BLOG

Steunaanvraag DSB en Meavita beschouwd

Het faillissement van DSB beheerst al de hele week de voorpagina’s en alle actualiteitenrubrieken. De belangstelling ervoor is zelfs groter dan het verhogen van de AOW-leeftijd en de uiterst wankele positie van het kabinet. De aandacht voor het grootste faillissement ooit in de Nederlandse zorggeschiedenis, dat van thuiszorggigant Meavita eerder dit jaar, staat daarbij volledig in de schaduw. Vreemd eigenlijk wanneer je bedenkt dat het ook hier gaat om een organisatie van groot maatschappelijk belang: Zo’n 100 000 mensen ontvingen zorg van Meavita, waaronder een substantiële groep die onmisbare zorg ontvangt, vaak in een tehuis.

Behoud zorg en banen

Net als bij DSB greep de regering bij Meavita in: zij stelde zeker dat de zorg gegarandeerd werd en dat het grootste deel van het personeel zijn baan zou behouden. Op initiatief van staatssecretaris Bussemaker werd Meavita opgedeeld. De meest gezonde delen van het concern zijn zelfstandig verder gegaan. In Den Haag en Groningen namen nieuwe stichtingen de overige activiteiten en personeel uit de failliete boedel over. In augustus vroegen deze twee stichtingen staatssteun aan voor het recordbedrag van 48 miljoen euro. Volgens Gerrit Jan van Otterloo, bestuurder van beide stichtingen, is die extra staatssteun niet bedoeld om de schulden van Meavita af te lossen, maar om de reorganisatie te bekostigen.

De Zorgzaak overweegt koop Thuiszorg Groningen

In Den Haag doen inmiddels hardnekkige geruchten de ronde over peperdure interim-bestuurders die betaald moeten worden vanuit die miljoenensteun. In Groningen heeft thuiszorgaanbieder De Zorgzaak zich gemeld als potentiële koper van Thuiszorg Groningen, of delen daarvan. De Zorgzaak is bereid zich tot de rechter te wenden wanneer zij straks te maken krijgt met een concurrent die negentien miljoen euro startkapitaal heeft ontvangen van de staat. Ook begint langzaam het besef door te dringen dat de 48 miljoen steun voor de twee zorgaanbieders betaald wordt uit de pot die bedoeld is voor AWBZ-zorg in heel Nederland. Wanneer dat geld naar de stichtingen in Groningen en Den Haag gaat, boven op de tarieven voor zorg die zij natuurlijk ook ontvangen, blijft er voor de rest van Nederland logischerwijs minder over.

Gezonde zorgorganisaties

Er zijn voldoende andere instellingen zijn die ook best wel een extraatje kunnen gebruiken: organisaties die het, anders dan Meavita, wel lukt om gezond te blijven; rekeningen en reorganisaties gewoon zelf betalen en daarnaast natuurlijk altijd beschikken over een lijst van wensen waarvoor gewoon geen geld is.

AWBZ-geld naar Meavita

De opmerking van Van Otterloo in de media dat de 48 miljoen niet ten koste gaat van zorg elders, is natuurlijk klinkklare onzin. Geld kan maar één keer worden uitgegeven. Dus als het naar de rechtsopvolgers van Meavita gaat, kan het niet ergens anders heen. En omdat dit geld uit het AWBZ-fonds komt, gaat het dus ten koste van AWBZ-zorg.

NZa-oordeel steunaanvraag Meavita

De NZa komt binnenkort met haar oordeel over de steunaanvraag. Ik ga ervan uit dat zij zich hierbij niet laat leiden door de sterke sturing van Bussemaker, maar door de vraag of de gekozen oplossing in Den Haag en Groningen de enig mogelijk oplossing was. Steun vanuit het AWBZ-fonds is alleen te rechtvaardigen wanneer er gevaar bestaat dat mensen in een bepaalde regio geen zorg meer krijgen als een aanbieder verdwijnt. Na het faillissement heeft geen enkele partij kans gekregen onderdelen van Meavita over te nemen. Ongeacht hoe de beslissing over de steunaanvraag door de NZa uitvalt is er reden voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de staatssecretaris, zorgkantoren en natuurlijk het NZa zelf. Bij de affaire rond de DSB bank heeft Wouter Bos een dergelijk onderzoek nu al toegezegd. De zaak Meavita is zeker ook omvangrijk en complex genoeg om een dergelijk onafhankelijk onderzoek te rechtvaardigen.

Anouchka van Miltenburg

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

23 oktober 2009

Hopelijk komt er een beetje snel duidelijkheid over het NZA- besluit. Zonder die steun gaat ex-meavita failliet en dat kun je als "onderdeel" van die organisatie beter maar gauw weten.

gxLBNhWx

14 februari 2013

Stellar work there eveornye. I'll keep on reading.

Top