BLOG

Het Lourdeswonder in de IC’s

Wat is het ergste dat in een mensenleven kan gebeuren? Inspecteur-generaal van de Volksgezondheid worden en geen ruggengraat hebben. Ik benijd hem niet, die Gerrit van der Wal, die ik vorige week bij NOVA zag. Wat een geschutter, wat een gedraaikont. En dat is dan onze hoogste baas, het opperhoofd dat waakt over de nodige en onnodige dooien. Je schaamt je dood.

Draaikont

Rechte rug

U weet het, een jaar geleden onthulde NOVA dat kleine IC’s in de ziekenhuizen niet veilig zijn. Het land was in rep en roer. Klink en klaar: dit mocht nooit meer voorkomen. Nu, een jaar later en een zwik onnodige doden verder, komt chef Kwaliteit Van der Wal meedelen dat ze zich het apezuur zijn geschrokken, dat ziekenhuizen hun leven gingen beteren, maar ook dat er tien IC’s op de zwarte lijst waren geplaatst en moesten sluiten. Ha, denk je dan als burger: hier spreekt de voortvarendheid van een karakter, de onverzettelijkheid van de rechte rug. Tsja.

Wonder geschiedt

Nog geen twaalf uur later hebben zes ziekenhuizen zich er uitgebabbeld. Met een paar telefoontjes weet Van der Wal opeens dat die IC’s van superieure kwaliteit waren en dat je er niet voor leven hoefde te vrezen. In twaalf uur, als was het een Lourdeswonder, herstelden zich spontaan zes IC’s.  Niemand die het gezien heeft, niemand die erbij was. Alleen de getuigenis van de ziekenhuizen was voor Avé van der Wal voldoende. En toen moest hij naar NOVA en dat vond-ie niet leuk. Hoe moest hij in vredesnaam zijn ommezwaai van wantrouwen naar vertrouwen verklaren? Dat kon hij ook niet. Het is ook niet te verklaren.

Hoe het ook zij, in alle gevallen heeft Van der Wal het vertrouwen in de gezondheidszorg ernstige schade berokkend.

Uitzoeken

Stel om te beginnen dat die boze ziekenhuizen ten onrechte op de zwarte lijst waren geplaatst, waarom hebben de toezichthouder en zijn mensen dat niet opgemerkt? Ze hadden een jaar de tijd om alles uit te zoeken! Zo moeilijk zijn kwaliteitscontroles nou ook weer niet.

Zweep

Neem nu aan dat die ziekenhuizen afgelopen vrijdag in twaalf (!) uur hun IC op orde hebben gekregen. Waarom hebben ze dat dan niet eerder en sneller gedaan? Moest dat op het laatste moment? Fraai management. Van der Wal had veel eerder met de zweep moeten slaan.

Waarom

Maar stel nu dat de conclusies van Van der Wal wel waar zijn en dat die ziekenhuizen inderdaad ernstig aan het klooien zijn en dat sluiting van hun IC’s dus beslist mensenlevens gaat sparen, waarom heeft Van der Wal zijn verwijt dan niet gehandhaafd? Waarom heeft hij zijn rug niet gerecht? Is de man soms bang voor rechtszaken? Heeft hij nog carrièremotieven? Dat laatste lijkt me sterk, zo piep is de man ook weer niet.

Wel of niet?

Wat ik wel weet, is dat ik een Inspecteur-generaal van onze Volksgezondheid wil van het kaliber Pieter van Vollenhoven. Als die zijn schoonzus kan weerstaan, dan moet een inspecteur-generaal toch wel wat ziekenhuizen plat kunnen leggen. Of niet soms? Niet dus.
Joep Schrijvers

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top