BLOG

Private investeerders haken af

Over winst en zorg is het laatste woord nog niet gezegd. In mijn eerdere blog heb ik nog geschreven over marktwerking in de zorg en over de laatste ontwikkelingen.

Is investeren nog interessant?

Minister Klink en staatssecretaris Bussemaker hebben ten aanzien van de zorg recent vastgesteld dat aandeelhouders op een aantal essentiële onderdelen geen invloed mogen uitoefenen. Ik heb toen al mijn vraagtekens gezet of een mogelijke private investeerder dan nog wel geïnteresseerd is.

Politieke onzekerheid

Nu blijkt dat private investeerders inderdaad aan het afhaken zijn. Het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden was vrij ver met een private investeerder. Na de politieke draai van Minister Klink hebben zowel het ziekenhuis als de potentiële investeerder afgezien van verdere afspraken. Als reden wordt genoemd de grote politieke onzekerheid.

Private pad is onbegaanbaar

Tot nu toe zijn er maar twee ziekenhuizen in Nederland die in private handen zijn. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad. Beiden kampten zeer recent met grote financiële problemen. Ook de NVZ vereniging van ziekenhuizen constateert dat het ziekenhuizen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om op het private pad verder te gaan.

Winst en kwaliteit gaan niet samen

Het wetsvoorstel van Minister klink wordt pas na het zomerreces behandeld. De vraag is dus of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren of dat de Kamer zich toch uitspreekt voor meer marktwerking/ winst maken in de zorg.

Eén ding is helder. Ook nu is het laatste woord er niet over gezegd, maar wat ons betreft is deze tussenstand prima. Winst maken en goede zorgverlening gaat wat ons betreft niet samen en wat ons betreft mag deze tussenstand leiden tot “eind goed al goed”.


Edith Snoey
Voorzitter ABVAKABO FNV

3 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

7 augustus 2009

de opluchting van Edith Snoey is begrijpelijk, want het mag natuurlijk nooit zo zijn dat het aanbod van noodzakelijke zorg afhankelijk wordt van de vraag of met die zorg winst behaald kan worden. maar zij lijkt toch ook een zekere koudwatervrees te hebben ten aanzien van private investeringen in zorgvoorzieningen.

en dat is raar, want zorgvoorzieningen zijn goeddeels in handen van private (rechts)personen, veelal stichtingen. het eigendom op zichzelf kan dus het probleem niet zijn. en inderdaad: zij vreest vooral dat financieel gemotiveerde investeerders hun rendement boven de kwaliteit van de aangeboden zorg zullen stellen, zoals dat in andere geprivatiseerde nutssectoren (energie, reizigersvervoer, volkshuisvesting) is gebeurd.

de huidige bewindspersonen zijn daar gevoelig voor. maar die gaan met de introductie van de maatschappelijke onderneming een brug te ver. een onderneming waar de investeerder wel de financiele risico's loopt, maar geen zeggenschap heeft en geen financiele vruchten kan plukken is een contractio in terminus (geen onderneming). het was dan ook beter geweest te zoeken naar instrumenten waarmee de bestaande rechtspersonen meer financiele ruimte zouden kunnen vinden (obligaties, minderheidsdeelnemingen, etd.) of terug te keren naar de situatie waarin de zorgvragers meer zeggenschap over de maatschappelijke prestaties van de zorginstellingen hebben.

Anonym

7 augustus 2009

Ja Edith, slaap nu maar weer zacht door. De onrust in de onderbuik is weer geluwd. Ondertussen blijven ziekenhuizen en zorginstellingen hangen in een situatie waarin de marges krap zijn, bij resterend positief resultaat dezelfde onderbuik haar "geld terug" eist, vermogensklemmen op vastgoed worden gezet, de echte grootverdieners in hun eigen koninkrijkjes kunnen blijven zitten, banken (op Rabo na) wegens gebrek aan perspectief grotendeels afhaken, innovatie daardoor stilvalt, iedere polderprinses over het beleid mee mag gaan praten en de media vervolgens elk incident dusdanig uitvergroten dat een karikatuur van de zorg ontstaat en gemotiveerde medewerkers hun biezen pakken. Tel uit je winst. Gooi die verouderde oneliners toch eens overboord en treedt binnen in de moderne tijd.

cmpOjSkI

28 februari 2011

Wl6lIW <a href="http://udwvsxhwwiqz.com/">udwvsxhwwiqz</a>, [url=http://tswvfcpvpsyi.com/]tswvfcpvpsyi[/url], [link=http://hgjejyyiepbx.com/]hgjejyyiepbx[/link], http://dnnnwgbwojpk.com/

Top