BLOG

De tegenvragen van Herre Kingma

Ziekenhuisbestuurders zie je niet vaak prominent op de televisie of met een groot interview in de krant of op internet. Op de radio houden zij zich ook stil. Het zal met het afbreukrisico te maken hebben: de angst om door het ijs te zakken. Gek genoeg zijn veel presentatoren net zo bevreesd als bestuurders dat  hun eigen reputatie tijdens een uitzending een stevige knauw oploopt. Zij zijn met name bang voor de tegenvraag.

Macht om gesprek te kantelen

Niet iedereen weet dat. Laat staan dat er gebruik van wordt gemaakt. Tijdens een live uitzending op televisie heeft de geïnterviewde net zo veel macht als de interviewer. Sterker nog: de geïnterviewde heeft legio mogelijkheden om het gesprek te kantelen en in zijn eigen voordeel te beslissen.

Geen zorgen bij Andries Knevel

De bestuurder die agressief wordt bevraagd door Andries Knevel hoeft zich geen zorgen te maken. Het gaat er dan bijna niet meer om wat je zegt; de kijker denkt ‘wat is die Knevel toch onbeleefd’ en kiest partij voor de geïnterviewde. Het ligt anders bij de bestuurder in moeilijkheden. Hij kan het om verschillende redenen opportuun vinden om zich live op tv te laten interviewen. Hij zit in de verdediging, er is immers iets misgegaan.

Tegenvraag als offensief

In de zorg is er een bestuurder die goed weet hoe je daar mee om moet gaan: Herre Kingma, de voorzitter van de raad van bestuur van Medisch Spectrum Twente. Tijdens een interview met Twan Huys van NOVA over de omstreden neuroloog Jansen Steur redt Kingma zich uitermate bekwaam uit een lastige situatie. Huys blijft maar herhalen dat Kingma van de zaak moet hebben geweten, de stukken van de letselschade advocaat gingen immers ook over zijn bureau? Door zelf tot twee keer toe een tegenvraag te stellen aan de presentator redt Kingma zich. “Meneer Huys, wat dènkt u nou? Ik ben in 2006 benoemd. Ik kom niet als inspecteur binnen om het verleden van het ziekenhuis door te spitten.” Later, als Huys het nog een keer probeert: “Hoe kòmt u er nou bij dat ik dit dossier ken?”

Kingma intimideert de interviewer. Zijn bril zakt wat naar beneden, zijn stem klinkt korzelig. Maar hij is gedecideerd. De verslaggever intimideert ook door aan te houden, maar komt er niet doorheen.

Eerste bloggende ziekenhuisbestuurder

Als eerste ziekenhuisbestuurder houdt Kingma een openbaar weblog bij. Daarin onthult hij dat NOVA hem niet had verteld dat er een live verbinding zou worden gemaakt met de bij de zaak betrokken letselschade advocaat, thuis in Twente zittend voor zijn open haard. Dit is een typisch Hilversumse listigheid om de gast de mogelijkheid te onthouden om zich voor te bereiden. Kingma schrijft in zijn blog dat hij in de studio ook nog eens amper kon horen wat de advocaat zei.

Zonder kleerscheuren bij NOVA vandaan

Onwetend van dit opzetje tussen redactie en advocaat had Kingma al gezegd dat het vermeende zwijgcontract wat hem betreft van tafel was. Daarmee was de angel uit de confrontatie met de advocaat. Huys had het vermeende zwijgcontract voor alle zekerheid wel op zijn bureau liggen.

Het was een razend lastig tv-optreden, waar Kingma zonder kleerscheuren vanaf kwam. Inhoudelijk sterk, met een flinke dosis bluf en een beetje geluk. Eén reageerder op Kingma’s weblog beklaagde zich over de brutale vragen van Huys. Anderen waren veel kritischer over zijn optreden.

Ewoud Nysingh

3 Reacties

om een reactie achter te laten

vZgPqrQKuPdsY

17 september 2012

Phenomenal berakowdn of the topic, you should write for me too!

IMgFpcuxojsiTzcX

19 september 2012

edKkn0 , [url=http://cgmpvbwzqvla.com/]cgmpvbwzqvla[/url], [link=http://qqtqgsxtzspv.com/]qqtqgsxtzspv[/link], http://kchsldfikqze.com/

xSsLAgmXvLDtkqWLd

19 september 2012

olGaR7 <a href="http://qamiugpkuouo.com/">qamiugpkuouo</a>

Top