BLOG

Geen schone luier binnen 24 uur is zorgvernieuwing

Geen schone luier binnen 24 uur is zorgvernieuwing

Veel commotie is ontstaan over het afblazen van de zogenaamde ‘Beginselenwet’ voor de zorg door het huidige kabinet. Symbool voor het nut van de Beginselenwet is de 24-uurs luier. Die biedt volgens de fabrikant 24 uur bescherming tegen ‘doorlekken’ bij incontinentie.

Schande! Geen schone luier in 24 uur. Tezelfdertijd zien we op de nationale televisie reclames van Pampers die trots laat weten een luier te hebben ontwikkeld waarin een baby minstens 12 uur door kan slapen. “Voor droge blije baby’s”. Het filmpje eindigt met een breed glimlachende duidelijk uitgeruste baby. En we zijn trots. Wat een mooie nieuwe ontwikkeling.

Hoe je het brengt

Het is dus net hoe je het brengt, wil ik maar zeggen. Wanneer ik schande zou roepen over het tere babyhuidje dat meer dan 12 uur in een vieze luier moest doorbrengen, zou men mij waarschijnlijk wat vreemd aankijken. Dit is namelijk productvernieuwing.

Wennen aan anders

Productvernieuwing en langdurige zorg gaan maar slecht samen. Waarschijnlijk omdat de patiënten, hun verwanten en medewerkers, al net zo langdurig als de zorg, anders gewend zijn. Jarenlang heb ik patiënten, hun familie en medewerkers moeten uitleggen dat we nu verbanden hebben voor de meest vreselijke wonden, die je gerust een week kunt laten zitten. Sterker nog: dat is zelfs het allerbeste. Vele malen vond ik de dure verbanden ’s morgens toch weer naast het bed van de patiënt.

Wassen zonder water? Bewijs is er voldoende: je wordt zeker zo schoon en de huid wordt veel minder kwetsbaar dan met water en zeep. Bovendien ervaren patiënten dit als heel plezierig omdat de doekjes lekker warm zijn. Wordt het een succes? Nee hoor, we kunnen niet bevatten dat het net zo schoon wordt als schrobben met water en zeep waarbij de patiënt vaak ligt te rillen van de kou. Nat en naakt, precies zoals veertig jaar gelden, alleen nu in een eenpersoonskamer.

Belang van productinnovatie

Productinnovatie in de zorg is heel erg belangrijk, we kunnen niet zonder. En niet alleen vanwege dreigende krapte. Iedere branche in Nederland kent continue ontwikkeling omdat er altijd dingen zijn die anders en beter kunnen. Ik wil het hier niet opnemen voor de 24-uurs luier maar ik zou het jammer vinden dat een potentiële goede productinnovatie ten onrechte sneuvelt in het verbale geweld rondom de Beginselenwet.

Comfort

Het is wat simpel te stellen dat je dan “24 uur in de oude urine zit”. De luier heeft natuurlijk alleen maar kans van slagen als de drager het gevoel heeft 24 uur droog te zijn, de huid niet aangetast wordt en er geen vervelende geur ontstaat. Wanneer dit product dat biedt kan het in een aantal gevallen een welkome aanvulling zijn want voor sommige patiënten is verschoning een helse gebeurtenis.

Beginselenwet schrappen

En de Beginselenwet? Graag van de baan. Als de overheid normeert, is de patiënt ook niet centraal. Ik hoor al zeggen: “Ja hoor, hier staat het: Maar 1x per week onder de douche, dus geen twee…” Bezint eer ge begint.

Mieke Draijer
Voorzitter van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 september 2013

Mooi!
Collega Draijer geeft op een blijmoedige manier invulling aan de term "maandverband";
het verband dat gewoon een maand kan blijven zitten!
Het schijnt een innovatie te zijn. Selectieve verontwaardiging past niet hierbij.
Het maakt mij nieuwsgierig naar andere zorginnovaties:
-De zelfreinigende luier.
-De ulcus-pleister, die eenmaal geappliceerd wordt, waarna vervolgens na 2 maanden het ulcus genezen is.
-De Drion-knop: een speciale rode knop die de pil van Drion serveert.
-Morfine in het kraanwater.
-Haldol in de thee, vooral bedoeld voor toepassing door de kinderen en verpleging.
-Participatiebijdrage voor de kinderen: zij moeten verplicht een Ipad kopen voor oma. Bingo kan je namelijk ook wel in je eentje spelen.
-Rollatortax. Van de opbrengsten kunnen maandverbanden goedkoper worden ingekocht.
Mevrouw Draijer profileert zichzelf.
Als ze maar niet de gore lef heeft om bij mijn oma in de buurt te komen!

Sanders

19 september 2013

Verbijsterende kletspraat!!!!Fijne dag. Harmen Sanders

Anoniem

19 september 2013

Verenso is op zoek naar een opvolger van mevrouw Draijer, maar als je dit soort stukken leest dan moeten ze vooral op zoek naar een andere communicatieadviseur. Iemand met politiek gevoel die begrijpt wat belangenbehartiging is.

tjark reininga

19 september 2013

mevrouw Draijer stelt terecht, dat ook in de zorg de ogen niet moeten worden gesloten voor innovaties. techniek kan veel bijdragen aan levensgenot voor zowel patiënten en hun naasten als hun zorg- en hulpverleners. maar die techniek heeft een prijs, nee, eigenlijk twee.

de ene prijs is inderdaad financieel: innovatie moet betaald worden en die nieuwe technische producten zijn in de regel aanzienlijk duurder dan de producten die zij vervangen. mede daardoor lopen de kosten van de geboden zorg dan op en dan is de reflex dat bezuinigd moet worden. en helaas worden bezuinigingen vooral gezocht bij het personeel. het gevolg is minder zorgverleners en dus minder zorg en aandacht voor de patiënt.

belangrijker misschien is inderdaad de niet (direct) financiële prijs. veel nieuwe techniek komt (en niet alleen door het hiervoor geschetste mechanisme) in de plaats van direct contact tussen patiënt en zorgverlener. en dat is een belangrijke aantasting van het leefklimaat voor de patiënt. en het is een open vraag of de nieuwe 'participatiemaatschappij' die de troonrede introduceerde die ontwikkeling kan tegengaan.

Martin Jansen

19 september 2013

De 24-uurs luier is het zoveelste voorbeeld van de falende sluitspier van mensen die zich met zorg wensen te bemoeien terwijl ze geen flauw idee hebben wat ZORG is......

Mol

22 september 2013

Tja probeer je iets te zeggen en iedereen valt over je heen met of zonder nuance.
Natuurlijk is direct contact het belangrijkste.
Echter in de nacht is het daar ook zo fijn om 2x een verschoning te krijgen?
Ik ben voor contact met de mensen en ik ben ook voor het uitproberen van nieuwe produkten.
Ik werk al 37 jaar in de zorg en heb van alles voorbij zien komen en niet alleen slechte oplossingen.
En meneer/mevrouw anoniem misschien is het zelfs prettig als uw oma een goede nachtrust heeft, maar dat heeft u haar vast niet gevraagd. Nee u bepaalt voor haar wat goed en slecht is dat is nog erger dan de stelling van mevr Draijer!

Anoniem

2 oktober 2013

Bestaat de 24 uurs luier eigenlijk wel? Het begrip 24 uurs luier betekend dat men 24 uur in een luier zit (inderdaad door te weinig personeel), niet dat men 24 uur lang dezelfde luier draagt!
Er is geen fabrikant die adverteert dat hun luier 24 uur lang gebruikt kan worden. Ze zouden wel gek zijn. Hoe meer luiers ze kunnen verkopen des te beter.

Top