BLOG

Werknemer in zorg, neem toekomst in eigen hand

Werknemer in zorg, neem toekomst in eigen hand

Iedereen wil regie over zijn eigen leven. Zelf initiatieven nemen, zelf afwegingen maken, zelf beslissingen nemen en ergens zelf voor gaan.

Dit geldt al voor mijn dochter Anne van één: “Zelf doen!”. Dat geldt voor onze cliënten. We helpen hen daarbij, dat is ons werk. Maar dit geldt waarschijnlijk ook voor jou, als werknemer in de zorg. Daarom raad ik je aan om in deze tijd van bezuinigingen, na te denken en beslissingen te nemen over jouw eigen toekomst. 

Bezuinigingen

De regering wil minder geld uitgeven aan zorg voor ouderen en gehandicapten. Wij merken dat ook bij InteraktContour. We verwachten dat we vanaf 2015 meer dan 10 (!) miljoen euro per jaar minder te besteden hebben. Van iedere euro die binnenkomt geven we 75 cent uit aan personeel. Minder inkomsten betekent dus vooral minder personeel. We moeten het over een paar jaar met een paar honderd medewerkers minder doen. Veel werk van ambulant begeleiders en in activiteitencentra zal verdwijnen. Veel gemeenten menen dat het door vrijwilligers kan worden gedaan. Het werk dat overblijft wordt anders dan nu. Medewerkers kunnen zich daarop voorbereiden door zich om te scholen of van locatie of zelfs werkgever te veranderen.

Werk aan je toekomst

Wat betekent dit toekomstbeeld voor jou? En wat doe je daar vervolgens mee? Werk je gewoon door, omdat je denkt ‘het zal mijn tijd wel duren’, ‘het zal zo’n vaart niet lopen’ of ‘wat die gemeenten willen kan helemaal niet’? Of denk je na over je toekomst, maak je afwegingen, neem je beslissingen en ga je er voor? Stop je tijd en energie en misschien zelfs eigen geld in een opleiding of oriënteer je je op een andere baan of werkgever? Je werkgever zal je daar hopelijk, net als InteraktContour dat doet, bij helpen. Ga het gesprek met je leidinggevende aan. Maar uiteindelijk is het voorbereiden op je toekomst een kwestie van ‘zelf doen’!

Jan van Kampen
Voorzitter RvB InteraktContour
InteraktContour biedt zorg en begeleiding aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah), met een lichamelijke beperking of chronische ziekte.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Doorn

5 augustus 2013

Ja, zelf doen is belangrijk. De gezondheidszorg van de afgelopen veertig jaar heeft echter verzuimd een leercultuur te ontwikkelen. Daar wordt nu hard aan gewerkt door de koplopers. Andere handen community is sinds november 2012 actief om zorgwerkers te betrekken bij de toekomst van hun vak. On line van en met elkaar leren, samen nadenken over hoe anders er uit gaat zien. Wederkerigheid en uitwisseling, ook tussen medewerkers van verschillende organisaties krijgt zo praktisch vorm. Ja, zelf doen, maar dan is het ook aan werkgevers om na jaren trouwe dienst hun mensen te faciliteren. InterAkt Contour is van harte welkom.

Mol

22 september 2013

Beste Jan,

Graag speel ik in op jouw blog.
Ik zoek een baan en wellicht kan ik daar met jou over in gesprek aangezien ik werkervaring heb binnen de doelgroep NAH.
Ik zou zeggen bekijk mijn linkedin profiel eens en laten we praten.

Gr Anke Mol

Top