BLOG

MST-commissie Lemstra: En waar was de patiënt…?

En waar was de patiënt…? Het rapport van de commissie-Lemstra is nog niet uit, of het gaat tijdens de persconferentie alweer over de reputatie van het Medisch Spectrum Twente.

Patiënt wordt niks wijzer

Waarom? En waarom ik? Gedupeerde patiënten willen weten wat neuroloog Jansen Steur heeft bezield. Maar de commissie-Lemstra kan hen niet wijzer maken over de motieven van de gevallen dokter. Jansen Steur heeft jarenlang opzichtig gedisfunctioneerd, dat wel. Maar anno 2009 verschuilt hij zich voor de onderzoekscommissie. De neuroloog heeft de commissie zijn antwoorden schriftelijk doen toekomen. En op het laatste moment heeft hij zijn teksten onder dreiging met juridische stappen uit het rapport laten verwijderen. Daar zal het vooruitzicht dat de officier van justitie het onderzoeksrapport gaat lezen, niet vreemd aan zijn. Een toekomstige verdachte heeft het recht om te zwijgen. De patiënt wordt niks wijzer over de drijfveren van de disfunctionerende dokter.

Zwijggeld-met-boetebeding

Eén MST-dokter trok vergeefs bij de voormalige raad van bestuur aan de bel over de schadelijke escapades van collega Jansen Steur. De raad van bestuur gaf niet thuis. Sterker nog: de raad smoorde een rechtstreekse klacht van een gedupeerde patiënt in de kiem met zwijggeld-met-boetebeding. Er kwam ook een klacht binnen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Die snuffelde aan de zaak, zette er even lichtjes de tanden in. Maar doorbijten, ho maar. Tot overmaat van ramp gaf de raad van bestuur van MST Jansen Steur de gelegenheid om geruisloos te vertrekken via de achterdeur. Met bestuurlijke rugdekking en medeneming van een zak geld. De patiënten hadden en hebben nog altijd het nakijken.

Patiënten in de kou

De huidige MST-bestuurder Kingma betreurt intens dat patiënten slachtoffer zijn geworden. Het MST zal hun klachten individueel en één-voor-één afdoen. Meer hoeven ze voorlopig niet te verwachten. Patiënten kunnen er in de verste verte geen erkenning van schuld van het MST aan ontlenen. Noch een aanvaarding van de volle verantwoordelijkheid. Noch excuses. Onmiskenbaar nemen ze vanuit de ooghoeken schijnbewegingen waar van een door de wol geverfde bestuurder om het schadeclaimspook op veilige afstand te houden. Patiënten in de kou.

Vrijwaring voor commissievoorzitter

Niemand wil gesued worden in deze kwestie. Ook commissievoorzitter Lemstra niet. Daarom heeft hij op de avond voor de rapportpresentatie en persconferentie een vrijwaring door de raad van toezicht afgedwongen. Hij is gekke Henkie niet. Iedereen duikt voor zijn verantwoordelijkheid, dan gaat hij natuurlijk geen katvangertje spelen. De toezichthouders zetten hun handtekening.

Klacht niet ontvankelijk verklaard

Zo blijft de vraag onbeantwoord: wie is er nu eigenlijk wél verantwoordelijk en mogelijk aansprakelijk? Wrang detail: de officier van justitie heeft zojuist een klacht van een der slachtoffers in de Twentse drama niet ontvankelijk verklaard. Bij gebrek aan geïdentificeerde verantwoordelijken in ziekenhuis en regio, wijzen Twentse vingers wat al te lichtvaardig naar Den Haag. Minister Klink moet het maar oplossen. En de Inspectie moet strenger toezicht houden. Waarmee betrokkenen eraan voorbijgaan dat ze zelf wat steken hebben laten vallen, met alle gevolgen van dien. Maar daar zijn de patiënten ook niet mee geholpen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

RpsvbbuEvFvbnzY

1 maart 2011

vbsdDT <a href="http://qwkmhhpheehx.com/">qwkmhhpheehx</a>, [url=http://znoroqwhwepi.com/]znoroqwhwepi[/url], [link=http://lqfiyanqyppt.com/]lqfiyanqyppt[/link], http://kcixgaufillp.com/

Top