Finance

Het nieuwe financieren in de zorg: de NL zorgobligatie

Het nieuwe financieren in de zorg: de NL zorgobligatie

Stel je voor, je kunt deelnemen in een mooi gebouw bij jou in de wijk, een gebouw met een sociale functie, waar jij, of je familie of kennissen, direct baat bij hebben. Een overzichtelijk, niet te groot project, waarvan je dagelijks kunt zien hoe het gebruikt wordt. Binnenkort kan dat: dan kunnen we obligaties kopen van zorgorganisaties: de NL zorgobligatie.

Voor zorgorganisaties kan de zorgobligatie een uitkomst zijn om vernieuwingen in hun woon-zorgaanbod te financieren. Sterker nog, in een tijd waarin vrijwel het gehele zorgstelsel op de schop gaat, is het noodzakelijk om ook de financiering van het zorgwonen te vernieuwen.

De collectieve voorzieningen zijn niet meer heilig. De overheid trekt zich terug, de zorgondernemer moet zich steeds meer als ‘gewone’ ondernemer, maar dan wel met een maatschappelijke opdracht, gedragen.

Voorwaarden

Tegelijkertijd zijn de traditionele geldverstrekkers, de banken, sinds de kredietcrisis minder toeschietelijk om geld te lenen. De regels voor de banken zijn strikter geworden en daarmee ook de regels voor leningen aan zorgorganisaties: beperktere leningen met veel meer voorwaarden. Alternatieve financieringsmogelijkheden voor situaties waarin de bancaire financiering en het eigen vermogen tekort schieten, zijn dus zeer gewenst.

Crowdfunding

Om iets nieuws te vinden, is het ook goed om naar oude gebruiken te kijken. De nieuwe tijd en ‘de goede oude tijd’ komen bij elkaar in een ouderwetse vorm van financiering: de obligatie. Samen met leden en kennispartners  AFS, Creditform, ILFA Treasury Support, Rutger & Posch en EnterNext, ontwikkelt ActiZ nu de NL zorgobligatie.

Is dat nou zo bijzonder? Decennia terug was het gebruikelijk om obligaties uit te geven – ook als zorginstelling. Er was doorgaans een (verzuilde) achterban die de obligaties van de instelling uit hun ‘eigen zuil’ kocht. Ook zonder verzuiling heeft een zorgorganisatie een achterban: de wijk, de familie en andere betrokkenen. Dus nee, heel bijzonder hoeft het niet te zijn. De regels zijn wellicht wat ingewikkelder geworden. En de mogelijkheden zijn groter, want je kunt de obligatie ook uitgeven in de vorm van crowdfunding, waarbij alle netwerken in alle vormen – digitaal, sociaal, professioneel, etc - kunnen worden ingezet. Crowdfunding zorgt voor een heel direct contact tussen investeerders, de achterban, en ondernemers.

Eigenaarschap

Het nieuwe zit misschien ook niet zozeer in het uitgeven van de obligatie, maar in de creativiteit van de ondernemer die gestimuleerd wordt door de extra mogelijkheden die deze vorm van financiering biedt. Net dat beetje extra financiering om een mooi innovatief woon- of leefconcept te ontwikkelen, waarbij de betrokkenheid en steun in de wijk al ligt besloten in het ‘eigenaarschap’ van de wijkbewoners die geïnvesteerd hebben in dat concept. 

Een degelijke investering

De samenwerking met de nieuwe partners in dit speelveld is nog wat onwennig. Hoe we precies tot het optimale aanbod van obligaties komen, hoe de prospectus er precies uit ziet, dat gaan we nu in de praktijk onderzoeken. Acht zorgorganisaties gaan aan de slag met de NL zorgobligatie, samen met partners uit de financiële wereld.  Dat is spannend. Maar tegelijkertijd ook heel dichtbij en concreet. Want een mooie woning in een goed woon-zorg centrum, daar is altijd vraag naar. Investeren in de zorg: dat is een degelijke investering, zou ik zeggen.

Aad Koster
Directeur ActiZ

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Geert de Kousemaeker

28 januari 2015

Interessante optie die ik zeker met aandacht ga volgen.
Benieuwd naar de prospectus die hieruit komt en het doel van de nieuwe financieringsbron wordt, want of het op dit moment nu wijs is om verder te investeren in stenen betwijfel ik. Er is ook een reden waarom banken maar zeer beperkt nu willen investeren in nieuwbouw of herbouw. Een obligatie gericht op innovativiteit of nieuwe zorgconcepten kan echter zeer interessant zijn, en volgens mij zijn daar ook al goede voorbeelden van (in de vorm van crowdfunding). Mantelaar bijvoorbeeld heeft via Crowdfunding in korte tijd op deze manier financiering rond gekregen. Dit soort participatie financiering is een mooie stap op weg naar het nieuwe zorgveld. Petje af voor Actiz met deze stap

Stephan van de Vusse

29 januari 2015

Actiz van harte met dit initiatief. Goed dat er meer zorgobligatie aanbieders komen. Zo komt er echt een alternatief naast de banken. Toen wij in 2011 met zorgobligaties startten met de DC|Groep was "crowdfunding" nog relatief onbekend. Anno 2015 hebben we in januari via ons platform www.zorgobligatie.nl al 3 emissies lopen (Home Instead). En de inschrijvingen gaan hard. Stephan van de Vusse

Top