BLOG

Drie oplossingen voor bezuinigingen

Het worden zware tijden en we moeten weer bezuinigen. Zo luidt kort samengevat de boodschap van onze Vorstin. Een reactie op de troonrede vanuit het perspectief van de ziekenhuizen is niet zo moeilijk. Hier volgen drie voorstellen waarmee de ziekenhuizen ruimschoots hun bijdrage kunnen leveren.

Schaf bureaucratie af

Schaf nu eindelijk de bureaucratie in de zorg af. Ieder keer als we een medewerker aannemen is het iemand die niets bijdraagt aan de zorg, maar registreert, indiceert, controleert of regisseert. Allemaal weggegooid geld. Niet alleen vallen de kosten die met de bureaucratie gemoeid zijn geheel vrij, maar de motivatie, de arbeidsvreugde en daarmee de productiviteit van de achterblijvende zorgverleners zal evenredig stijgen.

Stop de marktwerking

Stop met die onzin die marktwerking heet. Het jaagt aan tot meerproductie waarvan de kosten in het niet vallen bij de minuscule prijsdalingen. De samenwerking tussen zorgverleners wordt ernstig gefrustreerd, wat ook weer veel geld kost.

Gooi DBC’s weg

Weg met de DBC’s, DOT’s of hoe ze tegenwoordig ook mogen heten. Het heeft al een half miljard euro gekost en alleen maar veel administratieve lasten en meerkosten opgeleverd. Stap over op Inputfinanciering, bijvoorbeeld met DRG’s. Dit systeem ligt al jaren op de plank en kost een fractie van de DBC’s. Bij Inputfinanciering wordt een ziekenhuis uitgedaagd om zo doelmatig mogelijk zorg te verlenen en niet zoveel mogelijk verrichtingen te scoren of zoveel mogelijk capaciteit in de lucht te houden. Met name de ligdagen zullen fors afnemen.

Ik schat dat de totale opbrengst richting de miljard gaat.


Jaap van den Heuvel
Bestuursvoorzitter Reinier de Graaf Groep

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Goor

18 september 2009

Beste Jaap,Wat ben ik het grondig met jou eens! Met name de marktwerking en de DBC's zijn een straf voor de zorg.

Het probleem is echter dat er ooit ministers (met slechts een financiële achtergrond en met het idee dat de kosten beheersbaar moesten worden)/ politieke partijen (velen hebben even niet opgelet)/ NVZ (waarom, waarom?)/ Orde (dachten er financieel wijzer van te worden)zich er voor hebben ingespannen (op wiens verzoek eigenlijk?) zodat het gezichtsverlies is om de hele zaak terug te draaien.Wanneer het aan de meeste individuele bestuurders wordt gevraagd zijn ze het ermee eens dat het toch wel heel veel tijd en geld kost. Op NVZ-vergaderingen durft men echter niet voor zijn/ haar standpunt uit te komen en roept men elkaar als papegaaien na dat het allemaal zo'n groot succes is.Kortom, wanneer komt het moment dat men durft toe te kennen dat we tegen windmolens vechten? Dat is misschien niet zo eenvoudig en er is moed voor nodig.NB Wanneer de marktwerking stopt kunnen ook de zorgverzekeraars weer terug in hun hok :). Ook dat zal heel wat geld uitsparen en direct effect hebben op de premies.

de Koning

16 december 2010

Lees gerust op martindekoning.nl de blog over 4 miljard bezuinigen. Niet bezuinigen op de gezondheidszorg. Dat hoeft dan niet meer.

Top