BLOG

Ayurveda positief voor kwetsbare oudere met dementie

Een oudere vrouw is ernstig verzwakt, onzeker, ervaart problemen met haar spraak, met haar geheugen, depressie en fysieke activiteit. Na een onderzoek constateert een geriater dementie. Vanwege een geschiedenis van hart- en vaatziekten wordt gedacht aan vasculaire dementie.

Drie dagen na de constatering van dementie raakt de vrouw in coma en verblijft tien dagen in het ziekenhuis. Bij thuiskomst valt zij opnieuw. In overleg met de huisarts kiest de familie voor een begeleiding van westerse geneeskunde en Ayurveda. Langzaam wordt een verbetering op fysiek emotioneel en mentaal niveau geconstateerd. Na drie maanden loopt zij met een rollator, waardoor zij ook cognitief vooruit gaat. Na nog drie maanden loopt zij met Nordic walking stokken. Het gebruik van medicijnen kan worden verminderd. Mevrouw blijft mentaal, emotioneel en fysiek redelijk stabiel terwijl anderen in het huis waar zij woont fysiek en mentaal achteruit zijn gegaan, agressie vertonen of zijn overleden.

Relatie met andere ziekten

Bij ouderen gaat dementie vaak gepaard met verschijnselen van broosheid of zwakte. Dementie komt het meest voor bij ouderen boven de 65 jaar. Een kans van 50 procent is aanwezig voor ouderen boven de 85 jaar. Dementie op jongere leeftijd komt minder voor. Onderzoek heeft aangetoond dat de  kans op dementie wordt vergroot door bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, roken, diabetes type 2, obesitas en traumatische hoofdbeschadigingen. De kans op dementie vermindert met opleiding, ontspanning, mediterraan eten en fysieke activiteiten.

Wereldwijd worden iedere vier seconden bij iemand verschijnselen van dementie geconstateerd. Naarmate de ziekte voortschrijdt, hebben zij meer zorg nodig. Van de persoon met dementie en de omgeving vraagt het veel. Verwacht wordt dat het aantal mensen met dementie verder toe zal nemen. De totale kosten voor dementie zijn het hoogst van alle chronische ziekten. Tot op heden heeft de westerse geneeskunde geen methode of geneesmiddelen gevonden die in staat zijn het proces van dementie te stabiliseren of het proces om te keren. Het gebruik van psychofarma wordt nog regelmatig ingezet bij deze ziekte, ondanks dat ernstige bijwerkingen bekend zijn en gebruik ervan wordt ontraden.

Holistische benadering

De meer dan vijfduizend jaar oude traditionele geneeskunde heeft een holistische persoonsgerichte benadering. Voeding en leefstijl alsmede de spirituele dimensie zoals het gebruik van mantra’s meditatie en yoga spelen een belangrijke rol in het behoud van gezondheid. De integratie met westerse geneeskunde en andere complementaire en alternatieve geneeskunde is daarom van grote betekenis  voor het vinden van een oplossing voor preventie, stabilisering en wie weet de omkering van dementie. De resultaten van bovenstaande casus zijn veelbelovend.

Met veel interesse kijk ik uit naar het Alzheimer Symposium op 5 juni. Wellicht start het congres met een meditatie om ons brein open te stellen voor het ontwikkelen van nieuwe neurale wegen. En daardoor het doorzien van het ontstaan van dementie en het vinden van een oplossing.

Carla Peeters

Het Alzheimer Symposium The Future of Brain Health vindt plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam, op 5 juni. Lezers van Skipr kunnen met korting naar het Alzheimer Symposium. De kortingscode is SKIPR0506. Inschrijven kan hier.

Carla Peeters_300

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top