BLOG

Goede voornemens in ondernemerschap en innovatie

Goede voornemens in ondernemerschap en innovatie

De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen: neem de vergrijzing van de bevolking en de betaalbaarheid van de zorg. Ondernemerschap en technologische innovatie vormen dé sleutel om tot oplossingen te komen voor deze uitdagingen.

Van deze oplossingen profiteren in de eerste plaats alle burgers, zowel gezonde, vitale burgers als patiënten.  Bovendien creëren ondernemerschap en innovatie groei van de economie en nieuwe banen. Nieuwe banen bij toeleverende, technologische bedrijven, voor zorginnovaties die ook wereldwijd zijn af te zetten. Ook dat is een voordeel voor alle burgers.  Common sense, zou je zeggen.  Maar dat is het in de praktijk in Nederland nog niet.

Energie

Naar mijn mening is een belangrijke oorzaak dat ondernemerschap in Nederland wordt ondergewaardeerd. In het bijzonder geldt dat voor ondernemerschap in de zorg. Hoe anders is dat in de Verenigde Staten. Tijdens Exponential Medicine, eind 2014 in San Diego, verzuchtte één van de Nederlandse medisch specialisten:  “Wat een energie! Wat een positiviteit geldt hier voor ondernemerschap! Je telt hier niet mee als je geen start up bent of in je nabije omgeving hebt! Die dynamiek missen we in Nederland en daarmee ook de snelheid om winst te behalen. “

Kansen

En daarvan zijn we ons in Nederland onvoldoende bewust. Onderzoekers, medisch specialisten en verpleegkundigen hebben vaak goede ideeën voor nieuwe producten en behandeling, maar herkennen die niet als zorgvernieuwing. Laat staan dat ze stilstaan bij de vraag hoe je kennis en kunde of een innovatie kunt vermarkten en beschikbaar kunt laten komen voor een breed publiek. Ze worden ook niet uitgedaagd op het gebied van ondernemerschap. Aan de andere kant hebben ambitieuze ondernemers vaak moeite om in contact te komen met zorgprofessionals om te sparren over frisse ideeën en vindingen. Hier liggen dus kansen.

Netwerk

Health Valley pakt deze kansen door onder andere startende ondernemers te faciliteren, netwerkbijeenkomsten te organiseren en projecten op te zetten. Bij Health Valley draait alles om het creëren van een kansrijke omgeving voor ondernemerschap en zorginnovatie. De wisselwerking tussen wetenschap, zorg, bedrijfsleven en overheid om zorginnovatie mogelijk te maken is waar het netwerk zich op richt.   

En wat doet u om deze kansen te pakken? Werkt u al samen met ondernemers op het gebied van onderzoek en innovatie? Heeft u zicht op wie de innovators zijn in uw organisatie en op hun ideeën? En weet u welke collega's en medewerkers ondernemend zijn? Stimuleert u jonge professionals om te pionieren om hun innovaties in de praktijk te brengen? Ondersteunt u professionals om laagdrempelig een bedrijf te starten? Schenkt u aandacht aan innovatie en ondernemerschap in de opleiding?

Ik daag u uit om de handschoen op te pakken en tenminste één actie gericht op ondernemerschap en innovatie toe te voegen aan uw goede voornemens voor 2015!

Chris Doomernik
Directeur Health Valley, een netwerk in de regio Oost-Nederland dat innovaties in de gezondheidszorg stimuleert. Het jaarlijkse Health Valley Event vindt plaats op 18 maart 2015.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top