit het water, en weer werd zijn leven gered door de arts.
Even later zagen ze weer een man in de rivier liggen, en ook deze werd gered.
De arts zei "laten we hier maar blijven staan om de mensen die in de rivier drijven te redden."
De epidemioloog dacht daar echter anders over; "als je het niet erg vind, ga ik even verderop kijken waarom al die mensen in het water terecht komen".

E.Kriek

7 mei 2013

Was die epidemioloog niet toevallig Luc Bonneux?

http://medischcontact.artsennet.nl/rubrieken-1/alle-rubrieken-/columns/column/131615/deltaplan-dementie-luc-bonneux.htm

NIes

7 mei 2013

De oma van Kriek zal inderdaad niet veel baat hebben bij het Deltaplan. Als we 8 miljoen Euro extra zouden toevoegen aan de 4 miljard voor dementiezorg, zou ze daar ook weinig of niets van merken. Het kan wel zijn dat deze investering er toe leidt dat de vader of moeder van Kriek of Kriek zelf niet in de poep zal komen te liggen. En nog vele anderen in de toekomst.

E.Kriek

7 mei 2013

@Nies: bron? Onderbouwing? Argumenten?

E.Kriek

7 mei 2013

Grote woorden. Veel tamtam.
Borstgetrommel.
Valse verwachtingen en hoop wekken.
Deltaplan?
Laten we het alsjeblieft maar een incontinent plasje in de 5 oceanen noemen.....

Top