BLOG

Minister Klink: hink-stap-sprong naar keten-DBC’s

Het is geen tikken meer: met de dag dreunt de tijdbom der chronische ziekten luider door het ministeriële hoofd. Dus wil Ab Klink snel ingrijpen om een verwoestende kostenexplosie te voorkomen...

Schrikbeeld: veertien procent BNP naar zorg

Veertien procent van het Bruto Nationaal Product besteden aan gezondheidszorg. Voorwaar een onaantrekkelijk vooruitzicht. En al helemaal als daarbij bijna de regel van Pareto opgaat: twintig procent chronisch zieken souperen zeventig procent van de kosten op. Het schrikbeeld valt alleen te verdrijven met een snelle invoering van keten-DBC's, meent de minister van Volksgezondheid. Ab Klink is al begonnen met zijn aanloop voor een flitsende hink-stap-sprong.

Hink: invoering ketenzorg

Hink: hij kondigt aan dat doortastende invoering van ketenzorg onvermijdelijk is. Het gaat er niet meer om wie de zorg levert, maar wat die zorgt oplevert voor de patiënt. Hij bestrijdt de versnippering, laat disciplines samenwerken, stemt de zorg af op de behoeften van de patiënt.

Stap: Klink negeert waarschuwing

Stap: rond de eerstkomende jaarwisseling zet de minister zich af. Hij negeert een waarschuwend vlaggetje. Het Nivel waarschuwt dat de voortvarendheid van de minister wel eens paradoxale gevolgen zou kunnen hebben. Keten-dbc’s zouden in de Nederlandse situatie overbodig zijn en het integrale en persoonsgerichte karakter van de eerstelijnszorg onder druk kunnen zetten.

Sprong: hij sleurt keten-DBC's mee

Sprong: terwijl Klinks springbeen op de afzetbalk van de bak neerdaalt, waarschuwt ook de Nederlandse Zorgautoriteit: geef huisartsen ruimer baan geven bij de begeleiding van chronisch zieken, Ab. Laten we voorzichtig beginnen met suikerziekte en hartfalen. Maar nee, Klink heeft zich alweer afgezet en neemt in zijn sprong ook COPD-patiënten mee. Hij sleurt keten-DBC’s voor depressie, aderverkalking, ziekelijke zwaarlijvigheid en de opeenstapeling van aandoeningen en ziekten bij één persoon met zich mee.

Koene recordpoging veroordeeld tot vergetelheid?

Hink-stap-sprong: welke afstand legt atleet Klink af? Als zijn poging niet wordt afgezwaaid door deze of gene rode vlag en geldig is, blijven we in 2040 wellicht ruim onder de limiet van veertien procent van het BNP aan kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg. Maar wie zal zich dan deze koene recordpoging van atleet Ab Klink uit Capelle aan de IJssel nog herinneren?

Ruud Koolen

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top