BLOG

Wie gaat er nog over de zorg?

Het zijn barre tijden in de zorg. Zorgdirecteuren vallen bij bosjes om. De IJsselmeerziekenhuizen gingen bijna failliet. De markwerking blijkt niet te werken voor de verzekeraars. De RVZ vindt dat de nacalculatie afgeschaft moet worden. De verzekeraars vinden van niet en willen dat het risico gespreid blijft. Niemand kan meer bouwen in de zorg omdat de regels en uitgangspunten volstrekt onduidelijk zijn geworden. De banken willen daardoor het risico van grote investeringen niet meer nemen. De Inspectie sluit de ene dag 10 IC’s die de volgende dag al weer open kunnen. Het EPD loopt niet echt lekker. De thuiszorg moet onder de kostprijs werken. Je zou er maar somber van worden.

DOT project

Wie gaat er eigenlijk nog over de zorg? De regie lijkt in ieder geval volledig zoek. Al die mensen op de ranglijst van meest invloedrijke spelers in de zorg zouden misschien hun verantwoordelijkheid weer eens moeten nemen. Een leuke casus is het DOT project. In feite worden de DBC’s hiermee weer afgeschaft en vervangen door clusters van DBC’s; gewoon DRG’s dus. De DBC’s werken niet, dat klopt. De invoering heeft ongeveer een half miljard euro gekost. Toch wel een beetje zonde!

Doelen en plannen

Het invoeren van DOT’s is wederom een kostbaar megaproject met veel risico’s. Maar wie wil het nu eigenlijk en waarom? Wat is de doelstelling van het project; betere kwaliteit, lagere kosten, tevreden klanten of allemaal? Bij mijn weten zijn niet eerst grondige analyses gemaakt die onderbouwen waarom DBC’s niet werken en waarom DOT’s juist wel zullen gaan werken. Wie is verantwoordelijk voor het project: VWS, NZA, SDO of NVZ? Of misschien toch weer de Orde. Wat is de fasering van het project en de planning? Stilzwijgend is de invoeringsdatum al weer een jaar uitgesteld door de NZA. Het is allemaal volstrekt onduidelijk; geen doelen, geen plan en geen verantwoordelijke projectleider. If you fail to plan, you plan to fail. Fijne feestdagen!
Jaap van den Heuvel

1 Reacties

om een reactie achter te laten

dTIXtgSrJlbEg

1 maart 2011

dgSEPr <a href="http://iubsdvpuioad.com/">iubsdvpuioad</a>, [url=http://boxlzjgkrvkv.com/]boxlzjgkrvkv[/url], [link=http://zxkpshlpslco.com/]zxkpshlpslco[/link], http://dphwveuhokkx.com/

Top