BLOG

Goed voorbeeld doet volgen

Goed voorbeeld doet volgen

Er zijn van die filmpjes op YouTube die je bijblijven omdat ze je inspireren. Zo ben ik nogal fan van een filmpje van nog geen drie minuten waarin een man in zijn eentje, te midden van in het gras zittende mensen, nogal raar staat te dansen. Het filmpje gaat over leiderschap, en dat goed leiderschap samenwerken is.

“A leader needs the guts to stand alone and look ridiculous”, zegt de voice over. Maar als snel voegt zich een tweede man bij de idiote danser. “It takes guts to be a first follower!”, is het commentaar. “The first follower transforms a lone nut into a leader.” De tweede danser roept zijn vrienden, en zo ontstaat er binnen een paar minuten een groep mensen die dansen. Was de man die in zijn eentje danste drie minuten geleden nog een idioot, nu is níet meedansen geen optie meer. Want dan hoor je er niet meer bij. Het filmpje gaat dus over leiderschap, en dat goed leiderschap samenwerken is.

Overeenkomsten 

De vergelijking met het ontstaan van de Federatie Medisch Specialisten gaat niet helemaal op, maar er zijn veel overeenkomsten. Ook wij zijn nu een grote groep geworden. Dat duurde alleen niet drie minuten, maar ongeveer drie jaar. Het was een transformatie van een ledenorganisatie naar een federatie.

Hoe? Er waren een paar wetenschappelijke verenigingen die leiderschap toonden, die dachten: de zorg kan beter als we samenwerken. En als goed samenwerken gaat met een paar verenigingen, waarom dan niet met allemaal? Natuurlijk was dat een lastig proces. Want elke vereniging heeft zijn eigen agenda, en zijn eigen ideeën en manieren om medisch specialisten te ondersteunen bij het uitoefenen van hun vak. Sommige wetenschappelijke verenigingen vonden het prima zoals het was. We hadden toch de Raden van de Orde van Medisch Specialisten om samen te werken? Echter, dat was voor een paar wetenschappelijke verenigingen niet genoeg.

Krachten bundelen

Want willen we écht de gezondheidzorg beter maken, zorgen voor de beste kwaliteit, voor doelmatige en toegankelijke zorg, en niet te vergeten voor veilige zorg, dan moeten we onze krachten bundelen. Een aantal wetenschappelijke verenigingen namen het voortouw. Anderen volgden. En wat bleek? Samenwerken wierp zijn vruchten af. Het zorgakkoord dat we, met mandaat van alle wetenschappelijke verenigingen met diverse zorgpartijen sloten, leidde ertoe dat de kosten in de medisch specialistische zorg niet stegen. Terwijl patiënten betere zorg krijgen. Voor de paar wetenschappelijke verenigingen die nog twijfelden over samenwerken was niet meer meedoen dan ook geen optie meer. Goed voorbeeld doet volgen.

Op donderdag 29 januari 2015 is ons eerste congres. Voorzitter Frank de Grave licht toe hoe de samenwerking er precies uitziet. Minister Schippers deelt haar verwachtingen van medisch specialisten. En er zijn de resultaten van een peiling onder medisch specialisten over welke uitdagingen zij zien binnen de zorg. Maar we laten ook een filmpje zien, waarin medisch specialisten vertellen wat zij van de samenwerking van alle wetenschappelijke verenigingen verwachten. Nu verwacht ik niet dat dit filmpje net als het filmpje over leiderschap ruim 3 miljoen views zal krijgen. Maar ik hoop wel dat het mensen zal bijblijven en inspireren!

Bart Heesen, algemeen directeur Federatie Medisch Specialisten  

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top