BLOG

Het is zover de DBC’s worden afgeschaft

Het is zover; de DBC’s worden afgeschaft. Een ramp natuurlijk nadat er meer dan een half miljard euro in is geïnvesteerd en specialisten en ziekenhuizen er ongelofelijk veel werk in hebben gestopt. De gewenste transparantie bleef uit en het systeem bleek onwerkbaar en foutgevoelig. Niemand had het zien aankomen. Het systeem wordt nu sterk vereenvoudigd in het project DBC’s op weg naar Transparantie; ook wel DOT genoemd.

Om de schok, met name voor de specialisten, niet te groot te maken blijven we gewoon de meer dan 30.000 DBC’s registreren. Het FWG systeem blijft voor de zekerheid doordraaien. Ook de CTG codes van de verrichtingen moeten geregistreerd blijven. Via een ingenieuze ICT applicatie worden de DBC’s omgezet in ICD codes. Via aan andere ICT applicatie, de zogenaamde Grouper worden de CTG codes aan de ICD codes gekoppeld. Daarna worden de combinaties van CTG en ICD codes gegroepeerd tot maximaal 3000 DOT’s, de DBC zorgproducten. Niet slecht natuurlijk van 30.000 DBC’s naar 3000 DOT’s.

Het systeem is zo eenvoudig dat het over een ruim een jaar in alle ziekenhuizen kan draaien. Alle ICT systemen dienen dan aangepast te zijn en de Grouper is dan ontwikkeld en voldoet aan NEN 7510. Het wordt één groot feest. Het is echt onbegrijpelijk dat de GGZ niet verder wil met de DBC’s op weg naar DOT.

Jaap van den Heuvel

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top