BLOG

Nieuwe top-vijftig van keynotesprekers in de zorg

De zomer ligt ver achter ons. Dus we zijn ook in de zorg weer druk  met conferenties, werkgroepen, leaders’dinners, invitationals en congressen. Ze worden steevast opgeleukt met deskundigen. Echte professionals zijn het, gelouterd in zorgmanagement.

Luisteren kost geld

Het publiek bestaat uit zorgleiders, die op hun beurt weer luisteren naar deze externe consultants. Dat kost wat, zo’n evenement. En thuis (dat wil zeggen: in de instelling) is een extra managementlaag nodig om de boel in de tussentijd aan de praat te houden. Als je buiten speelt, moet je een team hebben dat op de toko past.

Hoofdrolspeler ontbreekt

Dergelijke bijeenkomsten zullen er blijven. Gericht op innovatie, communicatie en zo voort. Maar ze moeten beter. Het programma bekijkend, mis ik vaak de hoofdrolspeler. Daarom gaan we de patiënt centraal stellen. Letterlijk, en dat betekent: centraal op het podium.

Patiënt centraal; consultant in spotlight

Op dit moment staan daar consultants in de spotlights die zeggen dat de patiënt centraal staat. Straks staan zij daar niet meer. In de plaats daarvan nemen levende voorbeelden plaats achter het katheder, mensen van vlees en bloed met toevallig een aandoening. Het zijn in het ervaringsdeskundige vakgebied volbloed topsporters, want ze laten zien hoe ze leven met een chronische ziekte. Je gaat als vanzelf met hen in gesprek over hoe de zorg geleverd moet worden. Want zij maken aan eigen lijf mee hoe het gaat en weten daarom hoe het beter kan. Echte leiders zijn het. Geen wonder dat ze (zeker voor mij) in de top-vijftig staan.

Hoge managers de werkvloer op!

Ook minister Klink moet bezuinigen. Dat is niet zo moeilijk. Via het versterken van de governance wint hij met gemak twintig procent. Mijn advies: laat zorgleiders maximaal zes dagen per jaar in dit soort gelegenheden met soortgenoten optrekken. Zes dagen betekent een forse reductie van de buitengaatse inzet en dat scheelt dus een paar centen. Raden van toezicht hebben direct een krachtige indicator om hun onderdanen naar de inhoud te bewegen. Doordat al die hoge managers thuisblijven, begrijpen ze ook wat zij aansturen. Op de werkvloer leer je snel. En de medewerkers gaan als vanzelf beter presteren.

Sprekers en ervaringsdeskundigheid

Voorwaarde voor conferentiebezoek: keynote sprekers spreken over  ervaringsdeskundigheid. Zo maken patiënten makkelijk een praatje met de beslisser: op, bij en vooral ook buiten dat podium. Relationele zorg en resultaatgerichtheid staan weer centraal. We blijken toch nog mens te zijn.

Maarten Ploeg
Directeur Diabetesvereniging Nederland (DVN)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Deneer

12 oktober 2012

Hoi Maarten,

Waar vind ik je top 50 sprekers in de zorg dan?

Mvg, Anouk Deneer

Top