BLOG

Vakantiemijmeringen

Vol trots toerden mijn vrouw en ik naar Cirencester in Engeland om de bul van onze zoon aldaar uitgereikt te zien worden. Een prachtceremonie in een kerk. Daarbij het gebed van de universiteit. God Save the Queen toe. Engelsen weten nog wat ceremonieel vieren is.

Daarheen en weer terug: de kanaaltunnel. Aan Engelse zijde 45 km (!) aaneengesloten dubbel geparkeerde vrachtwagens wachtend op de tunnel. Tel uit de kosten. Een kortere rij aan Franse zijde, omdat zij daar rondjes rijden, zodat migranten zich niet in hun lading verstoppen. Langs de vangrail bij Calais af en toe een dolende migrant. Soms ook zichtbaar tussen de bomen. Liggend langs een meertje. Allemaal bezeten van een onjuist idee dat Engeland voor hen het walhalla is.

Met mensensmokkelaars die ter plaatse voor 400 euro of een veelvoud daarvan een vrachtwagen opensnijden om je erin te laten. Waar zij hun leven voor wagen. Terwijl wij vier dagen in Engeland feest vierden, vielen er twee doden: een minderjarige die op de trein was gesprongen en een volwassene die ongezien werd doodgereden door een vrachtwagen. Al 150 miljoen euro is er geïnvesteerd in de beveiliging van de tunnel. En als meest recente maatregelen: meer ME’ers, hogere hekken. Wie is hier gek?

Mensonterend

Vanuit Lean-optiek stop je zodra je een verspilling ontdekt, zodra iets beter kan. Dan ga je analyseren wat er echt aan de hand is en stel je vijf keer de waarom-vraag, waardoor je bij de kernoorzaak komt. Dat is hier duidelijk niet gebeurd. Al jaren niet. Duizenden migranten lang. Dat staan wij in het 'ontwikkelde', rijke Westen toe. Mensonterend gedrag uit een schijnbare zelfbescherming van wat 'ons toekomt' en hun kennelijk niet.

Tegelijkertijd doet Minister Bert Koenders het voorstel aan de Verenigde Naties om 500 miljoen euro te besteden aan onderwijs in Afrika. En komen farmaceuten Pfizer en Bayer met kwartaalcijfers met winsten van samen 4 miljard euro. Appels met peren vergelijken zult u zeggen: 150 miljoen euro geïnvesteerd in tunnelbeveiliging tegen ongeïnformeerde migranten; 500 miljoen voor onderwijs (misschien) voor heel Afrika, 4 miljard winst uit medicijnen, die onbetaalbaar zijn voor het gros van de inwoners op de wereld en vanwege commerciële overwegingen niet steeds toereikend beschikbaar voor degenen die dat wel willen betalen.

Analyseren

Toch is mijn indruk dat Bert Koenders dichter op een antwoord op de oorzaak van de problemen zit dan anderen. En dat de bedragen daarmee niet in overeenstemming zijn. Als wij nou eens dat soort bedragen zouden besteden aan het wél analyseren wat er aan de hand is, en na 5 keer de waarom-vraag te hebben gesteld met oplossingen te komen die niet alleen dat probleem oplost, maar meteen nog een aantal? Dan houden wij macro geld over in vergelijking met onze aanpak nu.

Ik hoor het u wel zeggen hoor! Droom lekker verder. Dat krijg je nooit voor elkaar. Daarvoor liggen de belangen anders. Maar ik droom van meer dromers, die heel concreet elke keer dat er een probleem ontstaat, of een verbeteroptie zich voordoet, de Lean probleemanalyse maakt en de vijf keer waarom-vraag stelt en daarop met oplossingen te komen. Heel klein beginnend. Omdat dat overtuigt.

Mauk van Heemstra

Medeoprichter en eigenaar van ZorgSteedsBeter

Mauk van Heemstra_311

3 Reacties

om een reactie achter te laten

L S

14 augustus 2015

De vergelijking trekken met een "lean" model is behoorlijk tendentieus te noemen. Efficiency op vluchtelingen en daar een droombeeld van maken. In wat voor denkwereld leef je dan.

Voorstellen om 4 miljard vanuit de farma over te maken is inderdaad niet realistisch, goed gezien. Trouwens ook al zou je 4 miljard investeren ,met welk geld dan ook, denken de dromers dan werkelijk dat de ongelijkheid en mensonterende omstandigheden worden opgelost.

Met lekker blijven dromen sluiten ze zich wel af van de harde realiteit. Het is een beschermingsmechanisme voor mensen die niet met de realiteit overweg kunnen. Iedereen kan van "lean" een luchtkasteel maken, ook bovenstaande blogger blijkbaar. Om daar vluchtelingen voor te gebruiken is natuurlijk echte een paar bruggen te ver. Over lijken gaan, heet dat.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

16 augustus 2015

Geachte LS,
Wij ontmoetten elkaar al eens eerder rondom kennelijk verschillende opvattingen rondom Lean.

De basis onder Lean is respect voor de mens.
Efficiency is geen vertrekpunt.
Het is ook vanuit respect voor de mens dat ik mijn observaties deed in verbijstering over hoe wij zo met elkaar kunnen omgaan met en als ‘migranten’. De Lean filosofie helpt mij daarbij zowel micro als macro.

Ik nodig u graag uit om in een persoonlijk gesprek een willekeurig voorbeeld te nemen van een probleem uit uw werksituatie, om daarop een bij wijze van ervaring de Lean-methode van analyseren en probleemoplossing te doen.
Ik beloof u: u zult versteld staan. Zo niet, even zo goede vrienden.

De uitkomsten van ons onderzoek kunnen wij daarna ook weer voorleggen aan de Skipr-lezers, zodat iedereen daar wijzer van kan worden.

U kunt mij bereiken via mvh@zorgsteedsbeter.nl.

L S

16 augustus 2015

Ik wens u veel succes met het oplossen van de problemen in Afrika via uw Lean filosofie, zowel micro als macro. Respect voor de radeloze medemens zal daarin ongetwijfeld centraal staan. Promotie en reclame uiteraard in zijn geheel niet.

Top