BLOG

Geef de patiënt een rol bij de overdracht

Toen ik opgenomen was in het ziekenhuis maakte ik mee dat er visite gelopen werd. De medisch specialist kwam langs met in zijn gevolg de arts-assistent en een verpleegkundige. Ja, dat viel nog best mee. Geen grote stoet. Aan de orde kwam wat de situatie was en wat er moest gebeuren. Voor zo ver mogelijk had ik een rol. Ik kon aangeven hoe, wat mij betreft de situatie was en wat er naar mijn idee moest gebeuren.

Vanzelfsprekend werd daar rekening mee gehouden. Er werden zaken afgesproken over mijn medicatie, mijn voeding, de noodzakelijke controles. Ik was behoorlijk aan het braken nadat de chemokuur zijn werk begon te doen. De arts schreef het een en ander op en de verpleegkundige schreef het een en ander op. Daarop vertrok het gezelschap en vervoegde zich bij mijn kamergenoot.

Het verbaasde mij dat mij niet gevraagd werd mijn koptelefoon op te doen en muziek aan te zetten. Ik kon alles volgen wat er vooral óver mijn buurvrouw werd besproken en had zelfs de neiging om me ermee te bemoeien, want sommige zaken klopten gewoon niet. De meeste patiënten delen toch al met elkaar wat er aan de hand is en privacy doet er dan niet zo veel meer toe. Maar dat terzijde.

Niet alle afspraken werden goed uitgevoerd

Wat de arts had afgesproken met de arts-assistent werd netjes door de arts-assistent uitgevoerd. Met de verpleegkundige lag dat anders. Die moest de dingen die moesten gebeuren, overdragen aan andere verpleegkundigen en verzorgenden. De verpleegkundige die bij de visite was, heb ik daarna niet meer gezien. Niet alle afspraken werden goed uitgevoerd. Ik moest de verpleegkundige die aan mijn bed kwam een paar keer herinneren aan wat afgesproken was. Hoe kan dat nu? De afspraken waren toch opgeschreven en de verpleegkundigen dragen mijn wel en wee toch aan elkaar over?

Ik heb me altijd afgevraagd waarom die overdracht in een kamer apart is waar alle verpleegkundigen bij elkaar zitten en alles, over alle patiënten aan alle aanwezige verpleegkundigen wordt verteld. Het is toch voldoende wanneer de verpleegkundige die bij mij kwam het overdraagt aan degenen die met mij te maken krijgen? Het is dan heel goed mogelijk om dat aan het bed van de patiënt te doen. De patiënt raakt dan betrokken bij die overdracht, kan corrigeren als er verkeerde zaken worden besproken en is deelgenoot van de afspraken die gemaakt worden. De patiënt neemt daarmee actief deel aan zijn eigen zorg en behandeling. Ik kan mij niet anders voorstellen dat de zorg en behandeling daarmee aan kwaliteit wint. Wat mij betreft krijgt de patiënt een rol bij de overdracht.

Congres patiëntveiligheid

Het jaarlijkse congres patiëntveiligheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt  op 18 juni aanstaande plaats in de Doelen in Rotterdam. Het onderwerp is overdracht. Ik ben benieuwd of mijn visie ook aan de orde kan komen als in één van de voordrachten de e-Overdracht van de verpleegkundigen wordt besproken.

Jan Vesseur

Strategisch adviseur bij IGZ

Jan Vesseur_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top