BLOG

Kennis van de praktijk onmisbaar voor beleid

Vlak voor de zomer lanceerden Revalidatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen het Kwaliteitsvenster revalidatie. Daar kunnen patiënten in één oogopslag de kwaliteit bekijken van een revalidatiecentrum of revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Ik vroeg toen aan de zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer of ze zelf wilden zien hoe het met de kwaliteit van de revalidatie-instellingen is gesteld en wat er in de praktijk terechtkomt van de plannen van de minister als het gaat om transparantie.

Leendert de Lange, lid van de vaste commissie voor VWS namens de VVD, reageerde meteen op de uitnodiging om een revalidatiecentrum te bezoeken. Tussen de Griekenland-debatten door en voor het einde van het reces lukte het om met Leendert de Lange op bezoek te gaan bij het Militair Revalidatie Centrum in Aardenburg. Daar hebben we onder andere gesproken met een revalidant die vertelde dat ze haar keuze voor dit centrum had gebaseerd op informatie uit het Kwaliteitsvenster. Er wordt behoorlijk gekreund en gesteund in het veld als het gaat om de oproep van de minister om meer transparantie in de zorg, maar deze oproep blijkt onmiddellijk te werken voor de patiënt in de praktijk.

Grenzen verleggen

Ondanks de grote druk op de beheersing van de zorgkosten wordt er in de revalidatiesector geïnvesteerd in innovatieve behandelmogelijkheden. Het Militair Revalidatie Centrum beschikt over de CAREN (Computer Assisted Rehabilitation Environment) en de Grail (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) en inmiddels biedt ook een aantal andere centra deze laatste mogelijkheid om virtueel te revalideren. Door de virtuele omgeving is de patiënt zich minder bewust van beperkingen en verlegt hij eerder zijn grenzen. Met deze techniek kan het revalidatieproces sneller verlopen. Het was goed om te zien dat een Kamerlid, met de mouwen opgestroopt op de CAREN, zelf kon ervaren hoe het is om de grenzen te verleggen.

De revalidatie-instellingen verzamelen onderzoeksgegevens over de innovatieve behandelingsmethode om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over deze virtuele vorm van revalidatie. De sector wil uitkomsten van behandeling graag laten zien. Daarom tekenen Revalidatie Nederland, de Vereniging van Revalidatie Artsen, CZ en Achmea binnenkort een convenant voor de implementatie van een landelijke databank waarin resultaten van de behandelingen landelijk worden verzameld. Om te laten zien dat er evidence based gewerkt wordt, om de resultaten inhoudelijk te kunnen bespreken met de zorgverzekeraars en om de behandelingen te verbeteren. Het doel is ook om partners in de aangeboden zorg te kunnen zijn. Dit onderwerp bleek net een belangrijk bespreekpunt in de Tweede Kamer.

Zorg verbeteren

Mijn ervaring is keer op keer dat samen op stap in de praktijk met degene die het beleid bedenkt, voorstelt, beoordeelt of bepaalt zijn vruchten afwerpt. Het geeft een (andere) kleur aan de debatten over regeldruk en administratieve lasten en inspireert en motiveert ons om door te gaan met het verbeteren van de zorg. Na afloop twitterde Leendert de Lange: 'Bijzonder om te zien hoe jullie in teamverband mensen weer perspectief geven; fit for life, kwaliteit en innovatie'.

Wat mij betreft kan het reces van Kamerleden niet lang genoeg zijn als ze die gebruiken om  tijd te investeren in het opdoen van ervaringen in de praktijk. Zo worden ze gevoed met goede, inhoudelijke kennis en met ervaringen van patiënten en behandelaren en kunnen ze goed bewapend de debatten in de Kamer weer aan.

Jannie Riteco

Directeur Revalidatie Nederland

Jannie Riteco_311

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

3 september 2015

Enorm mee eens Jannie!

En dat geldt niet alleen politieke beleidsmakers. Maar vertaalt helemaal door naar RvT's, RvC's, RvB's en alle leidinggevende en beleidsmakers steeds dichter bij de uitvoering.

Ik schaam mij achteraf hoe ik jarenlang leiding gevend ben geweest zonder mij veelvuldig en intensief met de uitvoering in contact en gesprek te zijn geweest. Er waren toen ook weinig manieren en voorbeelden voor om dat zinnig te kunnen doen.

Lean leerde mij daarna hoe je via bijvoorbeeld dagborden als beleidsmaker ter plekke kunt zien waarmee de uitvoering bezig is.
Dat is een basis om direct te begrijpen wat er speelt en wat voor de uitvoering kennelijk belangrijk is. Daarmee ook voor beleidsmaker en leidinggevende welke aspecten interessant zijn om als beleidsmaker iets mee te doen. Door dan de relatie te leggen naar je eigen doelstellingen en verantwoordelijkheden én te constateren waar de betreffende uitvoering tegenaan loopt waar jij hulp kunt bieden, leg je de brug tussen uitvoering en beleid. Dat kan op dagbasis, maar minstens op weekbasis.

Zoals gezegd Jannie: veel beleidsmakers naar de werkvloer!

Fysieke dag- plan- en verbeterborden zijn instrumenten die daarbij helpen. Dit voor de leidinggevenden die dit nog niet mochten ontdekken. Probeer het eens!

Jan Kremer Kremer

4 september 2015

Beste Jan,
Ik ben het helemaal met je eens. Ik snap die aarzeling om het dossier van de patient aan de patient te laten zien helemaal niet. Natuurlijk zijn er randvoorwaarden waar je rekening mee moet houden, zoals privacy, veiligheid en informatie. Al in 2003 stelden wij het dossier van al onze IVF patienten voor hen open, en ik had niet verwacht dat 12 jaar slechts een handvol organisaties dit initiatief volgen.
Laten we stoppen met het onderschatten van patienten en hun volop betrekken bij hun behandeling. En dat begint met het delen van hun data.

Jan Kremer Kremer

4 september 2015

Beste Jan, Ik ben het helemaal met je eens. Ik snap die aarzeling om het dossier van de patient aan de patient te laten zien helemaal niet. Natuurlijk zijn er randvoorwaarden waar je rekening mee moet houden, zoals privacy, veiligheid en informatie. Al in 2003 stelden wij het dossier van al onze IVF patienten voor hen open, en ik had niet verwacht dat 12 jaar slechts een handvol organisaties dit initiatief volgen. Laten we stoppen met het onderschatten van patienten en hun volop betrekken bij hun behandeling. En dat begint met het delen van hun data.
Jan Kremer, Radboudumc

Jan Kremer Kremer

4 september 2015

Sorry, mensen. Er gaat wat fout bij deze website. Ik post mijn reactie onder het artikel van Jan Vesseur, maar hij komt hier terecht.

Top