BLOG

Skipr weert vuilspuiterij

Skipr weert vuilspuiterij

Waardevolle commentaren van bezoekers zijn op Skipr.nl nog altijd in de meerderheid. Niettemin dwingen verbale hooligans maatregelen van de hoofdredactie af: vanaf heden is registratie vereist om te kunnen reageren op artikelen en blogs.

Steeds vaker ziet de redactie zich genoodzaakt om een reactie op de website te vervangen door:

28/04/2014

#1. Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 27-04-2014 00:21.

Skipr is op 10 december 2008 begonnen als een open nieuws- en discussieplatform over de zorg. We willen u informeren en inhoudelijke dialogen faciliteren. Skipr staat open voor reacties en uitwisseling van ideeën. Dat heeft de afgelopen jaren prachtige discussies opgeleverd. Bloggers en reageerders hebben bijgedragen aan ideeën- en beleidsvorming, aan innovatie, aan reuring en politieke debatten.
Ruim vijf jaar na de start zijn we tientallen miljoenen pageviews en vele duizenden reacties verder. We zijn blij dat we betrokkenen vanuit zeer uiteenlopende perspectieven en functies bij de dialoog kunnen betrekken. Het verheugt de Skipr-redactie dat een grote meerderheid van de reacties van sitebezoekers inhoudelijk van aard is.

Verbale hooligans

Niettemin dwingt een minieme fractie van verbale hooligans maatregelen af. Bij nacht en ontij plaatsen deze sitebezoekers anoniem of onder een ‘grappige’ afzender reacties op www.skipr.nl. Steeds vaker zijn deze commentaren gericht op een persoon en niet op de inhoud. Enkelingen voeren langdurige lastercampagnes tegen bekende personen. Ze variëren van niet ter zake doend tot bewust kwetsend, van de vurige wens tot opsluiting via marteling of zelfs de dood van deze of gene. Waar de een zich te buiten gaat aan racisme en antisemitisme, propageert de ander seksisme en homohaat. Enkelingen pogen zelfs criminele akkefietjes via de reactiebox uit te vechten. Dan krijgen wij de politie op ons dak. Alsof de aangetekende advocatenbrieven ons al niet voldoende van het werk houden.

Niet voor rede vatbaar

Maatregelen die we hebben getroffen, blijken niet afdoende: in gesprek gaan, reacties verwijderen, IP-nummers blokkeren. Het begint de spuigaten uit te lopen, redacteuren moeten te veel tijd besteden aan het monitoren en verwijderen van reacties.
Met grote tegenzin heb ik - in contrast met de gewenste openheid - een besluit genomen: we werpen een drempel op voor de reactiemogelijkheid op Skipr.nl. Daarmee roepen we anonieme verwensingen een halt toe. Tot voor kort kon iedereen bijvoorbeeld als ‘Boris Achterham’ of anoniem het niveau van een discussie naar beneden halen. Dat willen we niet meer. Vanaf heden is vuilspuiten niet meer mogelijk zonder dat wij de afzender kunnen traceren.

Registreren en inloggen

Graag blijven we inhoudelijke dialogen faciliteren. Nog steeds kan iedereen reageren op artikelen en blogs. Wie een reactie wil plaatsen, dient zich eenmalig te registreren volgens een overzichtelijke procedure. Inloggen is vereist voor het plaatsen van een reactie. Helaas moeten ook ditmaal de goeden onder de kwaden lijden. Wij kunnen hierin niet discrimineren. Iedereen moet over het inlogpoortje springen om te kunnen reageren. Laat deze drempel er u niet van weerhouden om nog veel waardevolle bijdragen te leveren aan dialogen op Skipr.

Ruud Koolen
Hoofdredacteur Skipr

16 Reacties

om een reactie achter te laten

Geert De Kousemaeker

28 april 2014

Beste Ruud,

Jammer dat het nodig is maar blij dat jullie dit doen. Sommige commentaren zijn kwetsend naar personen. Ik ben een groot voorstander van inhoudelijke scherpe discussies maar niet van anonieme op de persoon gerichte laster campagnes. Deze maatregel zal de goede open reacties niet in de weg staan, maar juist versterken lijkt me

Lieke du Bois

28 april 2014

Goede beslissing. Niet makkelijk, maar gefeliciteerd met deze duidelijke keuze!

Wim van der Meeren

29 april 2014

Goed besluit Ruud! Jammer dat het nodig is, maar het zal de kwaliteit van het debat zeker verbeteren.

Wim van der Meeren

29 april 2014

Beste Ruud,
Nog even: Ik heb als gebruikersnaam mijn hele naam opgegeven: Wim van der Meeren.
De reactie geeft alleen mijn voornaam weer.
En hoewel de Wimmen uit lijke te sterven, is dat weer redelijk anoniem.
Is dat de bedoeling?

Henk Smid

29 april 2014

Goede zaak Ruud, had wat mij betreft al veel eerder gemogen. Ik vond het altijd al laf dat mensen anderen intens beledigden en daarbij voor de anonimiteit kozen.
Henk Smid.

Mauk

29 april 2014

Proficiat Ruud.
Kunnen we weer lekker en constructief inhoudelijk verder met elkaar!

Gert-Jan Scheers

29 april 2014

Beste Ruud,
Maak je geen zorgen. De serieuze reacties laten zich niet weerhouden door deze aanpak. Met open vizier 'strijden' is war mij betreft sowieso beter.

Ruud Koolen

29 april 2014

Beste mensen, dank voor jullie reacties. Dat alleen de voornaam wordt getoond is een bug die we snel oplossen. Dus binnenkort geen anonieme Wim meer bij de reacties.
Ruud Koolen

Simon de Waal

29 april 2014

Prima, het moet alleen wel mogelijk blijven om scherpe bijlages te plaatsen.

Simon Broersma

29 april 2014

En tot de tijd dat de volledige naam weergegeven wordt bij de reacties, kunt u ook op de naam van de reageerder te klikken. Dan komt u bij het profiel met de volledige naam van deze persoon. Hiervoor dient u zelf wel ingelogd te zijn.

Simon Broersma
redacteur Skipr

Frank Conijn

29 april 2014

Goeie zaak! Niet waterdicht, maar wel een drempel voor reaguurders.

Frank Conijn

Henk Nies

30 april 2014

Goede actie, Ruud. Ik ben sowieso voor open debat en niet voor anomieme reacties. Het kan zijn dat een enkeling niet kan reageren, omdat dat vanuit zijn of haar positie niet kan. Maar dat weegt niet op tegen de beledigende reacties die je zo afvangt. Jammer dat het moet.

Henk Nies

Lidy Hartemink

30 april 2014

Goed besluit Ruud.
Dit maakt het weer interessant om de reacties te lezen en in gesprek te gaan.

Ele Visser

30 april 2014

Prima actie Ruud. Maakt Skipr weer een stuk aantrekkelijker. Jammer dat het moet, maar gelukkig hoeven de goeden niet onder de kwaden te lijden. Succes en groet Ele Visser

Anke Mol

2 mei 2014

Mooi Ruud dat geeft opbouwende kritiek.

Jaap van den Heuvel

4 mei 2014

Het werd tijd.

Top