BLOG

Juristen domineren nieuws over ‘boze tovenaar’

Juristen, advocaten en rechtskundig adviseurs: zij treden veelvuldig in de media op over het drama rond de neuroloog Ernst Jansen, of de ‘boze tovenaar’, zoals bestuursvoorzitter Herre Kingma van Medisch Spectrum Twente hem noemt. De één communiceert glashelder, de ander ontwijkt de meest simpele vragen, en weer anderen bespelen de media al maanden met verve of zijn daar pas net mee begonnen.

Lemstra spaart niemand

Hoewel hij tijdens de presentatie van zijn rapport bijna schuilging achter een batterij microfoons kwam de boodschap van commissie voorzitter Wolter Lemstra goed over. Het hielp dat Lemstra werkelijk niemand spaarde. En er was geen ruimte voor nuances. De journalisten konden direct aan de slag met zijn conclusies een aanbevelingen. Lemstra is een zeer ervaren bestuurder, afgestudeerd in staats- en administratief recht, die uitermate helder formuleert. In zijn commissie zat, naast twee artsen, ook een letselschade advocaat. Het zeer leesbare rapport was geschreven door de secretaris. Een juriste die Lemstra bij de presentatie uitvoerig prees.

Communiceren met patiënten

’s Avonds in NOVA werd Lemstra (lintje in knoopsgat, pochet) opvallend respectvol benaderd door interviewster Clairy Polak. Hij sprak wat denigrerend over ‘meneer Jansen’. Lemstra benadrukte dat het hoog tijd is dat artsen meer gaan communiceren met de patiënt.

'Mik Veldman eruit'

Een jurist die uiterst bedachtzaam formuleert, is de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Medisch Spectrum Twente. Advocaat Dick Veldman weigerde in eerste instantie voor de camera van RTV Oost zijn excuses aan te bieden aan de slachtoffers van Jansen Steur. Dat maakte de presentator van het programma In de Wandelgangen van RTV Oost woedend. Aan het eind van  een stevig gesprek met bestuursvoorzitter Herre Kingma viel hij uit zijn rol.   Kingma kreeg  het dringende advies van de journalist om Veldman ‘er uit te mikken’.

Onparlementaire taal

Maar zo gaat dat  in Twente: een dag later zat Veldman in de studio. Hij zei dat het hem ‘buitengewoon spijt dat dit heeft kunnen gebeuren’, maar er was hèm nooit iets gemeld over de verslaving en het disfunctioneren van de neuroloog. Oud-bestuurder Tom Zijlstra, die Jansen Steur destijds wegwerkte, maar dat  stil hield, sprak Veldman in de uitzending tegen. Maar Zijlstra is géén jurist en heeft geen stukken die zijn beschuldigingen staven. Op zijn weblog gaat Zijlstra in onparlementaire taal (‘arrogante corpsbal’,’ leugenaar’) tekeer tegen oude en huidige bestuurders van het MST.

Veldman vertrekt

Op 1 januari 2010 stapt Veldman op als voorzitter van de Raad van Commissarissen omdat hij de maximale termijn van twaalf jaar in de raad heeft gezeten. Een lintje vindt hij dan niet nodig. Veldman had nog vergeefs geprobeerd om de commissie Lemstra slechts décharge te verlenen en niet te vrijwaren (dat laatste gaat juridisch veel verder).

Yme Drost is geen advocaat

Hij lijkt misschien wel een advocaat, maar Yme Drost is het niet. Drost vertegenwoordigt vele tientallen slachtoffers van Jansen Steur. In de media wordt Drost vaak letselschade advocaat genoemd. Maar Drost is geen meester in de rechten en geen lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hij is wel rechtskundig adviseur en letselschadespecialist. Er werken juristen bij zijn bureau, maar ook dat zijn geen advocaten. Al jaren ruziet Drost met de Orde, omdat hij geen toestemming krijgt advocaten in loondienst aan te nemen of met advocaten een samenwerking aan te gaan. Alleen advocaten kunnen bij de rechtbank pleiten in civiele procedures.

Media bespelen

Drost bespeelt de media als geen ander. Hij sluit veel deals met journalisten. Bij letselschade is het vaak in het belang van slachtoffers om de publiciteit te zoeken. Drost’s cliënten en hijzelf zaten op de dag van de presentatie in bijna alle media. ’s Avonds zat Drost met een cliënt aan tafel bij Knevel & Van den Brink. Maar: mochten de cliënten van Drost hoop hebben gekregen op snelle uitkering van een flinke schadevergoeding, dan helpt  letselschade advocaat Martin de Witte ze wel uit hun droom. De Witte voorspelt jarenlange procedures. Want de verzekeraars van ziekenhuizen zijn volgens De Witte lastige tegenstanders, die liever niet uitkeren en zaken zo lang mogelijk rekken. Het  aantonen van psychische schade is bovendien juridisch erg lastig. 

Van Gaal laat Jansen Steur schriftelijk reageren

Na maandenlang zwijgen duikt Frank van Gaal nu op als de advocaat en woordvoerder van neuroloog Jansen Steur. De raadsman, die kantoor houdt in Wijchen, heeft voorkomen dat Jansen Steur in persoon voor de commissie Lemstra is verschenen. Ook regelde hij dat de schriftelijke beantwoording van de vragen in het eindrapport kwam. Van Gaal is gespecialiseerd in strafrecht. Gezien de aangiften tegen Jansen Steur die bij het Openbaar Ministerie liggen lijkt dat logisch.

Reputaties oppoetsen

Frank van Gaal is dezer dagen bezig met een media offensief in een poging de reputatie van Jansen Steur wat op te poetsen. Dat heeft de juridisch veilige formulering ‘compassie richting de mensen tegenover wie hij de fouten heeft gemaakt’ opgeleverd. De schuld legt de advocaat  vooral bij heel veel anderen.

Ewoud Nysingh

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top