BLOG

De zorg is te bescheiden

De zorg is te bescheiden

De zorg is veel in het nieuws, maar hoeveel horen we nu eigenlijk over de kwaliteit van de zorg? Of over de inzet en betrokkenheid die zorgprofessionals geven. Wat doet de zorg zelf om zichtbaar te maken wat zij voor ons doen? Wat mij betreft is de zorg te bescheiden!

Ik heb het dan over de Mooie Mensen in de zorg die voor mij inhoudelijk het verschil maken. Het verschil door bijzondere initiatieven in de zorg te ontplooien die verder gaan omdat ze oprecht de zorg voor hun cliënt of patiënt willen verbeteren.

Verrast

Telkens als Stichting IZZ de Mooi Mens Verkiezing organiseert - dit jaar alweer voor de 7e keer - worden ook wij weer verrast door de hoeveelheid goede en bijzondere initiatieven van zorgmedewerkers. Waardevolle initiatieven waar we zonder de Mooi Mens Verkiezing en vergelijkbare activiteiten veel te weinig over zouden horen, omdat zorgmedewerkers bescheiden zijn en te weinig op de voorgrond treden.

Zonnetje

In de eerste jaren dat we de Mooi Mens Verkiezing organiseerden, was het vooral omdat deze initiatiefrijke zorgmedewerkers het juist verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Dat zonnetje verdient zeker ook de winnares van de Mooi Mens Verkiezing 2013, Ellen Sijbers. Zij heeft samen met collega’s in het Catharina Ziekenhuis de speciale Zalfpoli opgericht waar jonge  kinderen met huidproblemen zorg op maat krijgen. Fantastisch, maar in het zonnetje zetten alleen is niet meer genoeg. Waarom geven we gezamenlijk niet veel meer ruimte aan het overnemen van elkaars initiatieven in de zorg die een verdere verbetering vormen voor de patiënt of cliënt. Niet concurrentieel, maar collegiaal.

In het Catharina Ziekenhuis zijn ze ook niet over één nacht ijs gegaan en is intern breed draagvlak verkregen voor de Zalfpoli. Dan moet dat draagvlak toch ook elders te vinden zijn om een dergelijk initiatief over te nemen? Opschalen, niet zo bescheiden! Waar komen de volgende 5 Zalfpoli’s?

Dominique Vijverberg
Algemeen directeur Stichting IZZ

Dominique Vijverberg (1966) is algemeen directeur van Stichting IZZ, de collectiviteit van werkgevers en werknemers in de zorg. Namens hen organiseert Stichting IZZ een speciale zorgverzekering voor de zorg (IZZ Zorgverzekering) en ondersteunt zij de sector met programma’s voor bevordering van de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers. Vijverberg is voorheen onder andere werkzaam geweest bij de farmaceutische groothandel OPG, bij contract research organisatie Cardialysis en als algemeen directeur bij de online GGZ-instelling Interapy. Vijverberg studeerde Farmacie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top