BLOG

Governance… en hoe nu verder?

Op donderdag 10 september gaan er knopen doorgehakt worden over de governance. De verwachtingen zijn hooggespannen. Met de brief van VWS ‘Ruimte en rekenschap voor zorg en ondersteuning’ (ruim 40 kantjes!) staan alle opties nog open. Iedereen heeft er ondertussen wel iets van gevonden. De RVZ, de NVZ en de BOZ schreven rapporten, brieven en notities. En iedereen weet het; de governance in de zorg moet beter!

Weerstand

Maar praatjes vullen geen gaatjes. Politiek is een vluchtig bedrijf. Als het niet hoeft, moet je vooral niets doen. Het helder beleggen van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden in een ziekenhuis als het gaat om kwaliteit en veiligheid kan wel eens wat weerstanden oproepen. Vooral bij medisch specialisten.

Eén man

Er is echter één man, een medisch specialist nog wel, die het verschil maakt als het gaat over daadkrachtig doorpakken op de governance. Het is neuroloog Jansen Steur. Hij heeft er met zijn (dis-) functioneren voor gezorgd dat er een rapport is verschenen dat aan helderheid niets te wensen overlaat en waar geen minister noch Kamer meer omheen kan.

Regels

Uit het onderzoek komt als belangrijke conclusie naar voren dat het een solitair opererende specialist betreft die zich op geen enkele wijze aan regels gehouden acht. Stelt u zich eens voor dat de conclusie na een vliegramp is dat het dit keer niet komt door een technische storing. Nee, de oorzaak was een solitair opererende piloot die zich op geen enkele wijze aan regels gehouden achtte. U was er toch hopelijk ook vanuit gegaan dat deze piloot al bij de selectie was afgevallen. Of dan toch in ieder geval bij de eerste verplichte halfjaarlijkse flightcheck op de simulator. De zorg is anders, Jaap Maljers zei het al.

Vijf minuten

Jansen Steur kon jaren doorgaan. Schokkend, maar bepaald geen nieuws. Iedereen heeft wel een collega die in zijn medische staf ook een “dokter Jansen” heeft. Ook die kan jaren doorgaan. Maar dat gaat nu allemaal anders worden! De timing was perfect. Hoe heeft Jansen Steur dat klaargespeeld? Op 1 september kwam “zijn” rapport uit en op 10 september is het debat over governance in de Kamer. Ieder Kamerlid heeft zo genoeg tijd om het te lezen en het debat is in vijf minuten rond. Hopelijk gaan er niet teveel minuten verloren met de vraag of allochtone artsen vaker disfunctioneren dan autochtone dokters. Maar daarna zijn eindelijk de verantwoordelijkheden en vooral de bevoegdheden rond kwaliteit en veiligheid goed geregeld. In vijf minuten. Ieder nadeel….


Jaap van den Heuvel
Bestuursvoorzitter Reinier de Graaf Groep

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Sterenborg

10 september 2009

Een mening waar ik volledig achter kan staan. Onvoorstelbaar dat medisch specialisten vaak letterlijk en figuurlijk solitair kunnen opereren en functioneren. Net als goede timmerlieden zijn er goede artsen, maar zij moeten nu eens en voor altijd door hun collega's worden aangesproken op hun functioneren of disfunctioneren. Niet iedereen kan het beste jongetje van de klas zijn en... als je niet geschikt bent voor je werk, moet je iets anders zoeken.

van de poel

10 september 2009

Een aanwijzingsbevoegdheid is een ding, maar durven bestuurders die straks ook daadwerkelijk te gebruiken? Het esprit de corps onder specialisten kan er altijd toe leiden dat bestuurders die het machtswoord spreken alsnog op de korrel worden genomen, en dan is een vertrek nooit ver weg...

Anonym

7 januari 2010

Naar mijn mening zou men deze discussie nog veel breder moeten voeren. Dit betreft in deze ook de schrijver van dit artikel zelf, althans zijn positie. Maatschappen binnen zorginstellingen/ziekenhuizen, zijn niet meer van deze tijd. Er zijn genoeg voorbeelden, ook in de organisatie van de heer Van de Heuvel zelf, dat dit systeem zeer spoedig moet veranderen. Zowel inhoudelijk/vaktechnisch als financieel is de controle op dit systeem slecht tot onmogelijk. Een goede aanzet zou het ZBC (Zelfstandig Behandel Centrum) zijn geweest, als dit niet door regels en beperkingen vroegtijdig de kop is in gedrukt. Als men wil dat een zorginstelling als een "bedrijf" werkt en een specialist sturing gegeven kan worden, dan zal dit ook een verandering in de zorgverzekering betekenen. Willekeur vanuit de zorgverzekeraars, zal een normale bedrijfsvoering van een zorginstelling altijd belemmeren. DBC´s hebben gezorgd voor een creatieve boekhouding binnen menige zorginstelling, zodat het verlies op specialisten niveua enigzins beperkt kan worden. Kortom, Governance begint op de stoel van de CEO, hoewel een directeur van een ziekenhuis nog altijd geen CEO is! Op het moment dat een zorginstelling directe invloed heeft over inkoop, productie én verkoop zal de zorg een tijdperk intreden(overheid én zorgverzekeraars zullen dit ten alle tijden voorkomen). Pas dan zal zorg kwalitatief en efficient verlopen. Dit lost implementatie van bijvoorbeeld Six Sigma of een of ander systeem niet op. Sterker nog, het is een stoorzender waarbij het management het draagvlak binnen de organisatie verder laat afbrokkelen.

EqKlTgPbkFluiCnNmq

28 februari 2011

baDYaS <a href="http://qldcuwrbypvr.com/">qldcuwrbypvr</a>, [url=http://dkjnpfomsvoc.com/]dkjnpfomsvoc[/url], [link=http://bqbncltnnxqd.com/]bqbncltnnxqd[/link], http://reqwyvxhtqeq.com/

Top