BLOG

Niets moet, alles kan

U bent als bestuurder koersvast? U volgt een strategie van product leadership en zorgvuldig gecreëerde merkbeleving? Uw instelling houdt ook in tijden van economische teruggang haar aantrekkingskracht op de cliënt? Dat is dan goed nieuws, want in dat geval heeft u recht op een jaargage van zeker vier ton.

‘Over de top’

Even lukte het de SP vorige week om de Nederlandse zorgbestuurder weer eens in de rol van nationale pispaal te drukken. Het rituele gehuil over grootverdieners in de zorg verstomde echter toen de krant van wakker Nederland berichtte dat Staatsloterij-directeur Yvonne van Oort vorig jaar de lieve som van 420 duizend euro verdiende. Voor de SP ongetwijfeld het bewijs dat de beloning in de semipublieke sector helemaal  ‘over de top’ is.

Aantrekkingskracht

De Raad van Commissarissen van het Instituut ter Bevordering van Gokverslaving heeft er in het jaarverslag echter geen enkele moeite mee om uit te leggen waarom mevrouw Van Oort zo vorstelijk beloond moet worden. Het is, zo lezen we, een beloning voor haar ‘koersvastheid, strategie van product leadership en zorgvuldig gecreëerde merkbeleving’. Dit alles heeft er toe geleid dat ‘ook in tijden van economische teruggang de Nederlandse Staatsloterij haar aantrekkingskracht houdt voor de consument’.

Hoogcomplex

De Staatsloterij is ongetwijfeld een hoogcomplexe organisatie, die in een zeer concurrerende omgeving werkt. Maar wat maakt dat een zorginstelling? Misschien moeten we dat de commissarissen van de maandelijkse miljoenenjacht eens vragen. Het zijn in ieder geval geen onbekenden in het zorgwereldje. Eerste commissaris Haddo Meijer is tevens voorzitter van de raad van toezicht van het Amphia ziekenhuis in Breda. Collega-commissaris en CDA-coryfee Willem Stevens vervult dezelfde rol bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Briljant motto

De bestuurstop van beide ziekenhuizen kan de volgende salarisronde dus met vertrouwen tegemoet zien. Maar ook bestuurders elders in de zorg mogen Meijer en Stevens dankbaar zijn. Door de Van Oort-norm te introduceren in het semipublieke domein, zijn de Balkenende-norm en de NVZD/NVTZ-norm al achterhaald voor ze goed en wel zijn ingevoerd. In een briljante PR-zet heeft de Staatsloterij de salarisnorm zelfs integraal opgenomen in ‘de zorgvuldig gecreëerde merkbeleving’: “Niets moet, alles kan!”  Zoveel Unverfrorenheit snoert zelfs de zuurste zelfbenoemde bewaker van het loongebouw de mond.

Philip van de Poel  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

kQsEQDWBCb

28 februari 2011

2LGEjp <a href="http://pktewjfxuurt.com/">pktewjfxuurt</a>, [url=http://tefvrzelzfnv.com/]tefvrzelzfnv[/url], [link=http://abjoebaomriu.com/]abjoebaomriu[/link], http://kiqehtzvzaoi.com/

Top