BLOG

Cijfers zorgfraude blijken ‘slappe thee’

Cijfers zorgfraude blijken ‘slappe thee’

Even terug in de tijd. Vrijdag 10 mei 2013. RTL-nieuws meldt dat de NZa 200 serieuze meldingen van zorgfraude heeft binnengekregen. De NVZ wordt keurig om wederhoor gevraagd en die geven we: ‘elke vorm van fraude verwerpen we’.

'Onthutsend'

Maandag 13 mei. Op de voorpagina van de Telegraaf lees ik de kop ‘Onthutsende fraude ziekenhuizen’. In de ‘lead’ van het artikel staat het toch heel duidelijk. Tien procent van alle nota’s van Nederlandse ziekenhuizen is onterecht. Het zou om een bedrag gaan van ‘zeker 3 á 4 miljard’. De zweetdruppels staan op mijn voorhoofd en mijn hart begint sneller te kloppen. Ik zoek snel naar de bron van deze informatie. Maar ik vind alleen de zin ‘uit een rondgang door deze krant langs een groot aantal ingewijden’. Oh ja, ingewijden.

Volkswoede

De Telegraaf ging nog iets verder. Op hun bericht volgde uiteraard veel boze publieksreacties, en dan druk ik me nog rustig uit. Er was namelijk sprake van volkswoede, zo meldde de Telegraaf, na de berichtgeving in hun dagblad. Tja, ik zou ook verbijsterd zijn als ziekenhuizen 3 á 4 miljard euro bij elkaar fraudeerden! Maar 3 á 4 miljard, klinkt dat niet een beetje ongeloofwaardig? Nogmaals, fraude wijs ik af, de NVZ doet dat en als ontdekt wordt dat je pikt  moet je op de blaren zitten.

'Nog erger'

Het werd even rustig, maar al gauw kwam RTL Nieuws met het bericht dat ‘het allemaal nog erger was’. Hemel, nog meer dan 3 á 4 miljard dan? Nee, het ging om een conceptanalyse van VWS waarin, als je alle cijfers bij elkaar optelt, een bedrag van tussen de 50 en 180  miljoen werd genoemd. Niet goed te praten, zeker niet, maar het bedrag was een pure gissing en niet ‘nog erger’ zoals RTL Nieuws meldde. Het aparte is: toen we navroegen waarom RTL het allemaal nog erger noemde bleek dat RTL de Telegraaf-berichtgeving niet had gevolgd. ‘Wij brengen ons eigen nieuws’ was de verklaring. Waarvan acte! De NOS en het ANP hadden het bericht van de Telegraaf ook niet gevolgd, sterker nog, ze hadden er niets over gemeld. Maar het nieuws van RTL dat ‘het nog erger was’ volgden beide media wel. Want twee keer niet melden, dat kan natuurlijk journalistiek gezien niet. Zeker niet als er bij RTL een anonieme klokkenluider in beeld komt.

Corruptie en oplichting

Nu kwam het nieuws in een stroomversnelling. Op enkele websites werden ziekenhuizen in één adem genoemd met de woorden corruptie en oplichting. We besloten als NVZ stil te blijven, want wat konden we nog meer verwachten. Stel je voor dat je zegt dat je de bedragen niet herkent en het is de volgende dag ‘allemaal nog erger’. Op dinsdag 21 mei nodigde het programma Nieuwsuur Menzis-bestuursvoorzitter Roger van Boxtel uit. In het interview zei hij dat ‘echt niet alles fraude is’ en dat de 3 á 4 miljard is een ‘slag in de lucht’ is want die cijfers zijn gebaseerd op ‘geëxtrapoleerde Amerikaanse rapporten’, aldus Van Boxtel in Nieuwsuur. Bovendien, zo meldde Van Boxtel, heeft de situatie betrekking op de periode van voor 2012.

Brandstapeljournalistiek

Op het internet wemelt het op dat moment van berichtgeving over het onderwerp. Het ene bericht nog schreeuweriger dan het andere. Brandstapeljournalistiek. Woensdag 22 mei. Het NOS journaal nuanceert de berichtgeving. Volgens een brief van de zorgverzekeraars aan de Tweede Kamer is er over 2011 voor 1 miljard aan onterechte declaraties geconstateerd: ‘Meestal gaat het om fouten soms om fraude’ zo meldt het NOS journaal en zorgverzekeraar CZ bevestigt dit. CZ-directeur Marnix Suijkerbuik, divisie zorg- en declaraties: ‘Het beeld dat nu ontstaat dat ziekenhuizen een groep van graaiers zijn herkennen wij niet. Fout is wel fout en dat geld moet terug.’

Relatief kleine bedragen

Donderdag 23 mei. De minister geeft uitleg aan de Kamer en meldt een bedrag van 47 miljoen euro in de hele zorgsector, dus niet alleen ziekenhuizen. En, het gaat om een schatting. De volgende dag meldt de website Zorgkiezer.nl dat het bedrag aan opgespoorde fraude is afgenomen. Voor ziekenhuizen is het bedrag 7,7 miljoen. Waar begonnen we ook al weer? 3 á 4 miljard? Nogmaals fraude is verwerpelijk, maar volgens het NOS journaal gaat het om ‘kleine bedragen’ als je het afzet tegen totale kosten gezondheidszorg van zo’n 80 miljard. Ik wil hangende allerlei onderzoeken niet voor mijn beurt spreken, maar in het blad Forum van 11 juni las ik een interview met de baas van CZ, Wim van der Meeren. Hij memoreert: ‘Jaarlijks komt ons fraudeteam op hooguit 2 miljoen euro uit. Op een omzet van 7,5 miljard is dat slappe thee.’ 

Margot van der Starre
Directeur Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)

 

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

20 augustus 2013

Al een reactie van de econoom Prof Wim Groot ontvangen? Deze RvZ medewerker was wel erg goed bezig..

Anoniem

21 augustus 2013

Ik ben niet overtuigd! Hoe je het fenomeen ook wilt benoemen overigens...

http://www.dutchbuttonworks.com/2011/11/upcoding-en-dotteren/

Postema

21 augustus 2013

Ik geloof het ogenblikkelijk. Heel veel wordt uit zijn verband gerukt en als 'waarheid; gepresenteerd. Net naar gelang het degene uitkomt. Ik noem het allemaal stemmingmakerij en we schieten er geen klap mee op.
Hetzelfde gebeurt met de berichtgeving van de zg verplichte mantelzorg bij de Vierstroom. Daar schreef ik gisteren een blog over.
Het is vaak zo met het nieuws dat je ziet hoe het verdraait is, als je zelf dichtbij de bron van het bericht bent, of zelf die bron bent. Uit de wereld van de mantelzorg herken ik hoe Mezzo een forum heeft die vragen voorgelegd krijgt. Die antwoorden worden als 'waarheid' gepresenteerd. Ik zit in dat forum en ook in een proefpanel voor die vragen. Mijn opmerkingen over de suggestieve vraagstelling (sturend) en de onmogelijkheid bepaalde antwoorden te geven die mijn mening zouden weergeven, worden vriendelijk aan de kant geschoven, omdat dat niet past in de bedoeling van het onderzoek (lees: de gewenste richting van het antwoord).
Mijn blog: Roeptoeteren en de waarheid: http://corapostema.blogspot.nl/2013/08/roeptoeteren-en-de-waarheid.html

joze

21 augustus 2013

Het zelfde is ook met dat de ouderen en de vergrijzing de maatschappij veel geld kosten. Nu na jaren blijkt dat het allemaal nog wel meevalt. maar ondertussen kun je,je als oudere mooi schuldig voelen. Ze verdienen aan ouderen want zij hebben overal een enigenbijdrage die ze moeten betalen voor. En de belastingen worden maar hoger en hoger.

Anoniem

21 augustus 2013

De NVZ had veel krachtiger moeten reageren en stellen dat het compleet idiote DBC systeem dit soort zaken in de hand werkt. Maar ja, daaraan heeft NVZ zelf meegewerkt. Over slappe thee gesproken....

De Wit

21 augustus 2013

Brandstapeljournalstiek maakt duidelijk dat journalisten zichzelf degraderen tot rad in een geruchtenmachine. Daardoor blijven belangrijke facetten die bijdragen aan het welslagen en falen van de stelselherziening onderbelicht. Zorgverzekeraars hebben te weinig materiële controle verricht. De tweede lijn was te lang toegankelijk zonder verwijskaart. Declaraties werden niet gechecked terwijl dat wel nodig was. Hét grote succes dat verzekeraars boekten door directe inkoop van geneesmiddelen werd niet begeleid door kwaliteitscontroles. Dat Ranbaxy in de VS onlangs wel beboet werd riep geen vragen op over het kwaliteitsbeleid van Nederlandse contractanten: zorgverzekeraars. Er werd ingekocht op prijs niet op kwaliteit. Fleur Hasaart een medewerker van CZ concludeerde haar promotie in 2011 dat ziekenhuizen een miljard te veel declareren. Ik lees dan: zorgverzekeraars laten hun kerntaken liggen. Dat is ernstiger nieuws dan een paar miljoen euro declaratie discussie.

Antoinette Vietsch

25 augustus 2013

De NVZ kent geen fraude in de zorg. Dit doet mij denken aan Bouwend Nederland die geen fraude in de bouw kende.

Top