BLOG

EPD: Wie voert de regie over gezondheidsgegevens?

Zullen we dan maar meteen al onze medische gegevens toevertrouwen aan Bill Gates of Google?

Engels EPD kost miljarden en is er nog steeds niet

Dat is de suggestie van David Cameron, de leider van de Britse conservatieven: Patients should store health records with Google or Microsoft.  Het EPD in Engeland heeft nu al miljarden gekost en bestaat nog steeds niet. Dus tijd voor ander beleid, zullen ze gedacht hebben in Groot Brittannië. Na de laatste verkiezingsuitslagen moeten we deze suggestie wel zeer serieus nemen. Labour verschrompelt, de conservatieven lijken op het punt te staan om te winnen.

Google beschikt over al je gegevens

Ik aarzel enorm bij het advies van Cameron. Google is een bedrijf dat iedereen op straat fotografeert en dan online zet. Zelfs met balkjes voor de ogen kun je Beau van Erven Dorens nog voor zijn huis herkennen. Anderen staan er helemaal beroerd op. Gmail heeft ook al veel private mail gegevens. Dus Google bezit straks gegevens over je uiterlijk, over je medische geschiedenis en je hele mailverkeer. Vrijwillig zal het allemaal zijn volgens Cameron. Maar hoe? Dat blijft wel hangen na lezing van zijn plan van precies twee alinea’s. Als je niet kiest voor Google, zou het staatssysteem alsnog moeten gaan werken. De besparingen zijn dan wel weg.

Eigendom van gegevens over gezondheid

Van wie zijn die gegevens in het nieuwe systeem nu eigenlijk? Niet meer van de staat: dat lijkt positief. Maar ze zijn in beheer bij een commercieel bedrijf in een ander land, namelijk de Verenigde Staten. Het land dat er zo van houdt om grote databases van buitenlanders op te zetten. En van wat zij allemaal misdaan hebben. Wie voert hier de regie over gezondheidsgegevens?

Obama zuinig met informatie over eigen gezondheid

Amerika zelf zit ook in een spagaat. De Amerikaanse president Obama heeft aangekondigd dat hij binnen vijf jaar een EPD heeft. Een leuke politieke truc: vijf jaar betekent dat het eerste resultaat na zijn termijn te verwachten is. Zelf is hij trouwens niet scheutig met informatie over zijn eigen gezondheid. Hij liet zijn dokter in een pagina verklaren dat hij gezond is. Zijn tegenstrever McCain gaf iedereen drie uur lang toegang tot 1100 pagina’s data. Dus beiden deden ontzettend hun best om informatie niet beschikbaar te stellen. Door geen informatie te geven. Of door een overkill aan data. En ondertussen gaat Microsoft leuk door met het pushen van haar eigen EPD. Drie verschillende manieren dus om vooral geen echte informatie te verschaffen over gezondheid en EPD.

EPD vereist eenduidige standaarden

Gaat het op deze manier lukken? Nee, is mijn inschatting. En dat is heel jammer. Want het goed geordend opslaan van medische gegevens en ze op de juiste wijze toegankelijk maken, bespaart wel degelijk levens. Daarbij horen geen snelle politieke calculaties, maar evenwichtige plannen die rekening houden met privacy, computerfraude, eenduidige standaarden en het feitelijke eigendom van de gegevens. Al die voorwaarden passen niet in een politieke oneliner. Zolang politici niet verder komen dan het oplaten van proefballonnetjes zonder echt plan, gaan we achteruit. En dat schaadt de gezondheid pas echt.

Pieter Omtzigt

3 Reacties

om een reactie achter te laten

de Bruijn

10 juli 2009

Beste Pieter Omzigt.

Ik wil het draagbare medicatiedossier aanraden, die het voordeel heeft dat de zorgverleners de gegevens meegeven aan de gebruiker zelf. Dat maakt geheimhouding de verantwoordelijkheid van de persoon zelf ( zoals deze ook al eeuwen de persoonlijke papieren, sieraden met de beschrijvingen en andere waardevolle spullen bewaart en dit nu in digitale vorm doet). Deze gegevens voor effectief gebruik kunnen ook in het buitenland dienst doen en als men bewusteloos is. Net zo eenvoudig als bewijzen van goed gedrag, gegevens van de notaris, is de informatie altijd up-to-date en veilig; de arts / apotheker die het laatst de behandeling voert kan de gegevens met één druk op de downloaden naar het draagbaar dossier. We hebben de voordelen al doorgegeven aan dhr Klink en via diverse partijen onder de aandacht gebracht, waardoor IZIT en NICTIZ al hebben aangeboden om aan te sluiten bij hun initiatieven.

De opslag medische gegevens wordt verzorgd door Medstick, die deze software gebruikt op een eigen draagbaar medisch dossier en die inmiddels door diverse vooraanstaande ziekenhuizen wordt gebruikt.

Ik geef u als laatste de volgende overweging; wat is het gevaar van het meedragen van medische informatie in verhouding tot het gevaar dat deze informatie achterhaald, onvindbaar, of via de post gedeeld moet worden in cruciale behandeling. Ik heb de laatste jaren in directe kring mensen zien sterven, zieker zien worden of zware onderzoeken zien ondergaan, omdat de informatie ontbrak of omdat mensen half dood naar deze informatie werd gevraagd om te kunnen behandelen.

De risico's van beveiliging zijn niet de issues, de focus op centrale databanken is een laatste poging van de zorg om de eigenaar te blijven van de gegevens en de gevolgen hiervan zijn erger dan de gevolgen van een nog langere discussie over de eigendomsrechten.

Een politiek beleid die de leiders aansprakelijk stelt voor de gevolgen van een " verkeerde discussie", is eigenlijk het wezen van regeren en zou als " politiek geweten" minimaal aanwezig moeten zijn.Met vriendelijke groet Thom de Bruijn; ontwikkelaar uit eigenbelang van de Pillkey, die naast allerlei andere voorzieningen ook een draagbaar EMD / EPD heeft .

KwsyIWkVD

28 februari 2011

nZUgK6 <a href="http://zufeawclnfie.com/">zufeawclnfie</a>, [url=http://lxzietxtkuvw.com/]lxzietxtkuvw[/url], [link=http://wssdwcyzohdu.com/]wssdwcyzohdu[/link], http://uydnvxadqazc.com/

MTSICysmMpvAjQLbH

28 februari 2011

WRoaUS <a href="http://kdpzefwrlmpb.com/">kdpzefwrlmpb</a>, [url=http://ahkxwgdravuw.com/]ahkxwgdravuw[/url], [link=http://abcepozlsfpp.com/]abcepozlsfpp[/link], http://tbzksovyruue.com/

Top